13/3/23

Η 13η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 13η Μαρτίου είναι η 72η ημέρα του   Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 293 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

874. Στην εκκλησία της Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Αγίου Νικηφόρου. 

1489. Υψώθηκε στο φρούριο της Αμμόχωστου , η σημαία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου. Η Κύπρος ὡς κληροδότημα της τελευταίας βασίλισσας της Φραγκικής κυριαρχίας Αικατερίνης Κορνάρο στα χέρια των Βενετών, που απέστειλαν έναν Ποντεστά , συνοδευόμενο από δύο συμβούλους.   

1497. Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ αφόρισε τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα.

 1567.Στη μάχη του Οοστερβιλ οι Ισπανοί μισθοφόροι νίκησαν τους εξεγερμένους καλβινιστές και εκτέλεσαν του αιχμαλώτους. 

 1569. Κατά τον τρίτο πόλεμο Ουγενότων –Καθολικών ο ηγέτης των Ουγενότων Λουδοβίκος A΄ των Βουρβόνων, πρίγκιπας του Κοντέ συνελήφθη αιχμάλωτος και εκτελέστηκε στη μάχη του Ζαρνάκ. 

 1634. Η πρώτη συνεδρίαση της Γαλλικής Ακαδημίας 

1669. Υπογράφηκε στο χωριό Γκλούχοβ της σημερινής Ουκρανίας η Συνθήκη για τα δικαιώματα των Κοζάκων της αριστερής όχθης, μεταξύ των εκπροσώπων του Τσάρου Αλεξέι Μιχάηλοβιτς Ρομάνοφ και του Αταμάνου των Κοζάκων Ντέμιαν του Αμαρτωλού. (Μνογκογκρέσνι). Η Συνθήκη είχε 27 άρθρα, και προσδιόριζε την περιορισμένη αυτονομία της Ουκρανίας, τον αριθμό των Κοζάκων σε 30.000, απαγόρευε τις άμεσες διπλωματικές επαφές των Κοζάκων με άλλες Αυλές και απαγορευόταν το λαθρεμπόριο καπνού και βότκας με τη Ρωσία. 

1794. Τη νύχτα της 13ης Μαρτίου συνελήφθηκαν στο Παρίσι με εντολή της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, Ζακ Ρενέ Εμπέρ και οι Κορδελιέροι Εμπερτιστές.

 1809. Μετά την αποτυχία στον πόλεμο με τη Ρωσία και τη Δανία , την απώλεια της Φινλανδίας και την κατοχή της Πομερανίας από τους Γάλλους ,έγινε πραξικόπημα για την ανατροπή του βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύου Δ' Αδόλφου. 

1814. Κατά την Μάχη της Γαλλίας στη Ρεμς, 10.000 Γάλλοι υπό το Ναπολέοντα αντιμετώπισαν 15000 Πρώσους και Ρώσους και τους διέλυσαν. 3000 νεκροί και τραυματίες και 5000 αιχμάλωτοι. 

1815.Σχηματισμός του Έβδομου Συνασπισμού , κατά τη διάρκεια των Εκατό Ημερών, σε απάντηση στην επιστροφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

 1821. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ παραιτήθηκε από το θρόνο της Σαρδηνίας, αλλά παρέμεινε βασιλιάς της Σαβοΐας. Ο αδελφός του Καρόλου, Φέλιξ τον διαδέχτηκε στον θρόνο της Σαρδηνίας. 

 1822. Κηρύχθηκε η Επανάσταση στην περιοχή Σκάλας Ελευθεροχωρίου Ολύμπου, από το Γρηγόριο Σάλα, αντιπρόσωπο του Δ. Υψηλάντη. 

 1829. Ο Τούρκος Διοικητής του Φρουρίου του Αντιρρίου, Αβδή Αγάς, παρέδωσε το φρούριο στον Κ. Τζαβέλα. 

 1848 . Υπό την πίεση των διαδηλώσεων των εξεγερμένων κατοίκων της Βιέννης,    ο Αυστριακός Καγκελάριος Κλέμενς Μέτερνιχ παραιτήθηκε από Καγκελάριος μετά από σχεδόν 40 χρόνια στην εξουσία και κατέφυγε στο Λονδίνο. 

1852. Ο Ντανίλο Α΄ μετα την επιστροφή του από τη Ρωσία αυτοανακηρύχτηκε ως Πρίγκιπας του Μαυροβουνίου.

 1861. Παραδόθηκε στους Ιταλούς η Φρουρά των Βουρβώνων στην Ακρόπολη της Μεσσήνης. 

 1879. Ο εβραιο-Βούλγαρος ψευδο-πρίγκιπας Αλέξανδρος Βογορίδης, από το Κοτέλ, διορίστηκε από τον Σουλτάνο κυβερνήτης της Ανατολικής Ρωμυλίας.

 1881. ( την 1η Μαρτίου με το Ιουλιανό), δολοφονήθηκε στην Αγία Πετρούπολη από τους «ελέω Λαού» της Ναρόντναγια Βόλια ο ελέω Θεού Τσάρος Αλέξανδρος Β. 

1898 . Το Πρώτο Συνέδριο του RSDLP, (Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα) ξεκίνησε στο Μινσκ. 

1920. Ο φιλομοναρχικός Βόλφγκαγκ Kαππ ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Γκούσταφ Μπάουερ, και διέλυσε την εθνοσυνέλευση. Το εγχείρημα έμεινε στην ιστορία ως «Πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς». 

 1921. Στη Μικρά Ασία, μετά από σκληρό αγώνα, το 5/42 κατέλαβε την οχυρωμένη τοποθεσία Τουμλού Μπουνάρ. 

 1929. Συνελήφθη αδίκως ο σκευοφύλαξ της Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων ιεροδιάκονος Φιλάρετος ως δήθεν «εγκέφαλος» της Κλοπής κειμηλίων της Μονής στις 3 Μαρτίου 1929. Ο πραγματικός κλέφτης βρέθηκε το 1936, και λεγόταν Σφυρής. 

 1932. Στην Γερμανία έγιναν Προεδρικές εκλογές. Ο Παόυλ Χιντερμπουργκ έλαβε 49,6% και ο Αδόλφος Χίτλερ 30,1% και πέρασαν στον δεύτερο γύρο. 1933. Στη Γερμανία δημοσιεύτηκε το διάταγμα ίδρυσης του Υπουργείου Διαφωτισμού και προπαγάνδας, που ανέλαβε ο Γιόζεφ Γκέμπελς. 

1938 . Ολοκληρώθηκε η Τρίτη δίκη της Μόσχας . Η δίκη του «Αντισοβιετικού Δεξιού Τροτσκιστικού Μπλοκ» στην οποία οι κύριοι κατηγορούμενοι ήταν ο Ν. Ι. Μπουκαρίν και ο Α. Ι. Ράϊκοφ. Αυτοί, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γκριγκόρι Γκρίνκο , οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ουζμπεκιστάν Ικράμοφ και Χοτζιάεφ , ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ουκρανίας Χριστιάν Ρακόφσκι, ο Λαϊκός Κομισάριος Γεωργίας Τσέρνοφ , ο Λαϊκός Κομισάριος Εσωτερικών Υποθέσεων Γκέναχ Γκριγκόριεβιτς Γιαγκόντα. Από τους 17 οι 14 καταδικάστηκαν εις θάνατον Λαϊκός και άλλοι 9 καταδικάστηκαν σε θάνατο.
 Η ρωσική γλώσσα εισήχθη ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα σχολεία της ΕΣΣΔ. Ο Πρόεδρος της Αυστρίας Άρθουρ Σέις-Ινκούαρτ υπέγραψε νόμο για την Ένωση της Αυστρίας με τη Γερμανία. 

1940.Τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν το Βίμποργκ. Το τέλος του σοβιετικού-φινλανδικού πολέμου.
 1941. Τη νύχτα της 12 ης προς 13η Μαρτίου στο  ΜΕΤΩΠΟ  του  υψώματος 731 αντικαταστάθηκε το 5ο Σύνταγμα από το  19ο Σύνταγμα Πεζικού Σερρών. 

 1942. Πέθανε ο μέγιστος φιλόλογος και μεταφραστής Ιωάννης Γρυπάρης.

1943.΄ Το ιταλικό υποβρύχιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» βύθισε΄ ΄ στα ανοικτά της Φρητάουν στην Νότια Αφρική, το επιταγμένο αγγλικό υπερωκεάνιο «Αυτοκράτειρα τους Καναδά». Χάθηκαν 392 ζωές.

1944. Βύθιση του φορτηγού Ατμόπλοιου “SS Πηλεύς” στον Ατλαντικό από το γερμανικό υποβρύχιο U-852 και εκτέλεση των ναυαγών. Ο Κόκκινος στρατός απελευθέρωσε τη Χερσώνα. 

 1946 .Στη Γιουγκοσλαβία μέλη της κομμουνιστικής OZNA συνέλαβαν στο σπίτι του στο Βίσεγκραντ, τον ηγέτη των βασιλοφρόνων ανταρτών της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκολιουμπ Μιχαΐλοβιτς. 

 1947. Συμμοριτοπόλεμος. Δύναμη Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά συμμορίας Μανιάτη εις Σταύλους Ευρυτανίας. Οι Κ/Σ διασκορπίστηκαν. Στην περιοχή Ξηροποτάμου Ιερισσού Διμοιρία Χωροφυλακής συνεπλάκη με Κ/Σ οίτινες διέφυγαν προς Αγιον Όρος διά βενζινοπλοίου. Συνελήφθησαν δύο άοπλοι συμμορίτες χρησιμοποιούμενοι ως επιμελητές της συμμορίας. Κατασχεθέντων εις χείρας των 35 οκάδες καπνού, 26 ζεύγη αρβύλων και μια ερυθρά σημαία του «ΕΛΑΝ». 

 1948. Συμμοριτοπόλεμος. Πολυμελής συμμορία, επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Κλειμεντίου Κορινθίας. Η εκ τριών Χωροφυλάκων δύναμις του Σταθμού ηναγκάσθη να συμπτυχθή. Εφονεύθη εις Χωροφύλαξ. Οι συμμορίτες λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής και. αφήρεσαν τρόφιμα άτινα μετέφερον διά 3 υποζυγίων. Εντός τού πυρποληθέντος οικήματος του Σταθμού απανθρακώθηκε το πτώμα του φονευθέντος Χωροφύλακος. 

1954. Στον πόλεμο της Ινδοκίνας ο στρατηγός Τζιάπ εξαπέλυσε την επίθεση του κατά των Γάλλων στι Ντιέν Μπιέν Φου. Την ίδια ημέρα στη Σοβιετική Ένωση εκδόθηκε το διάταγμα ίδρυσης της Κα-Γκε-Μπε.

1956. Στην Κύπρο, οι Άγγλοι σκότωσαν στη Κισσόνεργα τον μαχητή της ΕΟΚΑ Γεώργιο Κ. Μιχαήλ ετών 17 από τη Κισσόνεργα κατά τη ρίψη βόμβας, εναντίων τους. 

 1963.Σοβαρά επεισόδια, και συμπλοκές μεταξύ βουλευτών, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου με αφορμή τις κατηγορίες των Ηλία Ηλιού και Γρηγόρη Λαμπράκης κατά του βουλευτή Κωνσταντίνου Παπαδόπουλο (Ε.Ρ.Ε.), ότι υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή. 

 1965 .Ισχυρότατος σεισμός έπληξε την Αλόννησο και τη Σκόπελο. 

 1966 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ηγεσία της Ένωσης Κέντρου πήγαν για πρώτη φορά στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της αγροτικής εξέγερσης του Κιλελέρ. 

 1972. Άρχισε το 13ο Συνέδριο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο εξέλεξε τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ ως Γραμματέα. 

 1974. Οι Αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες διέκοψαν το εμπάργκο στις παραδόσεις αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 1978. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε την 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια. 

 1979. Η ΕΟΚ «δημιούργησε » το λογιστικό νόμισμά της. Την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα. 

 1989. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ τους βουλευτές Αντώνη Τρίτση, Γεώργιο Μαγκάκη και Ρούλα Κακλαμανάκη, επειδή δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

1990 . Το Ανώτατο Σοβιέτ  της ΕΣΣΔ ψήφισε  για την καθιέρωση ενός πολυκομματικού συστήματος, μετά το 72ετές μονοπώλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία.

 1999. Στο Κοσσυφοπέδιο, έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Ποντούιεβο και στην αγορά της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Σκοτώθηκαν έξι και τραυματίστηκαν πάνω από 50 .Κοντά στο Βουτσίτρν ο ΟΥΤΣΕΚΑ σκότωσε δύο στρατιώτες του Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

 2013. Ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εκλέχτηκε Πάπας και ονομάστηκε Φραγκίσκος. 

 2015 . Ο Συνταγματολόγος και «Ποδίτσας» ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κάρολο Παπούλια. 

 2016 .Βομβιστική επιθέσεις στην Άγκυρα προκάλεσε 34 νεκρούς. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείων σε εμπορική περιοχή της Άγκυρας. 75 τραυματίες.

2018.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών , Ρεξ Τίλερσον που δεν ήταν δικός του και την αντικατάστασή του με τον διευθυντή της CIA Μάικ Pόμπεο, που τον θεωρoύαε πιο «δικό» του. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε την αποπομπή του Ρεξ λέγοντας: «Άρχισαν να κατηγορούν το ρωσικό δάκτυλο για τις αλλαγές προσωπικού στην Ουάσινγκτον ή όχι ακόμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...