3/10/22

Η 3η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 3η Οκτωβρίου είναι η 276η  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν  89 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

42 π.Χ. Πρώτη Μάχη των Φιλίππων: Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός δίνουν αποφασιστική μάχη με τους δολοφόνους του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο και Κάσσιο. 

382 μΧ. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ με συνθήκη ειρήνης επέτρεψε στους Βησιγότθους να εγκατασταθούν στη Θράκη ως φοιδεράτοι και να παρέχουν  στρατιωτικές υπηρεσίες. 

1077. Ο στρατηγός του Βυζαντίου  Νικηφόρος Βρυέννιος ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας στο Δυρράχιο  επαναστατώντας κατά του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Γ΄ Βοτανειάτη.

1078. Διεξήχθη η μάχη της Νεζάτινα στην Ουκρανία ανάμεσα στους απογόνους του Σιατοσλάβου που είχαν συμμάχους τους Κουμάνους με τα παιδιά του Γιάροσλαβ του Σοφού, που έλεγχαν το Κίεβο. Στη μάχη σκοτώθηκε ο Μέγας Δούκας Ιζγιασλάβ Γιαρόσλαβιτς. 


1283. Ο τελευταίος Πρίγκιπας της Ουαλίας, Ντάφιντ απ Γκρίφιντ, που  αμφισβήτησε την αγγλονορμανδική κατοχή ήταν ο πρώτος άνθρωπος στα Βρετανικά νησιά που τιμωρήθηκε σε διαμελισμό μετά τον θάνατο  του με απαγχονισμό.

1569. Ο Ερρίκος Α΄ του Γκιζ o σημαδεμένος, επικεφαλής των Καθολικών Βασιλικών, πέτυχε μεγάλη νίκη σε βάρος των Ουγενότων που διοικούσε ο ναύαρχος Κολινύ τη στη μάχη του Μονκοντούρ. 


1574.Κατά τη διάρκεια του ογδοηκονταετούς  πολέμου ,  ένας στόλος Καλβινιστών υπό τον Σάμουελ Γκάλι έλυσε την πολιορκία της  Ολλανδικής πόλης Λέιντεν, που την πολιορκούσαν οι Ισπανοί  από τις 25 Μαΐου.

1654. Η Πολωνο-λιθουανική φρουρά παρέδωσε, μετά από πολιορκία την πόλη του Σμολένσκ στους Ρώσους. 

1670. Στη Ρωσία ο κυβερνητικός στρατός νίκησε στο Σιμπίρσκ τους επαναστάτες του Κοζάκου Στεπάν Ράζιν. 

1714.Στην Ισπανία, ο βασιλιάς Φελίπε β υπέγραψε  το Καταστατικό της βασιλικής ισπανικής Ακαδημίας.

1739. Μετά τη Συνθήκη του Βελιγραδίου, (18 Σεπτεμβρίου 1739), με την οποία οι Αψβούργοι παραχώρησαν στο Βασίλειο της Σερβίας με το Βελιγράδι και τη βόρεια Βοσνία στους Οθωμανούς, οι Ρώσοι με τη Συνθήκη της Νις (3 Οκτωβρίου 1739) έληξαν τον Αυστρο-Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1735-1739). Οι Ρώσοι κέρδισαν ένα λιμάνι στην Αζοφική και εγκαταλείψαν τα εδαφικά τους κέρδη στη Μολδαβία και τη Βεσσαραβία. 

1762. Στη Μόσχα στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως, η Αικατερίνη Β στέφτηκε  αυτοκράτειρα.

1796. Οι Μαυροβούνιοι με επικεφαλής τον Επίσκοπο Πέτρο Α Πέτροβιτς Νιέγκος και τον Γίοβαν Ράντονιτς νίκησαν στο Kρούσι τον στρατό του Kαραμαχμούτ Πασά του Σκουτάρι που σκοτώθηκε στη μάχη.

1813. Η στρατιά της Σιλεσίας υπό τον Μπλύχερ στη μάχη  του Βάρτενμπεργκ,
  στο βόρειο πλευρό των γαλλικών στρατευμάτων στην Σαξονία, νίκησε τους Γάλλους και διάβηκε τον Ελβα,

1824.Η συνέλευση του Μεξικού ενέκρινε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού. 

1866. Υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης της Βιέννης, με την  οποία έληξε ο πόλεμος των επτά εβδομάδων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας. Η  Αυστρία παραχώρησε το Βένετο και τη Βενετία . Η Πρωσία προσάρτησε το Βασίλειο του Αννόβερου. Στην Αθήνα θεμελιώθηκε  στο οικόπεδο που δωρίσθηκε από την Ελένη Τοσίτσα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

1878. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Χαλέπας.

 1891. Ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού σεισμού στην Αμπχαζία σχηματίστηκε η λίμνη Αμτκελί. 

1903. Ο  αυτοκράτορας  της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ  και ο Τσάρος Νικολάος Β που  κυνηγούσαν στο Μίρτζστεγκ από τις  30 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν για την Βαλκανική τους πολιτική και υπέγραψαν μια μυστική συμφωνία.

1906. Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθέτησε το SOS ως σήμα κινδύνου. 

1912. (20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου). Τα τεσσάρα Χριστιανικά Κράτη, (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, και Βουλγαρία), επέδωσαν Διακοίνωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με το οποίο ζητούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων τους, που ζούσαν στο έδαφός της. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία όπως απέρριψε το τελεσίγραφο. 

1915. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη απέρριψε την πρόταση της Αγγλίας για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα εφόσον έμπαινε στον Πόλεμο. 

1918. Ο Πρίγκιπας Μαξ φον Μπάχεν ανέλαβε καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε ανακωχή από τον Πρόεδρο Γουίλσον. Την ίδια ημερα ο Μπόρις Γ΄ ανήλθε στο βουλγαρικό θρόνο. 

1922 . Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας.

1924. Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος σχημάτισε κυβέρνηση. 


1926.
 Εγκαινιάστηκε η Πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που κάλυπτε κατέλαβε τα 7.000 τ.μ. και λειτούργησε στο πεδίο ασκήσεων του Γ’ Σώματος Στρατού. Ειχε διάρκεια 15 ημερών.

1929. To Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, και διαιρέθηκε διοικητικά σε εννέα περιφέρειες., (Μπανοβίνες). Μαζί με το Γιουγκοσλαβικό Βασίλειο γεννηθηκε και η Γιουγκοσλαβική εθνικότητα. Η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΣΣΔ αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις.

1931. Έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού με την ακολουθία του. 

1932.Το Ιράκ απέκτησε την ανεξαρτησία του υπό βρετανική όμως διοίκηση. 

1939. Η Παναμερικανική Διάσκεψη όρισε ζώνη ασφαλείας γύρω από την Αμερική τα 300 μίλια.

1941.Αδόλφος Χίτλερ μίλησε στο «Sportpalast» του Βερολίνου, για το άνοιγμα της Εκστρατείας Αρωγής για τους πολεμιστές το Χειμώνα (Κriegswinterhilfswerk).Στο Παρίσι ανατινάχτηκαν έξι εβραϊκές συναγωγές και στην Αμερική έκανε πρεμιέρα η ταινία το Γεράκι της Μάλτας, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. 

1942. Στο Πενεμούντε της Βαλτικής πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς 
η πρώτη εκτόξευση του πύραυλου Α4 που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Βέρνερ φον Μπράουν και που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως όπλο με την ονομασία Vergeltungswaffe 2, ή V2. Η ακτίνα δράσης του άγγιζε τα 320 χλμ. ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 6.120 χλμ./ώρα και μετέφερε εκρηκτικά ισχύος 800 kg TNT. Είχε μήκος 14 μέτρα, και διάμετρο 1,6 μ. 

1943. Ημέρα Κυριακή. Το Ολοκαύτωμα Λυγγιάδων . Σε αντίποινα για την εκτέλεση του αντισυνταγματάρχη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμινγκερ από αντάρτες του ΕΔΕΣ , έξι καμιόνια με καταδρομείς του 79ου Τάγματος, της μεραρχίας «Εντελβάις» , με διοικητή, τον λοχαγό Αλφρεντ Σρέπελ, εισέβαλαν στο χωριό Λυγγιάδες στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, 12 χλμ.  από τα Ιωάννινα, έκαψαν τα σπίτια και εκτέλεσαν τους κατοίκους.. Από τα 82 θύματα του ολοκαυτώματος των Λυγγιάδων, τα 34 ήταν παιδιά και μωρά, οι 37 ήταν γυναίκες και οι 11 ηλικιωμένοι. Από την ομαδική εκτέλεση επιβίωσαν  τέσσερεις . Ένα βρέφος και μια νεαρή γυναίκα που την κάλυψαν τα κορμιά των συγχωριανών της και δυο άνδρες 24 χρονών που οι σφαίρες που δέχτηκαν τους τραυμάτισαν επιπόλαια.Τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας εκδηλώθηκε η γερμανική επιχείρηση αιφνιδιαστικής κατάληψης της Κω με αποβάσεις στη βόρεια ακτή, νότια του Μαρμαρίου στη νότια ακτή, κάτω από το ύψωμα Ερημίτης και στον όρμο Αλμυρού. Τα παρατηρητήρια της Καλύμνου εντόπισαν τον αποβατικό στολίσκο, αλλά οι Άγγλοι τους εξέλαβαν ως συμμαχική νηοπομπή με εφόδια και επέτρεψαν στις γερμανικές δυνάμεις να αποβιβαστούν ανενόχλητες.

1944. Οι υποχωρούντες Γερμανοί ανατίναξαν τη γέφυρα στη Διώρυγα της Κορίνθου και έριξαν μέσα ένα τραίνο με 40 βαγόνια στο οποίο είχαν επιβιβάσει 300 ίσως και περισσότερους Ιταλούς αιχμαλώτους. Στη Γιουγκοσλαβία οι Παρτιζάνοι απελευθέρωσαν τη δυτική Σερβία. 

1945. Ιδρύθηκε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στο Παρίσι. 

1951. Ο Λευκός Οίκος διέρρευσε την πληροφορία ότι η ΕΣΣΔ έχει προχωρήσει στην κατασκευή και δεύτερης ατομικής βόμβας. 

1952Το  Ηνωμένο Βασίλειο δοκίμασε  «επιτυχώς» μια πυρηνική βόμβα  25 κιλοτόνων στα νησιά Μοντεμπέλο στην Αυστραλία και έγινε η τρίτη πυρηνικη δύναμη.Την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη εγγραφή βίντεο σε μαγνητοταινία 
1955 .Έφτασε στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ ως κυβερνήτης του νησιού. 


1958. Διάγγελμα Μακαρίου προς τον Κυπριακό λαό. Καταδίκασε  το σχέδιο Μακμίλαν. Συγκρούσεις των Βρετανών με τους κατοίκους στην Αμμόχωστο. Τραυματίσθηκαν πάνω από 200 άτομα, ενώ η μικρούλα Ιωάννα Ζαχαριάδου, μόλις 12 ετών πέθανε από το φόβο της. Οι Άγγλοι στρατιώτες συνέλαβαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 17χρονο  Ανδρέα Λουκά από την Αγία Νάπα και τον τσαγκάρη και πατέρα 6 παιδιών, Παναγιώτη Χρυσοστόμου, από τους Στύλλους. Και οι δύο ήσαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Σε ενέδρα της ΕΟΚΑ στο Ακρωτήρι σκοτώθηκαν  τρεις Άγγλοι στρατιώτες. 

1965. Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο διάβασε δημόσια την αποχαιρετιστήρια επιστολή του  Τσε Γκεβάρα.

1966.Αρχίσε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ οι αποστάτες προσπαθούν να σωθούν από το ποδόσφαιρο. Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Μαρής απειλεί με παραίτηση αν δεν προβιβασθεί στην Α' Εθνική ο Ο.Φ.Η. Ο υπουργός Βιομηχανίας Ιωάννης Γκλαβάνης απαιτούσε, να παραμείνει στην Α' Εθνική η Νίκη Βόλου, ενώ ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Αναστάσιος Δρούλιας «ενδιαφερόταν ζωηρά», για τον Παναιγιάλειο. 

1974. Η ελληνική  Βουλή με πρωτοβουλία των βουλευτών του κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας», εξέδωσε Συντακτική Πράξη με την οποία χαρακτήριζε ως «πολιτικό έγκλημα» την 21η Απριλίου και ανακαλούσε την αμνηστία της 26ης Ιουλίου 1974, που είχε παραχωρήσει ο Καραμανλής, μόνον για τους «πρωταίτιους» της 21ης Απριλίου, εξαιρουμένων του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη που ως τις 18 Δεκεμβρίου 1974 παρέμεινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, της υφιστάμενης στρατιωτικής ηγεσίας και του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκα.

1981. Μετά από επτά μήνες αγώνα και 10 θανάτους , οι Ιρλανδοί εθνικιστές στη φυλακή Maze στο Μπέλφαστ, ανέστειλαν  τις απεργίες πείνας. 

1989. Στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου το περιφερειακό δικαστήριο καταδίκασε τον Αζέμ Βλάσι και άλλους 13 Αλβανούς για ανατρεπτική και αντικρατική δραστηριότητα και την οργάνωση μιας απεργίας από τους ανθρακωρύχους Αλβανούς στο ορυχείο «Στάρι Τργκ». Στον Παναμά έγινε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τον Νοριέγκα.

1990 . Η ενοποίηση της Γερμανίας . Η Ανατολική Γερμανία ενσωματώθηκε με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

1991. Η (Κολοβή) συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας στην οποία συμμετελιχαν μόνο τα μέλη της προεδρίας από τη Σερβία, τη Βοϊβοντίνα, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε ότι ο εμφύλιος πόλεμος επικρέμεται στον ορίζοντα, και ότι πληρούντο  οι προϋποθέσεις που προέβλεπε στο Σύνταγμα για να συνεχίσει το εργο της. Στην Αϊτή πραξικόπημα ανέτρεψε τον Πρόεδρο Αριστίντ. Την εξουσία καταλαμβάνει στρατιωτική χούντα. Περισσότεροι από 150 νεκροί σε σφαγές. 

1993. Στη Ρωσία κορυφώθηκε η συνταγματική κρίση ανάμεσα στον πρόεδρο και το Ανώτατο Σοβιέτ. (Κοινοβούλιο) Η συνταγματική κρίση ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1993, όταν ο Πρόεδρος Γιέλτσιν αποφάσισε να διαλύσει νομοθετικό το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων του Λαού αν και δεν είχε την εξουσία , σύμφωνα με το σύνταγμα . Ο Γιέλτσιν επικαλούνταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Απριλίου 1993 για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του. Σε απάντηση, το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η απόφαση του Προέδρου ήταν άκυρη, και ανακήρυξε τον αντιπρόεδρο Αλεξάντρ Ρουτσκόι ως πρόεδρο. Στις 3 Οκτωβρίου, ο Γιέλτσιν διόρισε ως Πρωθυπουργό τον «κηπουρό του», Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ξέσπασαν  βίαιες διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές διέλυσαν την πολιορκία της αστυνομίας γύρω από το Κοινοβούλιο κατέλαβαν το δημαρχείο της Μόσχας και προσπάθησαν να καταλάβουν τα τηλεοπτικά Στούντιο στο Οστάνκινο. Ο στρατός, αρχικά είχε δηλώσει ουδετερότητα  αλλά τις πρωινές ώρες της επομένης, 4ης Οκτωβρίου, εισέβαλε στο κτίριο του Ανώτατου Σοβιέτ. Στο Αζερμπαϊτζάν ο Γκαιντάρ Αλίεφ εκλέχτηκε Πρόεδρος. Στην Σομαλία σκοτώθηκαν 18 αμερικανοί «κυανόκρανοι» , όταν προσπάθησαν να συλλάβουν τον ηγέτη των Σομαλών ανταρτών Μοχάμεντ Αιντιντ. 

1995. Έγινε δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ , με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο Γκλιγκόροφ που έχασε το μάτι του επέζησε αλλά σκοτώθηκε ο οδηγός του. Την δια ημέρα δικαστήριο στις ΗΠΑ, ύστερα από μια πολύμηνη δίκη, που μετατράπηκε σε τηλεοπτικό σόου αθώωσε το θρύλο του αμερικανικού μπέιζμπολ Ο.Τζ. Σίμπσον που ειχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και ενός φίλου της τον Ιούνιο του 1994. 

1996. Στο Παρίσι, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνήψαν συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης και αποκατάστασεις  διπλωματικών σχέσεων. 

1998. Ο Πάπας ανακήρυξε σε άγιο τον ούτσασι επίσκοπο της Κροατίας, Αλόις Στέπινιατς. 

1999. Στις βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας, το Κόμμα Ελευθέρων του Χάιντερ, κερδίζει τις 52 από τις 183 έδρες. Πρώτο κόμμα ήσαν οι Σοσιαλδημοκράτες Κόμμα (65 έδρες). Στην Αμπχαζία επανεκλέχτηκε Πρόεδρος ο Βλαντισλάβ Αρζίμπα. Στην την Ινδία η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (BJP) κέρδισε τις εκλογές. Στη Σερβία στον αυτοκινητόδρομο Ιμπάρ κοντά στο Λαζάρεβατς έγινε απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. 

2001. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

 2002 . Οι τιμές των μετοχών των ιαπωνικών τραπεζών μειώθηκαν δραματικά . Κάποιες έπεσαν και 15%, και μετά «κλείδωσαν». Με απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η θανατική ποινή του Kούρδου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

2005 . Στη Μόσχα θάφτηκαν στο κοιμητήριο της Μονής Ντονσκόι τα λείψανα του Στρατηγού Άντον Ντενίκιν  και του φιλοσόφου Ιβάν Ιλίνιν.

2009. Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Τουρκία  δημιούργησαν  το Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων  χωρών.


2010. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος ενθρονίστηκε στο Πατριαρχείο στο Πετς.

2012‎‎.Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας απαγόρευσε  την Παρέλαση των Γκέϊ στο Βελιγράδι.

2016. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη του 2000 με τις ΗΠΑ για τη καταστροφή των όπλων πλουτωνίου. Στην Κολομβία , ο αρχηγός των ανταρτών δήλωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς την κολομβιανή κυβέρνηση, παρά την απόρριψη της συμφωνίας στο&n δημοψήφισμα της προηγούμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 27η Δεκεμβρίου 1944. Η 24η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας στην Αθήνα. Η ΟΠΛΑ συνέχιζε τις σφαγές. Η Εθνοφυλακή απελευθέρωσε το Ζάππειο. Οι Άγγλοι εκκαθάρισαν του Ψυρρή. Η ΡΑΦ βομβάρδισε το Περιστέρι.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1944, οι μάχες εκτός από του Ψυρρή και το Ζάππειο συνεχιζόντουσαν στην Ευρώπη.  Τα ξημερώματα, στις 5 και 55 τρία αμερι...