6/12/21

Η αναίμακτη απελευθέρωση της Ελλάδος που δεν ήθελαν στο Λονδίνο και οι Κομμουνιστές, ΚΚΕ .Ενας Νεοζηλανδός, ο Ντόναλντ Στόττ που θέλησε να σώσει την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα νύχια των κομμουνιστών


Ο Ντόναλντ (Ντοτ) Τζών Στόττ, ήταν ένας ηρωικός Νεοζηλανδός που λίγο έλειψε να αλλάξει μοίρα της Ελλάδας, επισπεύδοντας την απελευθέρωση της κατά ένα ολόκληρο χρόνο. 
Γεννήθηκε στο Όκλαντ, στις 23 Οκτωβρίου 1914.
Μετέ το σχολείο δούλευε ως τυπογράφος. Κατατάχτηκε το Δεκέμβριο του 1939 στο 5ο Σύνταγμα, Νέας Ζηλανδίας. Πολέμησε στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη ως λοχίας.
Τον Μάιο του 1941 τραυματισμένος αιχμαλωτίστηκε στην Κρήτη από τους Γερμανούς, μαζί με τον φίλο του Μπόμπ Μόρτον.

Τον Αύγουστο, του1941 ο Στόττ και ο Μπόμπ Μόρτον έκαναν μια θεαματική απόδραση από το στρατόπεδο κρατουμένων κοντά στην Αθήνα, πηδώντας μέρα μεσημέρι πάνω από τον περιμετρικό τοίχο και κατάφεραν να μείνουν ασύλληπτοι για επτά μήνες πριν φυγαδευτούν με καΐκι από την Ελλάδα.
Αφού πήγε στην Αίγυπτο, τον Μάϊο του 1942 , ο Στόττ προήχθη σε υπολοχαγό και εθελοντικά κατατάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις. (SOE). 

Συμμετείχε σε επιχειρήσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές στην Βόρεια Αφρική και το Μάρτιο του 1943 έπεσε με αλεξίπτωτο στη Ελλάδα , ως σύνδεσμος στο 34ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Αυτός ανατίναξε τη σιδηροδρομική γέφυρα του Ασωπού, τα ξημερώματα της 20ης Ιουνίου 1943.
 
Δυο βδομάδες μετά την ανατίναξη της γέφυρας , ο Ντόναλντ Στοττ , έχοντας προαχθεί σε λοχαγό επ’ ανδραγαθία, εμφάνισε ένα απόστημα και τον έβαλαν στην Αθήνα για να αφαιρεθεί με εγχείρηση.

Στην Αθήνα, ανέλαβε να μελετήσει την πραγματοποίηση σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Τατοίου και απέκτησε επαφή με τις εθνικές αντι-Εαμικές οργανώσεις.

Ο Στοττ που ήταν αντικομουνιστής, προτιμούσε να δουλεύει με τον ΕΔΕΣ, παρά με τον ΕΛΑΣ, και οι «έλληνες εαμικοί» πράκτορες της SOE , τον κάρφωναν στο Κάϊρο ότι  δήθεν τον «χειραγωγούσαν» δωσίλογα στοιχεία, διότι είχε επαφή με τους συνταγματάρχες Παπαθανασόπουλο και Κουρκουλάκο που ήταν στελέχη των Ταγμάτων Ασφαλείας .

Τον Οκτώβριο του 1943, τρες μηνες μετα την είσοδο του στην Αθήνα,  ο Στοττ, πληροφορήθηκε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Γεωργάτος ήθελε να τον συναντήσει για να κανονίσει συνομιλίες με ανώτατους Γερμανούς αξιωματούχους που ήθελαν να διαβιβάσουν στο Κάϊρο προτάσεις για εκεχειρία στην Ελλάδα.

Λόγω της φήμης για άμεση αποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής, το ΚΚΕ διέταξε το Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας και το 34ό Σύνταγμα να προωθηθούν στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, με προσανατολισμό την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τις μάχες στα Δερβενοχώρια το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου 1943.

Ο Στοττ λοιπόν, με δική του πρωτοβουλία, και χωρίς έγκριση από το Κάϊρο, συναντήθηκε με τους Γερμανούς και συζήτησαν για την αποχώρηση των Γερμανικών Δυνάμεων και την έλευση των Αγγλικών για να αποτραπεί μια πιθανή κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές. Οι συνομιλίες κράτησαν δυο εβδομάδες.

Στις 4 Νοεμβρίου 1943, ο Στοττ, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους αρχηγούς των οργανώσεων της Αθήνας για τη σύμπηξη ενός «ενιαίου εθνικού μετώπου» με την ονομασία Π. Α.Σ. (Πανελλήνιος Απελευθερωτικός Σύνδεσμος). 

Παρευρίσκονταν ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Αντωνόπουλος της Εθνικής Δράσης, ο Ηλίας Διαμέσης του ΕΔΕΜ, ο Γεώργιος Γρίβας της Χ,    ο Χαράλαμπος Παπαθανασόπουλος του διασπασμένου ΕΔΕΣ Αθηνών, ο αντισυνταγματάρχης Πλευράκης της ΕΚΟ και οι λοχαγοί Αντώνης Σταθάτος της Ρ.Α.Ν. και Μιχάλης Κιουρτσόγλου της Τρίαινας.           Ακόμη παρευρίσκονταν και ο ταγματάρχης Δημήτρης Σειραδάκης της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Κατοχικής κυβέρνησης. 
Οι οκτώ οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία που τις έθετε υπό τις διαταγές του Γενικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής.

Το ΚΚΕ που είχε λυσσάξει τον κατηγορούσε για αντι-εαμικές ραδιουργίες. 
Το ΕΑΜ ειδοποίησε μέσω του Δεσποτόπουλου τη βρετανική αποστολή για « ύποπτες δραστηριότητες του Στοττ».

Στην τελική συνάντηση του Στοττ με τους Γερμανούς, που έγινε στο σπίτι του Γεωργάτου στην οδό Μασσαλίας, στις 13 Νοεμβρίου 1943 , προσήλθε από τη Βιέννη,ο διοικητής της Μυστικής Αστυνομίας της Βέρμαχτ ,(Geheime Feldpolizei), για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, Ρόμαν Λόος .

Ο Λόος δήλωσε ότι ο Χίτλερ είχε εγκρίνει τις διερευνητικές επαφές με τη SOE στην Αθήνα , και πλέον η Γερμανία ζητούσε μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας , την αβλαβή απαγκίστρωση των γερμανικών δυνάμεων από την Ελλάδα, ώστε να μεταφερθούν στο ανατολικό μέτωπο, και ότι ήταν πρόθυμη να δεχτεί το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας στο δυτικό μέτωπο.

Συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Στόττ και τον Λόος ότι η αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, θα άρχιζε πριν από τα Χριστούγεννα και θα έπρεπε να συνδυαστεί με βρετανική απόβαση για να μην πέσει η χώρα στα χέρια των κομμουνιστών.

Όταν στη SOE Καϊρου , πληροφορήθηκαν από το ΚΚΕ με σήμα από τον «Απόλλωνα», στις 22.11.43 που έλεγε: «Ο Ντον ... θυμίζει σε μικρογραφία την υπόθεση Hess», τον διέταξαν να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει στην Αίγυπτο. 
Επίσης ο πράκτωρ της SOE Ιωάννης Πελτέκης, που διορίστηκε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Σοφούλη στις 26-11-1945, έστειλε αναφορά για τις πρωτοβουλίες του Στοττ και τις επαφές του με τους «δωσίλογους» και τους Γερμανούς ,που τους χαλούσαν τα σχέδια .

Οι Γερμανοί διευκόλυναν το πέρασμα του Στοττ στην Τουρκία, από όπου επέστρεψε στο Κάϊρο για να υποβάλλει τις προτάσεις  τους στους Συμμάχους.
Στο Κάιρο τον έθεσαν αρχικά σε απομόνωση και αφού πέρασε από τη διαδικασία debriefing τον προήγαγαν σε ταγματάρχη και τον έστειλαν στις ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας.
Αν και κάποια στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης μπορεί να ευνοούσαν μια συμφωνία με τους Γερμανούς για την Ελλάδα, στη SOE είχαν γίνει έξω φρενών με ην πρωτοβουλία του Στόττ και αποφάσισαν ότι δεν θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Αν είχε υλοποιηθεί η συμφωνία Στόττ-Λόος θα ειχαν σωθεί χιλιάδες ζωές Ελλήνων και η Ελλάδα θα ήταν ελεύθερη από τα Χριστούγεννα του 1943.

Τέλος πάντων, επειδή ήξερε πολλά η SOE τον σκότωσε στις 20 Μαρτίου 1945.
 Κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης στη Βόρνεο.
Επισήμως πνίγηκε και τον πήρε η θάλασσα.

Η επαφή που αποκατέστησε ο Στοττ με τους Γερμανούς δεν διακόπηκε. 
Κατέληξε στη συμφωνία κυρίων για απρόσκοπτη απαγκίστρωση των Γερμανών το 1944.

Περισσότερα θα διαβάσετε στο βιβλίο μου ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο Στόττ δεν το πήγε νόμιμα δημοκρατικά και ειρηνικά, πήρε πρωτοβουλίες μόνος του.....