23/2/23

H 23η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 23η Φεβρουαρίου είναι η 54η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 311 ημέρες μέχρι τέλος του έτους

303.Εκδόθηκε το διάταγμα του Διοκλητιανού για την καταστροφή του χριστιανικού ναού της Νικομήδειας. Ήταν η πρώτη πράξη του οκταετούς διωγμού των Χριστιανών από τον Διοκλητιανό.

532 . Ο Ιουστινιανός έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου ναού της Αγίας Σοφίας, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά την στάση του Νίκα.

840. Ο Δόγης της Βενετίας Πιέτρο Τραντόνικο, που ήδη είχε λάβει τους τίτλους του Σπαθάριου και του Υπάτου υπέγραψε με το Αυτοκράτορα Λοθάριο Α τη συμφρωνία με την οποία ο Αυτοκράτορας αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βενετίας και την κυριαρχία της στη Λιμνοθάλασσα.

O Δούκας Λεσεκ Β ο Μέλας
1280. Στις 23 Φεβρουαρίου /3 Μαρτίου έγινε η μάχη του χωριού Γκόζλιτσε στη σημερινή νότια Πολωνία, στην οποίοι οι λιγότεροι Πολωνοί Μεγάλου Δούκα Λέσεκ, νίκησαν, υπό την διοίκηση του Βοεβόδα της Κρακοβίας Πέτρου , ως εκ θαύματος τον στρατό του βασιλιά της Γαλικίας Λέβ Ντανίλοβιτς
.

1455. Ο κόσμος άλλαξε. Ο Γουτεμβέργιος, τύπωσε, το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο!


1534. Στη Γερμανία ο πλούσιος έμπορος Μπέρνχαρτ (Μπερντ) Νίπερντολινγκ, ηγέτης των Αναβαπτιστών του Μύνστερ εξελέγη δήμαρχος του Μύνστερ και αμέσως η πόλις απέβη η ακρόπολις του Αναβαπτισμού.


1574. Η καθολική Γαλλία κήρυξε τον 5ο ιερό πόλεμο κατά των Ουγενότων.

1633. Στην Κωνσταντινουπολη εκδόθηκε το φιρμάνι αναγνώρισης από τους Οθωμανούς.του Ματθαίου Μπρανοβεάνου, (Βέσαρμπ), ως κυβερνήτη της Βλαχίας.


1660. Στη Σουηδία, στις 13/23 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε βασιλιάς
ο Κάρολος ο 11ος.

1684. Οι φάρες του Μαυροβουνίου  αποφάσισαν  να δεχτούν την ενετική κυριαρχία.

1766. Μετά τον θάνατο του Δούκα Στανισλάβ Λετσίνκσι που είχε χάσει τον θρόνου της Πολωνίας και είχε αποκατασταθεί στο Στρασβούργο η Γαλλία προσάρτησε το Δουκάτο της Αλσατίας και το Δουκάτο της Λωρραίνης.

1796. Ο Ναπολέων διορίστηκα στη θέση του αρχιστράτηγου του Ιταλικού στρατού.

1802. Ο Βοναπάρτης υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας ενάντια στους Βρετανούς με τον Μπέη της Τύνιδας.

1820. Η Βρετανική αστυνομία εισέβαλε σε γιάφκα στην οδό Κάτωνος στο Λονδίνο, στο κρησφύγετο των «σπενσεριστών» συνωμοτών συλλαμβάνοντας τα 14 μέλη της Ομάδας, εκ των οποίων 2 ήσαν πράκτορες της αστυνομίας.

1821. Ο τσάρος της Ρωσίας, Αλεξάνδρος στο Λάιμπαχ, αποκήρυξε την εξέγερση στην Βλαχία υπό την ηγεσία του Θεόδωρου Βλαδιμηρέσκου .Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 23 Φεβρουαρίου/ 7 Μαρτίου που ήταν Κυριακή, απηύθυνε από το Ιάσιο την προκήρυξη "Προς το έθνος της Μολδαυίας" με την οποία απευθυνόταν σε όλους τους χριστιανούς των ηγεμονιών και όχι μόνο στους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς, καλώντας τους σε εξέγερση εναντίον των Οθωμανών.

1839. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

1866 . Στο Βουκουρέστι οι πραξικοπηματίες οδήγησαν τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Κούζα, με ασφάλεια στα σύνορα. Την προηγουμένη 22 Φεβρουαρίου 1866 , στις 4 το πρωί , εισέβαλαν στο παλάτι και τον υποχρέωσαν να υπογράψει την παραίτησή του.

1871.Συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο «βουλγαρικό εκκλησιαστικό και εθνικό συμβούλιο», που συνέταξε τον καταστατικό Χάρτη της Βουλγαρικής Εξαρχίας.

1887. Μεγάλος Σεισμός κατέστρεψε την Κυανή Ακτή . Επλήγη η περιοχή ανάμεσα στις Κάννες και την ιταλική πόλη της Λα Σπέτζια. Τα θύματα έφτασαν τις 2.000.

1903. Η Κούβα μίσθωσε «εις το διηνεκές» το Γκουαντάναμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1904. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν τον έλεγχο της ζώνης της διώρυγας του Παναμά, καταβάλλοντας 10 εκατομμύρια δολάρια,

1912. Άρχισε ο πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και την Τουρκίας. Βομβαρδισμός της Βηρυτού από τον ιταλικό στόλο.

1913. Τμήματα της 3ης Μεραρχίας απελευθέρωσαν το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.


1917. Εκδηλώθηκε η «Φεβρουαριανή επανάσταση» στη Ρωσία.

1919. Ο Μπενίτο Μουσσολίνι ίδρυσε το φασιστικό κόμμα.

1922. Όλες οι αθηναίϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν την διαμαρτυρία των διευθυντών τους για την δολοφονία του Ανδρέα Καβαφάκη. 

1923. Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το διάταγμα κατά των κερδοσκόπων.

1934. Ο Λεοπόλδος Γ΄ έγινε βασιλιάς του Βελγίου.

1935. Ο Νικολάι Γιεζόφ, τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της Κομματικής Επιτροπής Ελέγχου του ΚΚΣΕ.Η Παραγουάη αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών.

1937. Ο Αδόλφος Χίτλερ υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί την ουδετερότητα της Ελβετίας. Το Κουομιντάγκ απέρριψε, στο συνέδριό της Νανκίνγκ, οποιαδήποτε συνεργασία με τους Κομμουνιστές και τον Μάο, ενάντια στους Ιάπωνες.

1938. Στο Κουβέιτ βρέθηκε το πρώτο κοίτασμα πετρελαίου.

1943 . Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Ιδρύθηκε από το ΚΚΕ , η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.).

1944 . Σύμφωνα με το διάταγμα № 5073 που υπέγραψε ο Στάλιν καταργήθηκε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Τσετσενίας-Ινγκουσετίας επειδή οι Τσετσένοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, και εκτοπίστηκαν 493 269 Τσετσένοι στην Κεντρική Ασία και το Καζακστάν. Στο Αρχηγείο του Τίτο στο Ντρβαρ της Γιουγκοσλαβίας έφτασε η σοβιετική στρατιωτική αποστολή.



1945
. Μετά από έναν μήνα πολιορκίας συνθηκολόγησε η γερμανική φρουρά του Πόζναν, που παραδόθηκε στους Σοβιετικούς. 379 βρετανικά βομβαρδιστικά ισοπέδωσαν τη γερμανική πόλη Πφόρτσχαϊμ. Η επιδρομή κράτησε περίπου 22 λεπτά. Σκοτώθηκαν 17.600 από τους περίπου 60.000 κατοίκους και καταστράφηκε περισσότερο από το 80%. Την ιδια ημερα βομβαρδίστηκαν το Νέουμαρκτ και το Όμπερπφαλτς Όμπερπφαλζ. Στο δυτικό μέτωπο, μετά από αρκετούς μήνες πάλης, κατέρρευσε το μέτωπο του Ρουρ.

1947. Περί ώρα ΙΟ,ΟΟ' δύναμη Χωροφυλακής ενισχυμένη και υπό κυνηγών συνεπλάκη έπί όκτάωρον εις περιοχήν χωρίου Ντινόμπαση Σκοπιάς Φαρσάλων μετά συμμορίας Κομμουνιστών απωθηθείσης. Απώλειαι συμμορίας ανεξακρίβωτοι, ημετέρων αγνοείται η τύχη του τραυματισθέντος Χωροφύλακος Τάσια Δημητρίου.
Περί ώραν 20,00' ομάς ανεξακρίβωτου άριθμου Κ]Σ εισχωρήσασα εις την πόλιν Κιλκίς έρριψε έξ αποστάσεως 60 μέτρων βλήμα Μπαζούκας κατά του Άστυν. Τμήμ. Κιλκίς . Καταδειχθείσα υπό ανδρών Χωροφυλακής ετράπτη εις φυγήν εγκαταλείψασα το Πίατ. Αποτέλεσμα μάχης τραυματισμός ενός Χωροφυλακός .
Εκ δέ των Κ]Σ ουδεμία απώλεια.


1948. Περί ώραν 22,00' 250μελής συμμορία προσέβαλε την πόλιν του Αιγίου. Σφοδρά μάχη διαρκέσασα μέχρι της 2ας πρωινής ώρας. Κατά την διάρκεια της μάχης οι Κ]Σ ελεηλάτησαν διάφορα καταστήματα και την Αγροτική Τράπεζα. Απώλειαι Κ/Σ εξηκριβωμένοι 26 νεκροί εγκαταληφθέντες. Απώλειαι ημέτερων νεκροί εις Ανθυπολοχαγός, εις Υπενωμοτάρχης και εις Χωροφύλαξ, ως και επιστρατευμένοι ιδιώτες. Τραυματίες σοβαρώς εις Χωροφύλαξ και ελαφρώς ο Διοικητής Τ. Χ. Αιγιαλείας Μοίραρχος Πρασσας Δημοσθένης, Οι συμμορίτες κατά την αποχώρηση απήγαγαν 5 πυροσβέστες. Τήν 25-2-48 ανευρέθηκαν καθ' όδόν υπό κινηθέντων προς δίωξη των συμμοριτών τμημάτων Στράτου και Χωροφυλακής 4 νωποί τάφοι συμμοριτών.
Τμήμα Κ]Σ κατευθυνόμενο προς Μαυροβούνιο Λαρίσης, συνεπλάκη με τμήμα Στράτου και ΜΑΥ μεταξύ των χωρίων Μελίας, και Μελίσσης Λαρίσης. Κατά τη συμπλοκή εφονεύθηκαν 20 συμμορίτες και συνελήφθησαν 30 . Εκυριεύθησαν 25 ζώα, πολεμικο ύλικό και αρχείο του συγκροτήματος. Έκ τών ημετερωντέρων ετραυματίσθησαν εις στρατιώτης και εις οπλίτης Μ.Α.Υ.

1949. Δύναμη του Σ. Χ. Δερβενίου υπό τον Υπομοίραρχο Καθάριο Άποσπασματάρχην Χωροφυλακής καί ανδρών Μ.ΑΥ. συνεπλάκησαν μετά τμήματος συμμοριτών είς Εύρωστίνην Κορινθίας .Εφονεύθησαν 5 συμμορίτες. Απώλειες ήμετέρων ουδείς. Δυναμη Σ. Χ. Δερβενίου υπό τον Άνθυπασπιστήν Ζαρμακούπην Θεοφάνην, έν συνεργασία μετά τμήματος του Σ. Χ. Αίγείρας Κορινθίας συνεπλάκη μετά τμήματος συμμοριτών είς θέσιν «Παλαιόκαστρον» περιφερείας Ροζενών είς ήν συμπλοκήν έφονεύθησαν 2 Κ]Σ καί συνελήφθησαν παρά τών άνδρών Σ. Χ. Αίγείρας 5 . Απώλειες ήμετέρων ούδείς.Δύναμη του Σ. Χ. Άκράτας συνεπλάκη μεθ' ομάδος Κ]Σ είς χωρίον Βλοβακά μέ άποτέλεσμα τον φόνον δύό καί τήν σύλληψιν ετέρων τριών Κ]Σ.

1950. Έγιναν εκλογές στη Βρετανία, που τις κέρδισε Κόμμα των Εργατικών υπό τον Κλέμεντ Ατλι.

1956 .Έληξε το 20ο του ΚΚΣΕ (CPSU), με την μυστική ομιλία του ιουδαίου Νικήτα Χρουτσώφ, για την «αποκαθήλωση» του Στάλιν.

1958. Στην Κούβα, οι επαναστάτες με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο απήγαγαν τον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόμουλα 1 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Αφέθηκε ελεύθερος 28 ώρες αργότερα. Στην Αργεντινή, με την υποστηριξη των Περονιστών εκλέχτηκε πρόεδρος ο Αρτούρο Φοντίζι.

1963. Στη Γαλλία συνελήφθησαν εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, για τη δολοφονία του Προέδρου Ντε Γκωλ.

1965.Ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε στη Βουλή το μνημειώδες, «θα εξαντλήσομεν την τετραετίαν» και τόνισε ότι στόχος της Ένωσης Κέντρου είναι «να στειρώσει τας πηγάς του Κομμουνισμού με κοινωνική πολιτική και όχι με αστυνομικές μεθόδους». 

1966.Στην Ελλάδα έγινε η πρώτη δοκιμαστική μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος από το ΕΙΡ . Στρατιωτικό πραξικόπημα του ΜΠΑΑΘ στη Συρία. 

1969. Ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπν Σαούντ ΣΤ' ,πέθανε εξόριστος στην Ελλάδα, σε ηλικία 67 ετών.

1981. Στην Ισπανία εκδηλώθηκε το αναμενόμενο πραξικόπημα του στρατού, με την κωδική ονομασία 23-F, με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Τεχέρο, ο οποίος εισέβαλε στο ισπανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που συνεδρίαζε για να εκλέξει το διάδοχο του πρωθυπουργού Αντόλφο Σουάρεθ. Το πραξικόπημα κατέρρευσε , αφού αποδοκιμάστηκε από τον Χουάν Κάρλος.

1982. Σε δημοψήφισμα που έγινε στη Γροιλανδία το 52% αποφάσισε την έξοδο από τη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

1983. To μικρό επιβατηγό-οχηματαγωγό Χρυσή Αυγή της εταιρείας Πολέμη ναυάγησε μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου λόγω της θαλασσοταραχής και κακής φόρτωσης των οχημάτων .Πνίγηκαν 28 από τους 42 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

1991 . Στον Πόλεμο στον Κόλπο, οι Αμερικανοί πέρασαν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέβαλαν στο Ιράκ.

1996. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βορθολυμαίος, έθεσε υπό τη σκεπή του την σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησίας της Εσθονίας, που λειτουργούσε αντικανονικά εντός της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου της Μόσχας. Στο Ιράκ εκτελέστηκαν το γαμπροί του Σαντάμ Χουσεΐν αμέσως μετά την επιστροφή τους από την εξορία

1999 . Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγιέ κοντά στο Παρίσι, μεταξύ των σερβικών αρχών και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου χωρίς την υπογραφή της συμφωνίας, που προσέφερε η Μαντλίν Ολμπράιτ . Η σερβική πλευρά απέρριψε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της, και επέμενε στον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

2001. Οι Πρόεδροι της Σεβερνοματσεντόνιγια  Μπόρις Τραϊκόφσκι και της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα υπέγραψαν στα Σκόπια τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων , μεταξύ των δύο χωρών.

2006 . Στη Μόσχα στις 05.45, κατέρρευσε η εκτάσεως  2.000 τετραγωνικών μέτρων  οροφή της κεντρικής αγοράς «Μπασμάνι», με αποτέλεσμα 49 άνθρωποι να σκοτωθούν ακαριαία και άλλοι 29 να τραυματιστούν.

2008. Κηρύχθηκε ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου στην Ουγκάντα.       

2011.Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον απόστρατο Στρατηγό των σερβικών ΜΑΤ   Βλαντίμιρ Τζώρτζεβιτς σε ποινή φυλάκισης 27 ετών, κρίνοντας τον ένοχο για εγκλήματα εναντίον Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το 1999.  Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Expressen», ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ αλ-Ντιέλειλ ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 21 Φεβρουαρίου, είπε ότι «ο Καντάφι έδωσε προσωπικά τις οδηγίες του στον Λίβυο Αμπντελμπάτ Αλί Μοχάμεντ Αλ Μεγκράχι» σχετικά με την επίθεση αεροσκάφος που κατέπεσε στο Λόκερμπι.

 2017. Ο τουρκικός στρατός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κατέλαβαν την πόλη αλ-Μπαμπ που βρισκόταν υπ΄τον έλεγχο του  Ισλαμικού Κράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...