11/4/22

11 Απριλίου 1941.Η 6η ημέρα της Γερμανικής Επίθεση κατά της Ελλάδας που ζούσε τις «τελευταίες ημέρες της Πομπηίας ».

Κατά την 165η ημερα του Πολέμου ,μετά την συνθηκολόγηση του Μπακόπουλου στο μέτωπο του ΤΣΑΜ, οι Κομμουνιστές, οργάνωσαν τα ξημερώματα της 11ης Απριλίου στην (εργατομάνα) Καβάλα έφοδο για λεηλασία στις στρατιωτικές αποθήκες, όπου φυλάσσονταν μεγάλες ποσότητες τροφίμων . 
Ο Κόκκινος λαός εξουδετέρωσε τις ισχνές φρουρές και ο καθένας προσπαθούσε να πάρει ότι μπορούσε. Υπήρχε και μια νεκρή καπνεργάτρια, η οποία ποδοπατήθηκε.
Στις 10 το πρωί, ο γερμανικός στρατός μπήκε στα Γιαννιτσά. Αργότερα οι προφυλακές του γερμανικού στρατού εισήλθαν και στην Καβάλα. Την επομένη τυπώθηκε και κυκλοφόρησε η Διαταγή του Γερμανού Στρατιωτικού Διοικητή για παράδοση όπλων, άνοιγμα καταστημάτων, παράδοση τροφίμων που κλάπηκαν από στρατιωτικές αποθήκες και ιδιωτικά καταστήματα, υπακοή στις διαταγές Χωροφυλακής, τιμές τροφίμων και χρήση νομισμάτων κλπ. 

Στο Δυτικό Μέτωπο, οι Γερμανοί αμέσως μετά την κατάληψη της Φλώρινας το μεσημέρι της 10ης Απριλίου, με τις δυνάμεις της LSSAH και της 9ης Μεραρχίας Πάντζερ επιτέθηκαν στην στενωπό Κλειδίου που την υπεράσπιζαν μόνο 2 τάγματα Αυστραλών και ένα Βρετανών τυφεκιοφόρων και αποκρούστηκαν από τα εύστοχα πυρά του βρετανικού πυροβολικού. Στα αριστερά των θέσεων των Αυστραλών, βρισκόταν το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων που έλαβε διαταγή υποχώρησης από τη συμμαχική ανώτατη διοίκηση..Έτσι άρχισε η Μάχη της Bεύης. Οι Γερμανοί για να ανοίξουν τον δρόμο προς την Κοζάνη χρησιμοποίησαν το ενισχυμένο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα LSSAH,, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων της 9ης Μεραρχίας Πάντσερ. 
Στις 11 Απριλίου λόγω χιονόπτωσης και ισχυρού ψύχους η επίθεση των Γερμανών ανακόπηκε και το βράδυ έγινε επίθεση από δύο γερμανικά τάγματα, η οποία αποκρούστηκε. Ο βρετανικός τενεκές Ουίλσον, που διοικούσε από την Λάρισα εκτίμησε, ότι οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να αντέξουν την γερμανική επίθεση, και διέταξε τους δικούς του και τον Υποστράτηγο Χρήστο Καράσσο , που διοικούσε από το χωριό Περδίκας της Εορδαίας , να το βάλουν στα πόδια. Νέα σύμπτυξη στην τοποθεσία Σινιάτσικο- Βουρινός- Καμβούνια- Πιέρια- Όλυμπος, η οποία «ήταν πιο ισχυρή». Οι βρετανικές δυνάμεις ανέλαβαν τη ζώνη από την ακτή Πλαταμώνα έως την καμπή Αλιάκμονα, ενώ οι Ελληνικές Μεραρχίες Πεζικού ΧΙΙ (Συνταγματάρχης Γ. Καραμπάτος) και 20ή (Συνταγματάρχης Μ. Παπακωνσταντίνου) έπρεπε να εξασφαλίσουν τα στενά Σιάτιστας και Κλεισούρας αντίστοιχα.Η Μεραρχία Ιππικού (Υποστράτηγος Γ. Στανωτάς) με την 21η Ταξιαρχία τάχθηκε επί των ορέων Βαρνούς και Βέρνο. Το συγκρότημα του Υποστράτηγου Μακέη (1η Βρετανική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 19η Αυστραλιανή Ταξιαρχία και το Ελληνικό Σύνταγμα Δωδεκανησίων), που σχηματίστηκε για να «…αναχαιτίσει τον αστραπιαίο πόλεμο προς την κοιλάδα της Φλώρινας», όπως το έθεσε ο Γουίλσον, μετά από επιβραδυντικό αγώνα στην στενωπό Κλειδίου, θα συμπτυσσόταν στην νέα τοποθεσία άμυνας και θα διαλύονταν.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδος στο Λονδίνο Χρήστος  Σιμόπουλος, τηλεγράφησε στο υπουργείο των εξωτερικών ότι «ο υιός του άλλοτε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και εξάδελφος του νυν Προέδρου», Συνταγματάρχης κ. Ρούζβελτ, όστις πολεμούσε στην Φινλανδία μετά σώματος εθελοντών, κατά του Στάλιν), τον επισκεφτηκε και του ανακοίνωσε «ότι προτίθεται να μεταβεί στην Αμερική, για να συγκροτήσει λεγεώνα Αμερικανών εθελοντών για να κατέλθη στην Ελλάδα, και να συμπολεμήσει μετά του Ελληνικού Στρατού, υπό τάς διαταγάς ελληνικών άρχών». Ο Συνταγματάρχες Ρουζβελτ ζητούσε την έγκριση της έλληνικής Κυβερνήσεως.

Ο Σιμόπουλος σημείωνε: «Νομίζω ότι, λόγω ονόματος Συνταγματάρχου και γοήτρου ο ασκεί τούτο εν Αμερική, μία τοιαύτη ενέργεια από απόψεως ηθικής πρωτίστως θά ήτο λίαν συμφέρουσα».

Στο Μέτωπο της Ηπείρου οι διοικητές του Α΄ και Β΄ Σώμα Στρατού πρότειναν στις 11 Απριλίου στον Αντιστράτηγο Πιτσίκα να συνθηκολογήσουν όπως ο Μπακόπουλος. Ο Πιτσίκας ρώτησε τον Παπάγο στην Αθήνα και ήταν «αρνητικός».
 Ο Παπάγος, από το Στρατηγείο του στην Αθήνα, ήθελε να παραμείνει νικητής των Ιταλών μέχρι τέλους. Τελικά με την συγκατάθεση του Διαγγελέα , οι μονάδες του ΤΣΔΜ , άρχισαν να συμπτύσσονται το βράδυ της 12ης Απριλίου ενώ οι δυνάμεις του ΤΣΗ ξεκίνησαν την σύμπτυξή τους τη νύχτα 13/14 Απριλίου. Από τις 21.00 της 11ης Απριλίου μέχρι την 01.00 της 12ης , έγινε 4ώρος βομβαρδισμός του Πειραιά από την Λουφτβάφε σε 16 κύματα.
Τα αντιαεροπορικά κατάρριψαν 2 γερμανικά αεροπλάνα. 
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα , στις 11.25', η Λουφτβάφε, η προσέβαλε και βύθισε το επίτακτο Ελληνικό Πλωτό νοσοκομείο «Αττική», 

στον Κάβο Ντόρο, αν και έπλεε κατάφωτο και με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού.

Το «Αττική» που είχε μετασκευαστεί και διέθετε 362 κλίνες, είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και μετέφερε στον Πειραιά τους ασθενείς και το προσωπικό του εκκενωθέντος στρατιωτικού Νοσοκομείου Δράμας.

Επέβαιναν, 11 ασθενείς στρατιώτες, 17 γιατροί, 28 νοσοκόμες, και 110 άνδρες. Πνίγηκαν 22 και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου Πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος.
 Αριθμός ναυαγών, χρησιμοποιώντας τις σωστικές λέμβους, βγήκε σε ακτή της Εύβοιας, ενώ άλλους ναυαγούς διέσωσε, το πρωί, το Αντιτορπιλλικό Κουντουριώτης. Διευθυντής του Π/Ν «Αττική» ήταν ο υποπλοίαρχος Ιατρός Θ. Θωμόπουλος.

Στη Γιουγκοσλαβία, οι εμπροσθοφυλακές των γερμανικών μηχανοκίνητων δυνάμεων εισήλθαν, από το Νότο στο Κραγκούγιεβατς και , στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στο Πρίεντορ, όπου τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των 3 θρησκειών. (Μουσουλμάνοι, Καθολικοί, Ορθόδοξοι) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: