1/1/23

Η 1η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 1η Ιανουαρίου είναι η 1η ημέρα του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 364 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους  

439. Τέθηκε σε ισχύ ο Θεοδοσιανός Κώδικας, (Codex Theodosianus), του Θεοδόσιου Β ́ που αποτελείτο από δεκαέξι βιβλία. Ο κώδικας δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 438. Το ίδιο έτος, η συλλογή στάλθηκε επίσης στο δυτικό τμήμα της Αυτοκρατορίας, και η Ρωμαϊκή Γερουσία την χαιρέτισε και την επευφήμησε .Οι κώδικες τέθηκαν σε ισχύ την πρώτη ημέρα του 439 σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

 990. Η Ρωσία του Κιέβου υιοθέτησε το ιουλιανό ημερολόγιο. 

1001.Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πάπας Σιλβέστερος Β' έστειλε στον Πρίγκιπα Στέφανο Α ́ της Ουγγαρίας  επιστολή ευλογίας, αναγνωρίζοντας  τον  επίσημα ως  βασιλιά της Ουγγαρίας μαζί με   ένα χρυσό στέμμα, που σήμερα ονομάζεται Στέμμα του Αγίου Στεφάνου. 

1068. Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Δούκα, ο Ρωμανός Διογένης παντρεύτηκε τη 30χρονη χήρα του Ευδοκία Μακρεμβολίτισα , ανιψιά του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου, η οποία ασκούσε την αντιβασιλεία προς χάριν του ανήλικου γιού της Μιχαήλ. Ο Διογένης στέφθηκε την ίδια ημέρα βυζαντινός αυτοκράτορας, ως Ρωμανός Δ

1259. Ο Μιχαήλ Η Παλαιολόγος στέφθηκε συναυτοκράτορας από κοινού με τον ανήλικο Ιωάννη Δ Λάσκαρη και τη μητέρα του Θεοδώρα Βατάτζη. 

1438. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας Αλβέρτος Ε των Αψβούργων, μετά τον θάνατο του πεθερού του Σιγισμόνδου του Λουξεμβούργου στις 9 Δεκεμβρίου 1437 στο Ζνόζμο της Μοραβίας, στύφτηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας στην Βασιλική του Ζέκεσφερβαρ.

1515.Μετά το θάνατο του πεθερού του, Λουδοβίκου ΙΓ΄, ο 20χρονος δούκας της Βρετάνης Φραγκίσκος, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας.

1523. Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, αποχώρησαν απο τη Ρόδο μετά την παράδοσή τους στις 22 Δεκεμβρίου 1522. Τους ακολούθησαν προς την Κρήτη αρκετές χιλιάδες ντόπιοι.

1527. Κροάτες ευγενείς στη Δίαιτα του Τσέτινγκραντ του Κάρλοβατς έδωσαν στον Φερδινάνδο Α', της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Στέμμα της Κροατίας

1536.Ο βασιλιάς της Γαλλίας Φρανσουά Α ́ προειδοποιημένος από τους κατασκόπους του ότι ο Κάρολος Β κινητοποιεί στρατεύματα, βγήκε από το Παρίσι επικεφαλής του Στρατού του για να πάει στη Λυών, όπου έφθασε  στις 14 Φεβρουαρίου

1622. Η Παπική Καγκελαρία αποφάσισε να θεωρήσει την 1η Ιανουαρίου ως την αρχή του έτους για όλες τις καθολικές χώρες. (Προηγουμένως το έτος ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου).

1707. Ο Ιωάννης β ' έγινε βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1751. Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος της «Εγκυκλοπαίδειας», του Ντιντερό.

1785. Οι αδελφοί Μοντγκολφιέροι διέσχισαν τη Μάγχη με το αερόστατό τους.
1793. Κατά την Γαλλική Επανάσταση συγκροτήθηκε με επαναστατικό διάταγμα της Συνέλευσης η 24μελείς Γενική Επιτροπή Άμυνας, με ισχυρή πλειοψηφία Γιρονδίνων που μετατράπηκε στις 6 Απριλίου του ίδιου έτους στην Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας. 

1796. Δημιουργήθηκε το Υπουργείο της αστυνομίας στη Γαλλία.

1803‎‎. Η Δανία απαγορεύει την εισαγωγή σκλάβων και έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη δουλεία.‎

1811.Κυκλοφόρησε στη Βιέννη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Λόγιος Ερμής» του φιλογενούς Άνθιμου Γαζή.

1814. Ο Πρώσος στρατάρχης Γκέμπχαρντ φον Μπλύχερ πέρασε το Ρήνο.

1822. ;Η Α ΄ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις ψήφισε την 1/12 Ιανουαρίου ,
το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» και διακήρυξε την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδος.

1839. Κυκλοφόρησε στην Αγία Πετρούπολη το πρώτο τεύχος της Επιθεώρησης «Отечественные записки», («Σημειώσεις της Πατρίδας»).

1842. Κατά τη διάρκεια του πρώτου αγγλο-αφγανικού πόλεμου ο Βρετανός Υποστράτηγος Ελφινστόουν υπέγραψε με τους ηγέτες των ανταρτών του Αφγανιστάν, τη Συμφωνία παράδοσης της Καμπούλ με την εγγύηση της ελεύθερης υποχώρησης των Άγγλων και των αμάχων που τους υποστήριζαν.

1858.Το πρώτο ρωσικό γραμματόσημο τέθηκε σε κυκλοφορία σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1859.Τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη τηλεγραφική γραμμή στην Ελλάδα ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1871‎‎. Ο στρατός του Μαυροβουνίου οργανώθηκε σε έξι ταξιαρχίες τακτικού στρατού με 23 τάγματα, έξι τάγματα της φρουράς και ένα Σύνταγμα Πυροβολικού.
 
 

1874.
Επεβλήθη η καθολική στράτευση στη Ρωσία.
 

1876. Άνοιξε στο Βερολίνο η Ράϊχσμπανκ.

1880. Άρχισε η κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά .Στην Σερβία επεβλήθη ως μονάδα μέτρησης το μέτρο και καταργήθηκαν ο πήχυς τα «πόδια» κλπ.

1890. Ιδρύθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Γυμναστικός Σύλλογος «Πανιώνιος»

1892. Άνοιξε το λοιμοκαθαρτήριο των μεταναστών που ήθελαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ στη νήσο Έλις.
1894. Ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ιταλίας.

1903‎‎.Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την κυβέρνηση και το Κρατικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου. Η κυβέρνηση αποτελούνταν από υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Στρατιωτικών, Παιδείας και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Οι υπουργοί, μαζί με τον Πρίγκηπα, τον διάδοχο του θρόνου, τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου , αποτελούσαν   το Συμβούλιο του Κράτους.‎

1906. Ο Χελμουτ φον Μολτκε τοποθετήθηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β΄ αρχηγός του γερμανικού Γενικού Επιτελείου ;.

1919.Εληξε το τριήμερο ιδρυτικό συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Βερολίνου. Οι ηγέτες του , η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ, δολοφονήθηκαν 14 ημέρες αργότερα. Στη Σερβία και το Μαυροβούνιο εισήχθη το Γρηγοριανό ημερολόγιο

1924. Στο Βελιγράδι, η τρίτη Συνδιάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με το εθνικό ζήτημα, που καταδίκαζε  τον «ιμπεριαλισμό της Σερβικής αστικής τάξης» και τη καταπίεση των μη Σερβικών λαών και .προέβλεπε την αυτοδιάθεση και την εθελοντική συμμαχία των γιουγκοσλαβικών λαών.

1925. Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Χριστιανία , μετονομάστηκε σε Όσλο.

1928. Ο γραμματέας του Στάλιν Μπόρις Μπαζάνοφ διέφυγε από τη Σοβιετική Ένωση διασχίζοντας τα σύνορα με το Ιράν.

1935. Ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοονομάστηκε «Ατατούρκ». (Πατέρας των Τούρκων)

1937. Ο Αναστάσιο Σομόζα ανέλαβε πρόεδρος της Νικαράγουας.

1940. Στην Βόρειο Ήπειρο συνεχιζόταν η Επίθεση προς την Κλεισούρα  με μάχες στα ύψωματα 1200, 1220, το Μάλι Σπατ και το Μάλι Φερόσι. Στο ύψωμα 1200 επιχουρούσε το 8ο Σύνταγμα Ναυπλίου . Εκεί έπεσαν μαχόμενοι,  οι Λοχίες Αθανάσιος Τσουρδίνης από το Κουρτάκι και Γεώργιος Αγγελετόπουλος από την Πρόνοια, ο Δεκανέας Βασίλειος Κρίγκας από το Αργος, και ο Στρατιώτης Κάβουρας Παναγιώτης από το Άργος. Στο 1220 έπεσαν  μαχόμενοι οι Στρατιώτες Ζάχειλας Δημήτριος και Ράββας Ιωάννης του 33ου ΣΠ. Στο ύψωμα 1410 (Μάλι Σπάτ)  σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Μπαρτσιώκας Δήμος του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Στο Μάλι Φερόσι σκοτώθηκε ο Στρατιώτης.  Μπάτσος Σταμάτιος του 33ου ΣΠ.

‎1942‎‎ . Η Εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση, μαζί με τους 4 «Μεγάλους», τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ, την Μεγάλη Βρετανία, την  Κίνα και 21 άλλα κράτη, υπέγραψε στην Ουάσιγκτον ,τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών που σχημάτισαν τον συνασπισμό κατά του Χίτλερ. Οι υπογράφοντες ανέλαβαν να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα μέχρι τη συνθηκολόγηση τους και να μην κάνουν ειρήνη ή ανακωχή μαζί τους.‎

1947 .Για πρώτη φορά η πρωτοχρονιά ήταν αργία  στην ΕΣΣΔ.

1948. Την πρωτοχρονιά του 1948 αποκρούσθηκε μια ομάδα ανταρτών, που αποπειράθηκε να εισέλθει στον Πεντάλοφο Ορεστιάδας. Λίγο μακρύτερα όμως έδρευε το 552 Τάγμα Πεζικού. Ο διοικητής του πρώτου Λόχου λοχαγός Δημάδης στο ημερολόγιό του ανέφερε «Το χιόνι δεν έχει σηκωθεί ακόμα. Μέρος του Λόχου εκκλησιάζεται. Το μεσημέρι έγινεν η διανομή δώρων τα οποία εστάλησαν υπό των Φίλων του Στρατού Ορεστιάδος. Στο τέλος εκόφθη η βασιλόπηττα»!!!

1949. Μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, σίγησαν τα όπλα στο Κασμίρ μεταξύ των εμπολέμων Ινδίας και Πακιστάν.


1952. Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης με 22ης Δεκεμβρίου 1951.

1956. Ο κυβερνήτης της Κύπρου Χάρτινγκ  δήλωσε ότι «οι μέρες της ΕΟΚΑ είναι μετρημένες». 

1958. Τέθηκε σε ισχύ συμφωνία για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, γνωστής ως Κοινή Αγορά, που υπογράφηκε στη Ρώμη,  από το Βέλγιο, τη Δυτική Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξέμβουργο, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες.‎  

1959. Στην Κούβα δραπέτευσε ο δικτάτορας των αμερικανών Φουλχένσιο Μπατίστα ,και ο Φιντέλ Κάστρο έγινε ο νέος κυβερνήτης. 

1961. Αντιπληθωριστική  νομισματική μεταρρύθμιση στην ΕΣΣΔ . Δέκα παλιά ρούβλια για ένα καινούργιο.

1962 .Η Δυτική Σαμόα απέκτησε την  ανεξαρτησία της από τη Νέα Ζηλανδία.

1966. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο Κωνσταντίνος Β' ανέφερε : «Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα, γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μή διαβλέποντα τον κίνδυνον (...)».


1967. Η προσκείμενη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εφημερίδα Ελευθερία του Πάνου Κόκκα αποκάλυψε παλαιότερη «συνωμοτική» συνάντηση του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά, Δημήτρη Μπίτσιου, και της Ελένης Βλάχου, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των αποστατών.

1973. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία έγιναν μέλη της Ε.Ο.Κ.

1975. Η Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο.

1981. Η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της Ε.Ο.Κ.

1986 .Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρήσαν ως 11ο και 12ο μέλος στην ΕΟΚ.

1987.Τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), επιφέροντας μεγάλη αύξηση των τιμών.

1992. Η κροατική πλευρά, συμφώνησε στην ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης των κυανοκράνων του ΟΗΕ.


1993. 
 Το βελούδινο «διαζύγιο». Επίσημη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Γεννήθηκαν η Τσεχική και η Σλοβακική Δημοκρατία
. Η Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας απέλυσε περισσότερους από 1.500 προνομιούχους ρουφιάνους  οι περισσότεροι από τους οποίους δημοσιογράφοι που αντιτάχθηκαν στη «ρητορική μίσους».

‎1994‎‎. Στη ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο πληθωρισμός έφτασε στο 315.000. 563.558%. Κατά μέσο όρο, οι τιμές αυξήθηκαν 62% την ημέρα, 2% ανά ώρα και 0,029% ανά λεπτό.‎

1995. Η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
2000 . Η Ελλάδα προσχώρησε στις συμφωνίες Σένγκεν. 
 
2001. Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης. 

 2002. Το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
2005. Στην Ιταλία μετά από 143 χρόνια καταργήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
 
2006 .Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καταργήθηκαν τα υπουργεία άμυνας της Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας. 

2007. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπαν Κι-Μουν έγινε ο 8ος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

 
2008. Η Κύπρος υιοθέτησε το ευρώ. Το ίδιο και η Μάλτα.
 
2011. Τέθηκε σε ισχύ η νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδος που προβλεπόταν με το Σχέδιο «Καλλικράτης». 
 
2014. Η Λεττονία έγινε μέλος της Ευρωζώνης. 
 
2015. Η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωζώνης. 

2017. Τρομοκράτης του Ισλαμικού κράτους σκότωσε 39 και τραυμάτισε 69 σε νυκτερινό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.           Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε τα καθήκοντα του  Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


2020. Η Χούντα  Μπούρλα-Εφιαλτάκη -Επιστημονικών Νάνων δολοφόνησε 36χρονο υγειονομικό στην Θεσσαλονίκη. Τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει στο σπίτι του. Ο 36χρονος τεχνολόγος βιοϊατρικής , με καταγωγή από το Χρώμιο Κοζάνης, ήταν πατέρας βρέφους 8 μηνών και δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Εμφάνισε υψηλό πυρετό και συμπτώματα πνευμονίας πριν από έναν μήνα, αλλά τα καθάρματα ,τον άφησαν αβοήθητο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: