22/2/23

Η 22α Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 22α Φεβρουαρίου είναι η 53η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 312 ημέρες μέχρι τέλος του έτους. 

896. Ο πάπας Φορμόζος, έστεψε στην Ρώμη το νόθο γιο του Καρλομάνου Αρνούλφο της Καρινθίας, ως Αυτοκρατορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1354. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο οι εκπρόσωποι του Ιωάννη Β της Γαλλίας υπέγραψαν Συνθήκη ειρήνης στην Μαντ με τον Καρόλο Β της Ναβάρρας.
1495.Τα στρατεύματα του Κάρολου Η΄ της Γαλλίας κατέλαβαν τη Νάπολη.

1632
. Στη Φλωρεντία εκτυπώθηκε το έργο του Γαλιλαίου «Διάλογοι».


1653 . Στη Ρωσία ξεκίνησε η εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του πατριάρχη Νίκωνα για την ανανέωση της λατρείας και της παράδοσης προς την κατεύθυνση των ελληνικών προτύπων, και για την επιστροφή της ρωσικής εκκλησιαστικής εικονογραφίας που είχε επηρεαστεί σοβαρά από το πολωνικό καθολικό μπαρόκ στα ορθόδοξα πρότυπα.



1680. Κάηκε στην πυρά στο Παρίσι η κατά συρροή «δηλητηριάστρια», «Λα Βουαζέν», η «γειτόνισσα», που είχε δολοφονήσει χιλιάδες άνδρες γυναίκες και παιδιά. Η κατερίν Ντεσαγιέ ήταν αρχηγός ενός δικτύου από Μαγίστρες στο Παρίσι. Έδρασε για 20 χρόνια. Γεννήθηκε το 1640, και την συνέλαβαν το 1679.

1708. Ο Αγιος Ἄνθιμος ο Ίβηρας, ανήλθε στον Μητροπολιτικό Θρόνο της Ουγγροβλαχίας.

1709. Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο έγινε η μάχη του Κρασνοκούτσκ στη σημερνή Πολωνία ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τους Σουηδούς. Οι Ρώσοι είχαν μεγαλύτερε απώλειες αλλά οι Σουηδοί υποχώρησαν διότι βρέθηκε περικυκλωμένος ο σουηδός βασιλιάς Κάρολος 12ος.

1744. Κατά τον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής, στόλος της Γαλλίας και της κατήγαγε μεγάλη νίκη στη ναυμαχία της Τουλόν σε βάρος των Βρετανών.
1787. Στις Βερσαλλίες ο Λουδοβίκος 16ος κάλεσε το Συμβούλιο του Στέμματος για να αντιμετωπίσει την δραματική οικοδομική κατάσταση του βασιλείου.Τα 144 μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν τις μεταρρυθμίσεις του γενικού ελεγκτή των οικονομικών του γαλλικού κράτους, Charles Alexandre de Calonne.

1820. Η δήθεν Συνομωσία της Οδού Κάτο. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην οδό Κάτο στο Λονδίνο μιας ολιγομελούς ομάδας ριζοσπαστών δημοκρατών που ασπάζονταν τις ιδέες περί κοινοκτημοσύνης του Τόμας Σπενς, και εμπλέκονταν «σε πράξεις αναταραχών», και τους παρακολουθούσε η αστυνομίας , ο πράκτορας Τζώρτζ Έντουαρντς, πρότεινε την εισβολή στο σπίτι του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου Λόρδου Χάροουμπι , όπου θα γινόταν μεγάλο δείπνο και τη δολοφονία όλων των μελών του Βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού Λόρδου Λίβερπουλ. Στη συνέχεια, ο λαός θα δημιουργού μια επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας που θα καθοδηγούσε μια ριζοσπαστική επανάσταση.

1821.Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υπό την επιρροή της «αυλής» του και των Ρώσων «Δεκεμβριστών» φίλων του, απέρριψε το διάβημα, του Κέντρου τη Πίζας και όχι μόνο δεν ανέβαλε το Κίνημα αλλά εσπευσμένα διέβη τον Ρουβίκωνα,
( Προύθο), στις 22 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου 1821 και μια ημέρα μετά στις 23 Φεβρουαρίου/4 Μαρτίου ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδαβίας.

1828.Υπογράφηκε στις 10/22 Φεβρουαρίου μεταξύ της Περσίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η συνθήκη του Τουρκμεντσάι με την οποία έληξε ο Ρωσοπερσικός πόλεμος του 1826-1828. Με τη συνθήκη, η Περσία παραχώρησε στη Ρωσία τον έλεγχο του χανάτου του Εριβάν, του χανάτου του Ναχιτσεβάν και το υπόλοιπο του χανάτου Ταλίς. Το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και της Περσίας ορίστηκε στον ποταμό Αράς. Για τη Ρωσία η συνθήκη υπεγράφη από τον στρατηγό Ιβάν Πασκίεβιτς.

1848 .Στο Παρίσι ξέσπασε η λεγόμενη «Φεβρουαριανή Επανάσταση» που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση. Αφορμή ήταν η απαγόρευση ενός συμποσίου με θέμα την «καθολική ψηφοφορία». Υπό την πίεση των επαναστατών ο Λουδοβίκος Φιλίππος παραιτήθηκε και στις 24 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε η Δεύτερη Δημοκρατία. Τα γεγονότα στο Παρίσι προκάλεσαν το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο .

1866. Μια ομάδα συνωμοτών στρατιωτικών εισέβαλε στο παλάτι του πρίγκιπα της Ρουμανίας Αλέξανδρου Ιωάννη Γκούζα και την υποχρέωσε να παραιτηθεί .Οι συνομωτες ενεργούσαν εκ μέρους του «τερατώδους συνασπισμού» Συντηρητικών και Φιλελευθέρων.

1882 . Στην Σερβία ο Μίλαν Ομπρένοβιτς ανακήρυξε τη Σερβία σε βασίλειο και ο ίδιος έγινε βασιλιάς ως Μίλαν Γ.

1887, Στην Βουλγαρία στην περιοχή Λεβέντ Ταβίας κοντά στο Ρούσε, εκτελέστηκαν ο ταγματάρχης Ατανάς Ουζούνοφ και άλλοι 8 αξιωματικοί που συμμετείχαν στο φιλορωσικό πραξικόπημα της 19ης Φεβρουαρίου.

1913 . Στο Μεξικό, κατά την στρατιωτική στάση δολοφονήθηκαν ο Πρόεδρος Φρανσίσκο Μαδέρο και ο αντιπρόεδρος Πίνο Σουάρες.

1932. Το Γερμανικό εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα επέλεξε το Αδόλφο Χίτλερ για προεδρικό υποψήφιο.

1943. Ο έφεδρος Λοχίας Πυροβολικού στον Ελληνικό Στρατό Αντώνης Φωστερίδης, γνωστός και ως Αντών Τσαούς, ίδρυσε στην Ανατ. Μακεδονία η Ποντιακή αντιστασιακή οργάνωση «Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος» (ΕΣΕΑ), που αγωνίστηκε κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής και των ληστοσυμμοριτών του Ε.Λ.Α.Σ.
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας συμφώνησε με τη Γερμανική για την απέλαση των Εβραίων που δεν είχαν βουλγαρική υπηκοότητα, σε στρατόπεδα στην Πολωνία


1944 
. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδισαν τις ολλανδικές πόλεις Ναϊμέχεν, Άρνεμ και Ένσχεντε. 800 νεκροί μόνο στο Ναϊμέχεν. Συμμαχική βομβαρδιστική επιδρομή εναντίον της γερμανικής πόλης Ζάλτσβεντελ, με στόχους βιομηχανικά κτίρια, και το σιδηροδρομικό σταθμό. 300 περίπου θάνατοι. 

1945. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ήρε το σχίσμα με τη Βουλγαρική Εκκλησία και αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ουρουγουάη κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία την Ιαπωνία. 

1946. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζώρτζ Κέναν, απέστειλε στην Ουάσιγκτον το περίφημο «μακρύ τηλεγράφημα» στο οποίο μιλούσε για τον επεκτατισμό του σοβιετικού κομμουνισμού και εισηγούνταν στην αμερικανική κυβέρνηση την πολιτική «περιορισμού» της ΕΣΣΔ, και ανάσχεσης του Κομμουνιστικού Κινδύνου. 

1948. Στην Τσεχοσλοβακία ξεκίνησε το κομμουνιστικό πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας.

1957. Στην Κύπρο οι Άγγλοι καταδίκασαν σε θάνατο τον Φρίξο Λάμπρου. Κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε Βρετανό υπαξιωματικό.

1958. Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Συρίας υπέγραψε την πράξη της ένωσης των δύο χωρών στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία,

1959. Στην Κύπρο, απελευθέρωση όλων των κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές .


1961 Το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα ονομάστηκε σε «Πατρίς Λουμούμπα».

1966 . Στη Θεσσαλονίκη απαγγέλθηκε η απόφαση του κακουργιοδικείου για τον Δράκο του Σέιχ Σου Αριστείδη Παγκρατίδη. Τετράκις εις θάνατον.

1973 . Πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1991. Η βουλγαρική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το νόμο για την αγροτική μεταρρύθμιση και την επιστροφή της γης στους πρώην ιδιοκτήτες.

1992 . Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς μετείχαν σε συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή 14000 Κυανοκράνων για ένα έτος στη Σερβική Κράινα

1993. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την εκκίνηση της διαδικασίας για την ίδρυση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη δίωξη των υπευθύνων για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στην Καμένιτσα, στην Ανατολική Βοσνία Ερζεγοβίνη θάφτηκαν 38 Σέρβοι που σφαγιάστηκαν από το μουσουλμανικό στρατό, κοντά στο Ζβόρνικ.

1996. O Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την επαγγελματοποίηση του γαλλικού στρατού. 

1997. Δημοσιεύτηκε η έκκληση του Αλβανικού Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου που κάλεσε «τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε ένοπλη λαϊκή εξέγερση σαν τον μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ελευθερία και η νίκη επί του Σέρβου κατακτητή.

1999. Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρεπούμπλικας Βόρεια της Μακεδονίας υπέγραψαν κοινή δήλωση στη Σόφια με την οποία η Βουλγαρία αναγνώρισε τη μακεδονική γλώσσα και το Μακεδονικό έθνος. 

2001. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αναπτύχθηκε κατά μήκος των διαμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.
Στο Βελιγράδι, επέτρεψε και συνελήφθη ο φυγόδικος για οκτώ χρόνια ιδιοκτήτης του Ταμιευτήριο- Πυραμίδα «Γιούγκοσκάντικ» Γιέζιμιρ Βασίλιεβιτς.

2002 . Στην Αγκόλα σκοτώθηκε σε σύγκρουση με κυβερνητικές δυνάμεις ο πράκτορας της Cia και ηγέτης της UNITA, που για περισσότερο από 30 χρόνια αιματοκύλησε την Αγκόλα.

2007. Στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου στη Βιέννη, η αντιπροσωπεία της Πρίστινα απέρριψε ασυζητητί  την πρόταση του Βελιγραδίου για σχηματισμό Σερβικής οντότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

2008 .Η Ουάσιγκτον και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν έντονα τις ταραχές στο Βελιγράδι,  που  προκλήθηκαν από την αναγνώριση της  ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, κατά τις οποίες κάηκε η Πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου σκοτώθηκε ένα άτομο

2014. Πραξικόπημα στο Κίεβο. Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας και την εισβολή των διαδηλωτών στην ουκρανική Ράντα, οι βουλευτές του ευρωμαϊντάν ψήφισαν την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο και την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

2015. Στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο τους ενός χρόνου γα την κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από τους ευρω-επαναστάτες του ευρω-Μαιντάν, οι «Αντάρτες του Χάρκοβο » με αυτοσχέδια βόμβα σκότωσαν και τραυμάτισαν 9 από τους εορτάζοντας.

2021. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στα σύνορα με τη Ρουάντα, σε επίθεση εναντίον κομβόϊ των Ηνωμένων Εθνών, σκοτώθηκαν ο  Ιταλός πρέσβης Λούκα Ατανάσιο και ένας Καραμπινιέρος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: