18/1/22

Τους βάζουν δύσκολα: «Δύσκολη εξίσωση» οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για φέτος

 

 

'«Δύσκολη» θα είναι η «εξίσωση» για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας φέτος, δήλωσε  από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η Ελλάδα, θα πρέπει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα από το 7% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου.

Αυτό σημαίνει  όχι εκλογές αλλά τρικομματική συγκυβέρνηση  Ενότητας  των Λαμόγιων, των Πλασιέδων της Πφάϊζερ , των δανειοληπτών, των Λαθρολάγνων ,  και των Λάκτα Λόβερς.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη λαμβάνουν κάποια έκτακτα μέτρα για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από την πράσινη ακρίβεια που προκαλεί ο Πόλεμος. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι χορήγησε κάπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υψηλών λογαριασμών κοινής ωφελείας. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσική Gazprom ότι χειραγωγεί την Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές εάν το ήθελε. Σημειώθηκε επίσης μείωση του επιπέδου του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που ανήκουν στην Gazprom. Αυτή είναι η χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Και ο  επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδεινώνει την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περιορίζοντας σκόπιμα τον εφοδιασμό.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών ρεκόρ είναι προσωρινή και αποκλείει προς το παρόν την αύξηση των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο του 2% το 2023 και το 2024.
Η δανειολήπτες ετοιμάζουν έκδοση νέου 10ετους ομολόγου με στόχο να αντλήσουν περί τα 3 δισ. ευρώ. Τον δρόμο για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 άνοιξε η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch.

Δεν υπάρχουν σχόλια: