8/12/22

Η 6η Ημέρα των Δεκεμβριανών του 1944

 

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1944, ο ΕΛΑΣ επεχείρησε νέα προσέγγιση προς τη Σχολή Χωροφυλακής στην Μεσογείων , αλλ' αποκρούστηκε αμέσως. 
Το μεσημέρι ο Τσακαλώτος διέταξε την κατάληψη των Νοσοκομείων Ερυθρός Σταυρός και Σωτηρία τα οποία κατείχαν οι ΕΛΑΣίτες . Δύναμη Χωροφυλακής εκ 15 Αξιωματικών και 60 Οπλιτών ενισχυμένη με τμήματα της Ταξιαρχίας Ρίμινι και 3 Αγγλικά Τάνκς επιτέθηκε στις 15,30' εναντίον των ΕΛΑσιτών και κατόπιν σκληρού αγώνα τους έριξαν πέραν της λεωφόρου Κηφισίας. 
 Το Νοσοκομείο κατελήφθη και κατεχόταν έκτοτε μέχρι τέλους του αγώνα από Λόχο Χωροφυλακής. 
 Οι ΕΛΑΣίτες υποχωρώντας άφησαν πίσω τους 8 νεκρούς και 15 τραυματίες. Από τους χωροφύλακες σκοτώθηκαν τρείς. 
 Παράλληλα ,ουλαμός Χωροφυλακής με στρατιώτες της ταξιαρχίας επιτέθηκαν στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 2 Χωροφύλακες. 
 Στου Μακρυγιάννη οι ΕΛΑΣίτες βομβάρδιζαν όλη την ημέρα με όλμους. Για να αποκατασταθεί η επικοινωνία μετά του κέντρου της πόλεως και της Στρατιωτικής Διοικήσεως και για τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και πυρομαχικά καθώς και για την μεταφορά τραυματιών πραγματοποιήθηκε εξόρμηση τμημάτων, τα όποια δια κεραυνοβόλου ενεργείας ξεκαθάρισαν από τους κομμουνιστές τα σπίτια βορείως και ανατολικά του Συντάγματος . 
 Δύναμη 100 ανδρών αποσπάστηκε από το Σύνταγμα στα Παλιά ανάκτορα. 
 Η νύχτα της 8ης προς την 9η Δεκεμβρίου ήταν ήρεμη. 
 Tο Α΄ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ στις αναφορές του επεσήμαινε προβλήματα στη δράση της ΙΙ Μεραρχίας στη Σωτηρία, στο Γουδί και στα Κουπόνια προς Καισαριανή. 
 Το 34ο Σύνταγμα με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Δαλιάνη είχε υποστεί «σοκ» από τις μάχες στη Σχολή Χωροφυλακής. Στην οδό Βουλιαγμένης ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές των παραπηγμάτων.
 Στον Πειραιά συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από βρετανικά πολεμικά σκάφη. Στις 8 του Δεκέμβρη στο Λονδίνο στη Βουλή των Κοινοτήτων συζητήθηκε ερώτηση 20 εργατικών βουλευτών οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος με την οποία, «η Βουλή των Κοινοτήτων εξέφραζε τη λύπη της γιατί δε δόθηκαν εγγυήσεις ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν θα επέμβουν στις απελευθερωμένες χώρες για ν’ ασκήσουν πίεση στις δημοκρατικές τάσεις και στα λαϊκά ρεύματα που ακριβώς σ’ αυτά έπρεπε να στηρίζεται η αγγλική πολιτική». Απαντώντας στις επικρίσεις ο Ουίνστον Τσώρτσιλ λέει μεταξύ άλλων και τα εξής: 
 «… Το τελευταίο πράγμα το οποίον ομοιάζει προς την Δημοκρατίαν είναι ο νόμος του όχλου με ομάδας συμμοριτών (γκάγκστερς), δια της βίας εισελαυνόντων εις ελληνικάς πόλεις, καταλαμβανόντων αστυνομικούς σταθμούς και προσπαθούντων να επιβάλουν ολοκληρωτικόν καθεστώς (…) Εάν παρήρχετο αρκετόν χρονικόν διάστημα μετά την αποχώρησιν των Γερμανικών Αρχών από τας Αθήνας προτού εγκατασταθή η ωργανωμένη Κυβέρνησις, θα ήτο πιθανώτατον ότι το ΕΑΜ και οι άκροι κομμουνισταί θα επεχείρουν να καταλάβουν την πόλιν και να καταστείλουν κάθε άλλην μορφήν εκφράσεως της ελληνικής γνώμης εκτός της ιδικής των (…) Η πρόθεσις των «φίλων της Δημοκρατίας», οι οποίοι εν συνεχεία εισήλθον εις την πόλιν ήτο να ανατρέψουν δια της ωμής βίας την Συνταγματικήν Κυβέρνησιν της Ελλάδος και να εγκαταστήσουν εαυτούς, άνευ ουδενός είδους εκλογών , ως την κυρίαρχον δήλωσιν της θελήσεως του Λαού. 

 Στις 8 Δεκεμβρίου δολοφονήθηκε στον Υμηττό από ένοπλους συμμορίτες της ΟΠΛΑ αφού βασανίστηκε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Χρήστος Καβράκος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπούκα των περιούσιων στο ελληνικό ποδόσφαιρο: πήρε πολωνοεβραίος τον Πανατωλικό! Περί αυτού, δέστε το λινκ:
https://ecthehub.com/2022/06/30/kaminski-family-net-worth/amp/