16/5/22

Ο Βοθρολυμαίος αναγνώρισε τη Μακεδονική Εκκλησία σαν Κανονική. Μια γρήγορη ματιά στα Βαλκάνια

 

ΣΡΕΜΣΚΙ ΚΑΡΛΟΒΤΣΙ. Με λειτουργία  ξεκίνησε χθες στο Σρέμσκι Κάρλοβτσι  η ετήσια Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που θα διαρκέσει επτά ημέρες. Η Σύνοδος θα συνεχιστεί σήμερα στο Βελιγράδι, οπότε και αναμένεται να ανακοινώσουν τη θέση τους οι Σέρβοι επίσκοποι μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τη Μακεδονική Εκκλησία. Η πανηγυρική λειτουργία στο Σρέμσκι Κάρλοβτσι, σηματοδότησε την εκατονταετηρίδα από την αποκατάσταση του Πατριαρχείου Πετς και την παραλαβή του Τόμου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 1922, με την οποία η Σερβική Ορθόδοξη  Εκκλησία  αναγνωρίστηκε ως «αδελφή εκκλησία όλων των αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών».

 

ΣΟΦΙΑ. Το βέτο της Βουλγαρίας θα αποσυρθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων , δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κύριλ Πέτκοφ σε ομιλία του στο Nova.bg της Βουλγαρίας. «Αναμένω την επόμενη περίοδο από τη Σεβερνοματσεντόνιγια  να κάνει κάποια  θεσμικά βήματα , για τα δικαιώματα των Βουλγάρων», δήλωσε ο Πέτκοφ.

«Το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Βουλγαρίας», ανέφερε ο Πέτκοφ, «συμπίπτει με αυτό της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια, δηλαδή κανείς δεν επιθυμεί γείτονα ο οποίος είναι φτωχός και δεν βρίσκεται στην ΕΕ. Η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση του βουλγαρικού κοινοβουλίου. Τίποτα κρυφό δεν θα συμβεί. Θα προστατεύσουμε πλήρως τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πέτκοφ. Νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής του Γραφείου του Πέτκοφ Λένα Μποριλάβοβα ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσκεψή του στα Σκόπια, καθώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, προσθέτοντας ότι εν τω μεταξύ, τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών συνεχίζουν εντατικά τις συνομιλίες. Η Λένα Μπορισλάβοβα είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν πιέζουν τη Βουλγαρία για τη Σεβερνοματσεντόνιγια και οτι

ο Πέτκοβ και ο Κοβατσέβσκι ίσως συναντηθούν στην Ρώμη στις  εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας του Κυριλλικού Αλφάβητου στις 24 Μαΐου αλλά η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Ηλιάνα Γιοτόβα από το μοναστήρι Δρυάκοβο, δήλωσε πως οι δυο χώρες δεν σχεδιάζουν να γιορτάσουν μαζί την γιορτή της σλαβικής γραφής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, βρίσκεται  σε επίσκεψη στην Γερμανία μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Ο Ράντεφ θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι σερβικές αρχές σκοπεύουν να αντισταθούν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας όσο μπορούν. Αυτό δήλωσε χθες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς . «Δεν ζητώ ευγνωμοσύνη από κανέναν, το κάνουμε αυτό από σεβασμό προς τους εαυτούς μας, τη χώρα μας, και τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι κυρώσεις, πόσο ανέντιμες και περιττές είναι», είπε ο Σέρβος ηγέτης που τόνισε ότι  δέχεται τεράστιες πιέσεις λόγω της απροθυμίας  να συμμετάσχει στις Δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα με την είσοδο στην κεφαλαιαγορά και τα διεθνή δάνεια . Όπως σημείωσε ο Βούτσιτς, «επτά Αμερικανοί παραγωγοί και παράγοντες αρνήθηκαν να έρθουν στη Σερβία επειδή δεν επιβάλαμε κυρώσεις». Παράλληλα, ο αρχηγός του κράτους επεσήμανε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα μέχρι το τέλος, καθώς ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και συμπεριφέρεται ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας  δήλωσε ότι θα ανακοινώσει ποιες είναι οι τέσσερεις χώρες που  απέσυραν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου όταν είναι το πιο χρήσιμο.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με το γραφείο του Πρωθυπουργού Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ο Έλληνας  πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αμπάζοβιτς για την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου και στην επιστολή του ανέφερε ότι «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου» .Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς δήλωσε το Σάββατο ότι η πρωτοβουλία ανοικτών Βαλκανίων είναι σύμφωνη με τη διαδικασία του Βερολίνου και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη Βασική Συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC).‎

 

ΣΚΟΠΙΑ. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου «IPSOS» που δημοσιεύτηκε χθες έδειξε αύξηση της διαφοράς υπέρ του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE). Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας  (SDSM) σχολίασε λέει ότι η δημοσκόπηση είναι «μαγειρεμένη»

 Σύμφωνα με  την, δημοσκόπηση εάν γινόντουσαν χθες βουλευτικές εκλογές, το 22% των πολιτών θα ψήφιζε VMRO-DPMNE και λίγο λιγότερο από 13% το SDSM. Το DUI έχει εμπιστοσύνη του  6,2% και ακολουθούν η Αριστερά με 5,4, η Συμμαχία με 2,8% και η ΜΠΕΣΑ  με 2%. Το 17% δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ενώ πάνω από το 10,5% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι πολίτες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι οι υψηλές τιμές έναντι των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών αξιολόγησαν το έργο του πρωθυπουργού Kovacevski μέχρι στιγμής ως κακό ή πολύ κακό, σε αντίθεση με το 35% που το αξιολόγησε ως καλό ή εξαιρετικό.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της και τις σχέσεις με τη Βουλγαρία, το 39% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα για την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα μαζί με γραπτές εγγυήσεις ότι θα αρθεί το βέτο.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 29% υποστηρίζει το Κίεβο και το 13% τη Μόσχα ενώ το  το 38% δεν υποστηρίζει κανένα από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. ‎ Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ενημέρωσε τους βουλευτές  με SMS ότι δεν θα υπάρξει ηλεκτρικό ρεύμα στη Βουλή σήμερα  και λόγω διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος η Βουλή θα παραμείνει κλειστή.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών αποτυγχάνει σκληρά στις εκλογές του νέου προέδρου της Αλβανίας

Μετά την αυριανή ειδική σύνοδο ολομέλειας στις 5 μ.m., τα κόμματα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας πρόκειται να διεξαχθεί στις 23 Μαρτίου. αυτό το μήνα.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας στην Βουλή της Σκιπερία για την εκλογή νέου Προέδρου ,που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, θα είναι άκαρπος απέτυχε αφού οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για έναν Κοινό υποψήφιο .Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων με υπογραφές από  20 βουλευτές έληξε χθες στις 16.00, αλλά  δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση. Μετά την σημερινη ειδική σύνοδο ολομέλειας στις 17.00, τα κόμματα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας πρόκειται να διεξαχθεί στις 23 Μαΐου . Οι Δημοκρατικοί επιμένουν σε μη πολιτικό πρόσωπο , ενώ οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες επιθυμούν έναν  πολιτικό . Για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, το Σύνταγμα προβλέπει πέντε γύρους ψηφοφορίας. Στις τρεις πρώτες, ο προεδρικός υποψήφιος πρέπει να λάβει τη στήριξη 84 βουλευτών από τους 140 . Στις επόμενες δύο, ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, ή με 71 ψήφους.

Η θητεία του Ιλίρ Μέτα, λήγει στις 24 Ιουλίου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Η ηλεκτρονική απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών, το πρώτο στάδιο της οποίας  θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί χθες, παρατάθηκε κατά δύο εβδομάδες, μέχρι τις 27 Μαΐου. Η απόφαση ελήφθη από τις αρχές μετά το γεγονός αυτό ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμπληρωμάτων ερωτηματολογίων αυξήθηκε σε 450 χιλιάδες. Περίπου 8,4 εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν συμπληρώσει μέχρι στιγμής τη φόρμα. Οι Ρουμάνοι που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα τεθούν σε συνέντευξη στο σπίτι μεταξύ 31 Μαΐου και 17 Ιουλίου. Η απογραφή ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: