22/2/23

Η ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ OΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΙΣΤΟΡΙΟΦΙΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


 

Όποιο σάϊτ και να ανοίξετε σήμερα, θα μάθετε ότι στις 22 Φεβρουαρίου 1822 επαναστάτησε η Νάουσα, που όμως επαναστάτησε στις 26 Φεβρουαρίου.

Όλοι , αβασάνιστα , υιοθετούν την ημερομηνία που πρότεινε εσφαλμένα ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Γεώργιος Φιλιππίδης, δηλαδή την  22α Φεβρουαρίου . 

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η κήρυξη της επανάστασης στην Νάουσα έγινε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου με πανηγυρική δοξολογία.

Η 22α Φεβρουαρίου 1822 όμως, δεν ήταν Κυριακή. Κυριακή, και μάλιστα της Ορθοδοξίας ήταν η 26η Φεβρουαρίου, που ήταν η πρώτη Κυριακή των νηστειών, αφού το Πάσχα του 1822, έπεφτε στις 2 Απριλίου.

 

Στις 22 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου  1821 ,ο Μονόχειρ, υπό την επιρροή της «αυλής» του Κισινιέφ και των φίλων του Ρώσων «Δεκεμβριστών», απέρριψε το διάβημα του «Κέντρου τη Πίζας» για αναβολή της κίνησης των όπλων και εσπευσμένα διέβη τον Ρουβίκωνα, ( τον Προύθο), και την επομένη 23 Φεβρουαρίου που ήταν Κυριακή ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδαβίας. 
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου εξέδωσε και την επαναστατική του προκήρυξη με τίτλο, «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», που ηταν το σύνθημα των Φιλογενών.

1 σχόλιο:

ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Μια παρατήρηση, με όλο το θάρρος: 26 Φεβρουαρίου του 1822 ήταν η Β' Νηστειών, όχι της Ορθοδοξίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ

Οι Ρώσοι έπληξαν σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις της CIA στο Κίεβο, που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Holiday Inn. Χτυπήθηκαν ακόμα η «Αντιτρομοκρατική», εγκαταστάσεις πληροφοριών του ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής

  Ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε το πρωί το ελληνικό χωριό Κωνσταντινοπόλσκογιε (Οσυτρόφσκιγιε) κοντά του Κουράχοβο. Στο Κουρσκ οι ρωσικ...