3/10/22

Εκλογική Βραδιά. Στη Βραζιλία προηγείται ο Λούλα. Στην Βοσνία Ερζεγοβίνη έχασε ο Ιζετμπέγκοβιτς και στην Βουλγαρία ψήφησε μόνο το 26%

 Ο κλέφτης πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προηγείται του  Μπολσονάρου μετά την καταμέτρηση του 70% των ψήφων : Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης του 70% των ψήφων  ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 2003 έως το 2010 και προτάθηκε από τον σοσιαλιστικό συνασπισμό "Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία Ελπίδας". , κερδίζει το 45,99% των ψήφων. 

 Στη δεύτερη θέση με 45,29% των ψήφων βρίσκεται ο εν ενεργεία αρχηγός κράτους και ηγέτης του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος Ζαΐχ Μπολσονάρου.
 Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η γερουσιαστής Σιμόνε Τέμπετ  (Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα), με 4,50% και ο πρώην κυβερνήτης  Σίρο Γκόμεζ (Βραζιλιάνικο Εργατικό Κόμμα) με 3,08%.  

Εάν κανένας δεν πάρει περισσότερο από το 50% των ψήφων, η Βραζιλία θα διεξαγάγει δεύτερο γύρο εκλογών στις 30 Οκτωβρίου. Ο Μπολσονάρου εξελέγη το 2018,  στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε το 2016  σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά στη λεγόμενη υπόθεση Petrobras.
 
Στις εκλογές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης η μεγάλη είδηση ειναι η μη εκλογή του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.Ο   υποψήφιος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, με  καταμετρημένο το 74,65% των ψηφοδελτίων, έλαβε το  39,09%. Το Εκλογικό Αρχηγείο του Ντένις Μπετσίροβιτς  ανακοίνωσε οτι ο Κοινός υποψήφιος της μουσουλμανικής αντιπολίτευσης προηγείται με 56,15%
Στις εκλογές των Κροατών ο  άνθρωπος των μουσουλμάνων Ζέλικο Κόμσιτς προηγείται της   Μποριάνα Κρίστο με 70% .
Στις εκλογές των Σέρβων πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα εξελέγη ο Μίλοραντ Ντόντικ και στην Τρισυπόστατη Προεδρία η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.

Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η αποχή ήταν 74%. Μόνο το 25,58%, των ψηφοφόρων πήγε  στην Κάλπη και από αυτούς το 3% ψήφισε εναντίον ΟΛΩΝ. Μετά την καταμέτρηση  του 51,94% των ψήφων ο Μπορίσοφ και το ΓΚΕΡΜΠ  έλαβαν το 25,64% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση με 20,87%  το κόμμα «Συνεχίζουμε  την Αλλαγή» του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κύριλ Πέτκοφ , στην τρίτη το τουρκο-φιλελέ «Κίνημα δικαιωμάτων και ελευθεριών»  με 11,61%, στην τέταρτη η  «Αναγέννηση» με 10,67%. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη Βουλγαρία  έπεσε στο 9,61%, και ο  συνασπισμός Δημοκρατική Βουλγαρία  λαμβάνει 7,30%. Το Τηλε-κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός επιβίωσε με 4,04%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Ρωσία κάνει εκθεση στη Μόσχα με τα Νατοϊκά λάφυρα

Το Γερμανικά τανκ "Λεοπάρντ και τα αμεριακνικά Αμπραμ μεταφερονται στην Μόσχα  για την έκθεση κατεστραμμένου εξοπλισμού της Συμμαχίας ,...