26/2/23

Του Αντρειωμένου ο Θάνατος


Σαν σήμερα στις 26 Φεβρουαρίου, το 1266 έπεσε μαχόμενος στη μάχη του Μπενεβέντο , ο δικός μας Χοενστάουφεν. ΟΜανφρέδος.    Ο γυναικάδελφος του μαρμαρωμένου Βασιλιά  του  και σύζυγος της Ελένη Αγγελίνα-Δούκαινα,  στην οποία δόθηκαν ως "προίκα"  τα Επτάνησα.

26 Φεβρουαρίου 1266. Ο στρατός του τρισκατάρατου Πάπα και των Γουέλφων νίκησε στη μάχη του Μπενεβέντο ,περίπου 50 χλμ. βόρεια της Νάπολης, τον δικό μας ,βασιλιά της Σικελίας, Μανφρέδο Χοενστάουφεν. 
 Η αδελφή του Μαμφρέδου από την ίδια μητέρα, η Kονστάνς, είχε παντρευτεί με τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη. 
Ο Μανφρέδος το 1259 παντρεύτηκε σε 2ο γάμο την Ελένη Αγγελίνα-Δούκαινα, κόρη του Μιχαήλ Β΄ δεσπότη της Ηπείρου και της Αγίας Θεοδώρας Πετραλίφαινας της Αρτας. 
                                      O Μανφρέδος
Ο Μανφρέδος, όταν αντελήφθηκε  ότι χανόταν η μάχη αντι να εγκαταλείψει το πεδίο εφόρμησε με την φρουρά του στο Κέντρο της μάχης και σκοτώθηκε μαχόμενος .
 Ήταν 34 ετών. 
Η Ελένη Αγγελίνα συνελήφθη μετά τη μάχη του Μπενεβέντο και φυλακίστηκε με εντολή του Κάρολου Ανζού στο κάστρο της Νοτσέρα Ινφεριόρε, 20 χλμ νοτιοανατολικά της Νάπολης, όπου και απεβίωσε το 1271. 
Οι τρεις υιοί της Ελένης Αγγελίνας, αφού τυφλώθηκαν, φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Μόντε της Απουλίας, ενώ οι δύο κόρες της φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Όβο (Κάστρο του Αυγού) της Νάπολης και μετά ελευθερώθηκαν.

Απόγονος της μιας κόρης του Μανφρέδου και της Αγγελίνας, της Βεατρίκης, ήταν η κόρη του Δούκα του Νεμούρ και σύζυγος του Κάρολου Εμμανουήλ Β΄ της Σαβοΐας, Μαρία Ιωάννα Βαπτιστή, που σαν αντιβασίλισσα της Σαβοΐας, ως μητέρα του ανήλικου Βίκτωρ Αμεδαίου Β΄, παραχώρησε τον τίτλο του Κόμη στους Γιβελίνους Καποδίστριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: