10/5/22

10 Μαΐου. Ημέρα μνήμης των Εθνομαρτύρων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου


Οι εθνομάρτυρες Μιχαλάκης Καραολής , και Ανδρέας Δημητρίου, υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από την Αυτοκρατορία της Πουστιάς. 

Οδηγήθηκαν στην αγχόνη νωρίς την αυγή της 10ης Μαΐου 1956. απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, Μιχαήλ Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου βάδισαν μαζί προς τον θάνατο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. «Σε γνωρίζω από την όψη».

«Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν, μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν, και πως να τιμούν την πατρίδα», ήταν τα τελευταία λόγια του Καραολή. 
«Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη», είπε ο Δημητρίου. Ο Καραολής εκτελέστηκε πρώτος .

Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση.

Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων από το ΑΚΕΛ, τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή,

Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη μετά από πληροφορίες του ΑΚΕΛ, και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.

Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956.

Οι δικηγόροι του Καραολή, και του Δημητρίου είχαν υποβάλει αίτηση για χάρη, την στον Κυβέρνητη Χάρτινγκ και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, που υπορράφθηκαν. Η Ελισάβετ, η μητέρα του Καρόλου τους εκτέλεσε.
Το Βρετανικό Στέμμα δεν επέτρεψε στις οικογένειες να πάρουν τις σορούς τους για να τους θάψουν σώμα του και να το θάψει.. 
Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν στο προαύλιο της φυλακής , στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα».
Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά.

Ο Μιχαλάκης Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου, θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου, και για την Ένωσή της με την Μητέρα Ελλάδα, και δεν χωράνε στην ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ της μανδάμ Αγγελοπούλου της Κατίνας Σαλαμάκι και της Κούλας.

Mετά το θάνατο τους, η ΕΟΚΑ εκτέλεσε τους δύο στρατιώτες της Βασίλισσας τον Γκόρντον Χιλ και τον Ρόναλντ Σίλτον, που είχαν απαχθεί με εντολή του Διγενή και κρατούνταν ως όμηροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 1940.37η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η Απελευθέρωση της Πρεμετής και του Δέλβινου. και η κατάληψη του Υψώματος 1532 στο Πόγραδετς

Κατά την 37η ημέρα του Πολέμου, ο  διοικητής του Ιταλικού εκστρατευτικού Σώματος στην Σκιπερία στρατηγός Σοντού, πρότεινε στον Μουσολίνι «δι...