23/1/22

Η 23η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 23η Ιανουαρίου είναι η 23η ημέρα  στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 342 ημέρες ως το τέλος του έτους


1465. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας, Στέφανος ο Μέγας άρχισε την πολιορκία της Ουγγρική φρουρά του Φρουρίου στον Δούναβη, της ονομαζόμενης από τους Έλληνες Κέλιας, που το κατείχαν οι Ούγγροι

1512. Ο Ενετός διοικητής της Κορώνης, Νικολό Κονταρίνι, συνέλαβε τη σύζυγο και τα παιδιά του Κροκόδειλου Κλαδά που τους είχε αφήσει για ασφάλεια εκεί, και τις οικογένειες του Μπούα και του Μποζίκη. Οι Ενετοί κατόπιν αποκήρυξαν τον Κλαδά, απαγορεύοντας στους λοιπούς Έλληνες να συμπολεμούν μαζί του, με την ποινή του θανάτου. Η Βενετία επικήρυξε τον Κροκόδειλο Κλαδά.

1517.Μετά την ήττα των Τούρκων στη Γκίζα και τη σύλληψη του Σουλτάνου Τούμαν Μπέι , καταλύθηκε το κράτος των Μαμελούκων της Αιγύπτου.


1556. Ο πιο φονικός σεισμός της ιστορίας στην επαρχία Σαανσί της Κίνας. Σκοτώθηκαν πάνω από 830.000 άτομα.

1570. Η πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία με πυροβόλο όπλο. Δολοφονήθηκε ο Σκωτσέζος αντιβασιλιάς Ιάκωβος Στιούαρτ, 1ος κόμης του Μόρεϊ, από τον Ιάκωβο Χάμιλτον και προκάλεσε τον Σκωτσέζικο εμφύλιο πόλεμο. Ο Ιβάν Δ΄ της Ρωσίας άρχισε τη σφαγή του Νόβγκοροντ.

1573.Λιβονικός Πόλεμος: Μάχη κοντά στο Κάστρο Λόουντ στη σημερινή Εσθονία. Σουηδική νίκη επί των Ρώσων

1579. Υπογραφή της Ένωσης της Ουτρέχτης, από τις επτά βόρειες επαρχίες των κάτω χωρών που σηματοδότησε τη γέννηση της Ολλανδίας.

1631. Κατά τον τριακονταετή Πόλεμο η Γαλλία και Σουηδία υπέγραψαν τη στρατιωτική συμμαχία, του Μπερβάλντε , σύμφωνα με την οποία η Γαλλία χρηματοδότησε το σουηδικό στρατό για να εισβάλλει στη βόρεια Γερμανία, για την απόκατάστη του Στάτους Κβο.

1668. Οι Ηνωμένες Επαρχίες, η Αγγλία και η Σουηδία υπέγραψαν την τριπλή συμμαχία της Χάγης για να σταματήσει η επέκταση της Γαλλίας στην ισπανική Ολλανδία.

1719. Δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1755. Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας  Ελιζαβέτα Πετρόβνα υπέγραψε  διάταγμα για την ίδρυση του πρώτου ρωσικού πανεπιστημίουστη Μόσχα, 
1792. Λόγω της έλλειψης ζάχαρης και καφέ ο λαός λεηλάτησε τα παντοπωλεία στο Παρίσι.

1793. Το Βασίλειο της Πολωνίας έχασε περισσότερο από το ήμισυ του εδάφους του από το δεύτερο διαμελισμό υπέρ της Πρωσίας και της Ρωσίας. Ο Ροβεσπιέρος υπερασπίστηκε το στρατηγό Κάρολο Ντιμουριέ στην Εθνοσυνέλευση.

1799. Ο Γάλλοι μετά από σκληρές μάχες κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Βασιλείου των δύο Σικελιών Νάπολη.

1821. Στις 23 Ιανουαρίου/4 Φεβρουαρίου, 30 ημέρες πριν ο μονόχηρ διαβεί τον Προύθο, ο Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου απηύθυνε στους πολίτες της Βλαχίας , συμφώνα με τον σχεδιασμό , την ιακωβίνικη διακήρυξη, καλώντας τους να αγωνιστούν ενάντια στην ελίτ. Αυτή η Καρμπονάρικη επανάσταση, θα δικαιολογούσε την ρωσική επέμβαση, κατά των επαναστατών όπως έκανε η Αυστρία στην Νάπολη.

1867. Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε την Κεφαλονιά .Ισοπεδώθηκε το Ληξούρι.



1878. Υπογράφηκε η ανακωχή στον στον Ρωσο-ρουμανικό-τουρκικό πόλεμο. Ηταν το τέλος του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ρουμανίας.
Μετά από αίτημα του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β ο στόλος της Μεγάλης Βρετανίας, κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ελληνικός στρατός, που είχε εισβάλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία δυο μέρες νωρίτερα, υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου απελευθέρωσε τη πόλη του Δομοκού.

1897. Τούρκοι άτακτοι, έκαψαν χωριά της περιοχής των Χανίων. Ο Βενιζέλος αποφάσισε να συμπράξει με τους επαναστατημένους στο Ακρωτήρι.

1912. Υπογράφηκε στη Χάγη η Διεθνής Σύμβαση Οπίου για να περιοριστεί το όπιο και να δημιουργηθούν κανόνες δικαίου γύρω από αυτό. Η σύμβαση αυτή, που ισχύει μέχρι και σήμερα, προέβλεπε την συνεργασία των χωρών όσον αφορά τον περιορισμό της παραγωγής, της πώλησης και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα επίπεδα των επιστημονικών και φαρμακευτικών αναγκών, καθώς και τον έλεγχο της καλλιέργειας του οπίου, της διανομής και της χρήσης του.

1913. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε το πραξικόπημα της «Ένωσης και της Προόοδυ» με επικεφαλής τον Ισμαήλ Εμβέρ Μπέη και τον Μουχαμάντ Ταλαάτ Μπέη. Οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την Υψηλή Πύλη και υποχρέωσαν τον Βεζίρη Καμίλ Πασά σε παράιτηση. Ο υπουργός ναυτικών Ναζίμ Πασάς δολοφονήθηκε. Μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση έπεσε στα χέρια της Επιτροπής Προόδου, υπό την ηγεσία της τριανδρίας, των «Τριών πασάδων».

1916. Στην Κέρκυρα λόγω των μαζικών θανάτων Σέρβων στρατιωτών από τον Τύφο αποφασίστηκε λόγω έλλειψης χώρου ταφής και λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της επιδημίας, να θαφθούν στη θάλασσα. Συνολικά στον «γαλάζιο τάφο» ρίχτηκαν 4.847 Σέρβοι στρατιώτες.

1918 . Στη Ρωσία εκδόθηκε  διάταγμα του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισάριων  της RSFSR, «Σχετικά με το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος και του Σχολείου από την Εκκλησία»

1920. Οι κάτω χώρες αρνήθηκαν να παραδώσουν τον πρώην Κάιζερ Γουλιέλμο β ' της Γερμανίας στους συμμάχους.


1921. Έπειτα από διαφωνία του με τον με Βασιλιά και τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Δημήτριο Γούναρη, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης. 
Σχηματίστηκε  Κυβέρνηση, υπό τον Νικόλαο Καλογερόπουλο, που αναχώρησε για τη Διάσκεψη του Λονδίνου.

1923. Δημοσιεύτηκε το νομοθετικό διάταγμα που ψηφίστηκε 5 ημέρες πριν (18/1) και με το οποίο αντικαταστάθηκε το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό.


1924.Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου κάλεσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ηγηθεί του αγώνα κατά της βασιλείας και υπέρ της Δημοκρατίας

1930. Στη Θουριγγία για πρώτη φορά το ναζιστικό κόμμα μπήκε σε τοπικη κυβέρνηση.


1933. Στην Ιταλία δημιουργήθηκε με βασιλικό διάταγμα το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ανάπτυξης στο οποίο ο Μουσολίνι τοποθέτησε Πρόεδρο τον σοσιαλιστή Αλμπέρτο Μπενεντούτσε.

1937. Στη Μόσχα ξεκίνησε η δίκη εναντίον Καρλ Ράντεκ και άλλων 16 που συμμετείχαν σε συνομωσία οδηγούμενη από τον Τρότσκι, η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος και τη δολοφονία του Στάλιν και άλλων ηγετικών στελεχών του. Αναχώρησε από το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, η πρώτη ομάδα περίπου 30 Σέρβων κομμουνιστών που πήγε στην Ισπανία για να πολεμήσει με τη Διεθνή Ταξιαρχία .Στο Ρεπουμπλικανικό στρατό πολέμησαν 1.200 Σέρβοι, από τους οποίους σκοτώθηκαν 670.

1939. Κατέπλευσε στο Ναύσταθμο το νέο ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασιλεύς Γεώργιος Α'», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Αγγλία.

1941. Στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου,το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Πεζικού Θεμιστοκλή Κετσέα που αποτελείτο από τους άνδρες του διαλυμένου 51ου Συντάγματος και τα Ι/2 και το ΙΙ/4 Τάγματα της 1ης Μεραρχίας κατέλαβε τα υψώματα 731 και 717 της Τρεμπεσίνας.

1943. Η Όγδοη Στρατιά του Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ κατέλαβε την Τρίπολη της Λιβύης.Το τελευταίο γερμανικό αεροσκάφος εγκατέλειψε το πολιορκημένο από τον κόκκινο στρατό Στάλινγκραντ.

1945. Ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού Ναύαρχος Καρλ Ντένιτς έδωσε την εντολή έναρξης της Επιχείρηση Χάνιμπαλ που είχε ως σκοπό την εκκένωση γερμανικών στρατευμάτων και προσφύγων από τα λιμάνια Κούρτλαντ και Ντάνζιγκ στην Ανατολική Πρωσία, επιστρατεύοντας περί τα 1000 σκάφη όλων των τύπων. Συνολικά εκκενώθηκαν 900.000 πρόσφυγες και 350.000 στρατιώτες. Ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στον Όντερ. Η 4η ρουμανική Στρατιά κατέλαβε την πόλη Ροζβάνα στην Τσεχοσλοβακία. Αντικομουνιστική εξέγερση στο χωριό Κοπλίκ της Αλβανίας στην περιφέρεια της Σκόδρας .Συνολικά  αναφέρθηκαν 85νεκροί.  


1947. Απόσπασμα Χωρ]κής Γρεβενών συνεπλάκη έπι οκτάωρον είς περιφέρειαν χωρίου Αμυγδαλιές Γρεβενών μετά πολυμελούς Κ/συμμορίας. Απώλειες συμμοριτών εξηκριβωμένες πέντε νεκροί .

1950. Η Κνεσέτ κήρυξε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

1953. Στη Σόφια εκτελέστηκε ο καθολικός ιερέας, Τζότζεφ Φέργκιουσον που καταδικάστηκε για «δραστηριότητα κατά του Λαού».

1956. 
Οι μαθητές στην Κύπρο απείχαν από τα μαθήματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις των συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1958. Μετά από λαϊκή εξέγερση , ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μάρκος Πέρες Χιμένες εγκατέλειψε τη χώρα.
1960. Ο φυσικός Ογκίστ Πικάρ και ο γιος του Ζακ έφτασαν με το βαθυσκάφος «Τεργέστη», σε βάθος 10.911 μέτρων στη θάλασσα της νήσου Γκουάμ.

1961. Στο αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» στο Φάληρο έπιασε φωτιά. Πέθαναν επτά ναύτες. Το πορτογαλικό πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Σάντα Μαρία» κατελήφθη  από αντιπάλους του δικτάτορα Σαλαζάρ, που ζήτησαν την παραίτηση του.

1968 . Το Πολεμικό Ναυτικό της Βόρειας Κορέας, κατέλαβε το αμερικάνικο κατάσκοπος πλοίου USS Pueblo .Τα μέλη του πληρώματος συνελήφθηκαν. συλλαμβάνονται. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Φίλιπς Τάλμποτ επισκέφτηκετον υπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Πιπινέλη και του ανακοινώσε την απόφαση των Η.Π.Α. να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση των Συνταγματαρχών.

1973. Πέθανε στο ΚΑΤ ο Αλέξανδρος Ωνάσης.


1992. Αεροσκάφος HU-16 Albatross της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στην Ελευσίνα.

1995. Ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή Κλίντον για το Κυπριακό, που αναφερόταν σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και καλούσε το ψευδοκράτος να ανοίξει το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, να επιστρέψει την Αμμόχωστο και να εφαρμόσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης


1997. Οι φοιτητές στο Βελιγράδι γιόρτασαν στους δρόμους με πυροτεχνήματα, σφυρίχτρες και τρομπέτες την 100η ημέρα συνεχών διαδηλώσεων στο κέντρο του Βελιγραδίου.

1999. Στο Βελιγράδι, υπεγράφη συμφωνία συνασπισμού σε Ομοσπονδιακό επίπεδο μεταξύ του Κόμματος του Βούκ Ντράσκοβιτς και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος . Έτσι, το κόμμα του Βουκ Ντράσκοβιτς που ήταν οξύς πολιτικός αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εισήλθε στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, από όπου αποχώρησε μετά από 50 ημέρες.


2000 . Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στο κέντρο της Μαδρίτης διαμαρτυρήθηκαν για την κλιμάκωση της βίας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

2001. Στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου αυτοπυρπολήθηκαν πέντε οπαδοί τους κίνησης Φαλούν Γκόνγκ

2005. Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο τρίτος Προέδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Βίκτορ Γιούστσενκο.
2006. Κοντά στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου εκτροχιάστηκε τραίνο .44 επιβάτες σκοτώθηκαν και 258 τραυματίστηκαν.

2008. Επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν η πρώτη τέτοια επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού από το 1959. Οι Ιρανοί ηγέτες δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα ανεξάρτητα από τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ, 

2010 .Στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου ενθρονίστηκε ο 45ος πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίος.

2012. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευσε τις  εισαγωγές πετρελαίου, από το ΙράνΗ γαλλική Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο που αποποινικοποιούσε την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

2018 .Καταστροφικός σεισμός 8,2 ρίχτερ στην Αλάσκα.


2019 .
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας. 


2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία του ΚΟΒΙΝΤ-19 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. 

2021.Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και του κόσμου των εμμίσθων θαυμαστών του ιουδαίου αγωνιστή Αλεξέι Ναβάλνι που επέστρεψε στη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια: