3/8/23

Η 3η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 3η Αυγούστου είναι η 215η ημέρα του έτους. Έμειναν 150 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 

435. Ο Αιρεσιάρχης Νεστόριος εξορίστηκε από το Θεοδόσιο Β΄ σε μοναστήρι στην έρημο της Αίγυπτου.


881 Ο Λουδοβίκος Γ΄ της Γαλλίας πέτυχε μεγάλη νίκη εναντίον των Βίκινγκς στην στη μάχη του Σοκούρ-εν-Βιμό στην Αμπεβίλ της ιστορικής περιοχής της Βόρειας Γαλλίας Πικαρντί. Το γερμανικό "τραγούδι του Λουδοβίκου (Ludwigslied) αναφέρει 8000 νεκρούς Νορμανδούς. 

1158.Ιδρύθηκε από τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα η πόλη Λόντι στην Λομβαρδία. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης γνώρισε μια περίοδο μεγάλης καλλιτεχνικής και πολιτιστικής μεγαλοπρέπειας. Φιλοξένησε το 1454 την υπογραφή της ιστορικής συνθήκης μεταξύ των ιταλικών κρατών πριν από την ενοποίηση, γνωστή ως Ειρήνη του Λόντι.

 1342. Κατά τη διάρκεια της χριστιανικής ανάκτησης της Ιβηρικής χερσονήσου ο Αλφόνσος ΙΑ΄ της Καστίλης, ο Αμείλικτος, άρχισε την πολιορκία του αραβοκρατούμενου φρουρίου  της Αλγεθίρας που κράτησε 21 μήνες. 
 
1347. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο ο  Εδουάρδος Γ της Αγγλίας κατέλαβε μετά από έντεκα μήνες πολιορκίας τη γαλλική πόλη Καλαί, αφού υποσχέθηκε να μην σφάξει τους κατοίκους, Το Καλαί παρέμεινε υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι το 1558. 


1492.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος σάλπαρε από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας με τα τρία πλοία του , «Σάντα Μάρια», «Πίντα» και «Νίνια», για τις «Ινδίες».

1523. Ο Πάπας Αδριανός ΣΤ, έκλεισε συμμαχία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Αγγλία και τη Δημοκρατία της Βενετίας ενάντια στη Γαλλία, ενώ ήδη από το Δεκέμβρη του 1522 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής είχε καταλάβει τη Ρόδο. 

1529.Μετά την ήττα του Φραγκίσκου Α’ της Γαλλίας από τον Αυτοκράτορα Κάρολο Ε’ στο Λαντριάνο, υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Καμπρέ. Με τη συνθήκη αυτή αναγνωρίστηκε στον Φραγκίσκο Α’ η κατοχή της Βουργουνδίας, αλλά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί κάθε δικαιώματος πάνω στο δουκάτο του Μιλάνου , στο βασίλειο της Νάπολης και στα εδάφη του Αρτουά και της Φλάνδρας. Η συνθήκη ονομάζεται επίσης «Ειρήνη των δύο Κυριών», γιατί συνομολογήθηκε μεταξύ της Λουίζας της Σαβοΐας, μητέρας του βασιλιά της Γαλλίας, και της Μαργαρίτας της Αυστρίας, θείας του αυτοκράτορα της Γερμανίας. 

1530. Έγινε η «μυθική» για την ιταλική Ιστορία μάχη της Γκαβινάνα ανάμεσα στους «πολιορκημένους» της Φλωρεντίας και τους Μισθοφόρους της Αγίας Ρωμαικης Αυτοκρατορίας. Η Φλωρεντινή Δημοκρατία μετά τη σύναψη της Συνθήκης του Καμπραί έμεινε να πολεμήσει μόνη της τον Κάρολος, που διέταξε τα στρατεύματα του να καταλάβουν τη Φλωρεντία και να επαναφέρουν τους Μεδίκους στην εξουσία. Το επίκεντρο των μαχών στη συνέχεια μετατοπίστηκε στην πόλη Βολτέρρα, η οποία δέσποζε των γραμμών επικοινωνίας της Φλωρεντίας. Με την απώλεια της Βολτέρρα, οι ελπίδες της Φλωρεντίαςς για το άνοιγμα μιας γραμμής τροφοδοσίας στράφηκαν στον Φραντζέσκο Φερούτσιο, που ερχόταν με 3500 άνδρες. Ο Πρίγκιπας της Οράγγης, που ηγείτο του Στρατού του Αυτοκράτορα ξεκίνησε με 7000 άνδρες για να τον αναχαιτίσει. Στις 3 Αυγούστου 1530 οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην Γκαβινάρα. Ο Πρίγκιπας της Οράγγης σκοτώθηκε από μουσκέτο ενώ ο Φερούτσιο αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε.

1601.Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τουρκικού Πολέμου στην πεδιάδα του ποταμού Γκουρούσλαου ο Μιχαήλ ο Γενναίος της Βλαχίας ενισχυμένος με Κοζάκους και με δυνάμεις του Αυτοκρατορα που διοικούσε ο Γκεόργκε Μπάστα συνέτριψαν τον Σιγισμούνδο Μπάθορι της Τρανσυλβανίας που είχε συμμαχήσει με τους Τούρκους.


1645 .Κατά τον τριακονταετή Πόλεμο , στη Βαυαρία κοντά στο Νέρντλινγκεν 17000 Γάλλοι, νίκησαν σε μια αιματηρή μάχη το στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Βαυαρίας, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.


1692.
Κατά τον Εννεαετή πόλεμο έγινε στο Βέλγιο η Μάχη της Στάϊνκερκ μεταξύ του γαλλικού στρατού υπό τη διοίκηση του Δούκα του Λουξεμβούργου και των συμμάχων Άγγλων και Ολλανδών, με επικεφαλής τον Γουλιέλμο Γ '. Βασικό ρόλο στη γαλλική Νίκη διαδραμάτισαν οι Ελβετοί μισθοφόροι, των Γάλλων που αντιμετώπισαν  οκτώ αγγλικά συντάγματα. Η μάχη συνεχίστηκε για ώρες μέχρι που ο συμμαχικός στρατός υποχώρησε σε αταξία το απόγευμα.Ο Γουλιέλμος έχασε 8000 άνδρες, οι μισοί από τους οποίους ήταν Βρετανοί, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Μακέι. Στη συνέχεια, οι σύμμαχοι διαλύθηκαν . Οι Βρετανοί θεώρησαν το γερμανικό απόσπασμα υπεύθυνο για τις μεγάλες απώλειες επειδή δεν ήρθε εγκαίρως στη μάχη.

1778. Εγκαίνια της Σκάλας στο Μιλάνο.





1796.
 Κατά την Ιταλική εκστρατεία του Ναπολέοντα, άρχισε η διήμερη μάχη του Λονάτο μεταξύ 20.000 Γάλλων και 17000 Αυστριακών.


1798. Για πρώτη φορά η Τουρκία επέτρεψε την ελεύθερη διέλευση μέσω του Βοσπόρου σε ρωσικά πολεμικά πλοία. Έτσι η μοίρα του Ουσακόφ μπήκε στην Άσπρη Θάλασσα.

1812. Συναντήθηκαν στο Σμολένσκ το Σώμα του στρατηγού Μπάρκλεϋ ντε Τόλλυ και τα στρατεύματα του στρατηγού Πιοτρ Μπαγκρατιόν για να αντιμετωπίσουν την προέλαση της Μεγάλης Στρατιάς.

1826.Ο Κιουταχής διέταξε την κατάληψη εξ εφόδου της Ακροπόλεως, Δύναμη 5.000 Τούρκων επιτίθεται εναντίον 800 Ελλήνων που υποχώρησαν πάνω στον Βράχο.


1844. Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκλογές που έγιναν μετα την επανάσταση των Συνταγματικών, και που διήρκεσαν από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με πλειοψηφικό και στενή περιφέρεια. «Νικητής» των εκλογών ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης , αρχηγός του Γαλλικού κόμματος.

1847 . Ο Πάπας υπέγραψε κονκορδάτο με τη Ρωσία. 
 
1884 . Στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σάβα, και άρχισε η σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου- Ζέμουν. 

 1903. Κομιτατζήδες της Βουλγαρικής Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργανώσεως (I.M.R.O.) καθοδηγούμενοι από τον Εβραίο τραπεζίτη Εμμανουέλ Καράσσο ανακήρυξαν την Δημοκρατία του Κρουσόβου. 

1911. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τις τουρκικές θέσεις στην Τρίπολη από αέρος. Ήταν η πρώτη χρήση των αεροπλάνων σε πολεμική επιχείρηση. 

 1912. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αντιμετωπίσει την εξέγερση των αλβανών επέτρεψε τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στα σχολεία. 

 1914 . Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γαλλίας, και ο Γερμανικός Στρατός εισήλθε στο Βέλγιο . Η Βρετανία προειδοποίησε τη Γερμανία ότι η εισβολή στο Βέλγιο θα σήμαινε ένα γενικό πόλεμο στην Ευρώπη. Έγιναν τα Εγκαίνια της Διώρυγας του Παναμά μήκους 79,6 χιλιομέτρων. Στη Ρουμανία, το Συμβούλιο του Στέμματος συζήτησε το ζήτημα της εισόδου της Ρουμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ουδετερότητας.

1919 . Ο Ρουμανικός Στρατός εισήλθε στην Τιμισοάρα.

1921. Στην Αγία Πετρούπολη η  «Τσε-κα» συνέλαβε τον συνιδρυτή της Ένωσης Συγγραφέων, Νικολάι Γκουμίλιοφ επειδή ήταν αντικομουνιστής και έκανε δημόσια τον σταυρό του. Εκτελέστηκε στις 26 Αυγούστου.  

1923. Ιδρύθηκε  στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών. Το σημερινό  Ιπποκράτειο.

1927. Εγκαινιάστηκε  ασύρματη τηλεφωνική σύνδεση ανάμεσα στο Βερολίνο και το Μπουένος Άιρες . Στη Λωζάνη άρχισε η  πρώτη Οικουμενική Διάσκεψη εκκλησιών.

1930. Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο, κατά της φορολογίας που τους επιβλήθηκε.

1932
 .Ο ηγέτης της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι κήρυξε την ιδεολογική  εκστρατεία κατά του  πασιφισμού. 
1940. Κατά  τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο οι Ιταλοί επιτέθηκαν  στη βρετανική  Σομαλιλάνδη.

1946. Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων παρέπεμψε  το θέμα της Βορείου Ηπείρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

1948. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας δημοσιεύτηκε  διάταγμα για το κλείσιμο των ξένων σχολείων της


1950 . Το Πολιτικό Γραφείο  του Βουλγαρικού ΚΚ  αποφάσισε να προωθήσει με όλα τα μέσα την απέλαση στην Τουρκία του μουσουλμανικού  πληθυσμού από τις παραμεθόριες περιοχές.

1951. Κυκλοφόρησε η  Ιδρυτική Διακήρυξη   της «Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς», Ε.Δ.Α. σαν συνασπισμός κομμάτων της αριστεράς, με πρωτοβουλία  του εκτός νόμου Κ.Κ.Ε. Την ιδρυτική διακήρυξή  υπέγραψαν μικρά αριστερά κόμματα που ήταν νόμιμα .Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας του Ι. Πασαλίδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων των Νεόκοσμου Γρηγοριάδη και Σταμάτη Χατζήμπεη, και το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Μιχαήλ Κύρκου. Διοικούνταν από εξαμελή διοικούσα επιτροπή που την αποτελούσαν οι Ιωάννης Πασαλίδης, Δημήτρης Μαριόλης, Διονύσιος Χριστόκος, Σταμάτιος Χατζήμπεης, Μιχαήλ Κύρκος και Ιωάννης Κακορέλης.

1953. 
Καταδικάστηκε επειγόντως  δις εις θάνατον  από το Στρατοδικείο Αθηνών ο πράκτωρ Νίκος Πλουμπίδης. Οι Άγγλοι παρέδωσαν το κτήμα της Κωπαϊδας.   

1956. Στην Κύπρο , καταδίκη σε θάνατο του Νίκου Ξενοφώντος για την απόπειρα εκτέλεσης πληροφοριοδότη των Άγγλων. Ο Ξενοφώντος  έλαβε χάρη μετά από το αίτημα του  Ευάγγελου Αβέρωφ που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ  και αποφυλακίστηκε το 1959. Ανατράπηκε με πραξικόπημα  ο Πρόεδρος της Συρίας Σούκρι ελ Κουγατλί.


1958.  Στην Κύπρο , σκοτώθηκε στις 3 Αυγούστου 1958 στην τοποθεσία Μερσίνια της Τεμβριάς, από έκρηξη των βομβών τις οποίες μετέφερε, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Αβρααμίδης, 21 χρονών. Οι Βρετανοί σκότωσαν κοντά στην Αμαργέτη τον 33χρονο Σωκράτη Χατζηευαγγέλου.

1960 . Ο μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος δήλωσε  ότι «ο Μποδοσάκης ενημέρωσε  τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, για την πρόθεσή του να δωρίσει  εις την ελληνική κοινότητα Κύπρου, το σύνολο των εν Κύπρω επιχειρήσεών του, αξίας περίπου 4.000.000 λιρών Αγγλίας». Ο Νίγηρας απέκτησε  την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1962. Άρχισε  εξαήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Άγκυρα. Μετά το πέρας των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, τον πρόεδρο Τζεμάλ Γκιουρσέλ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Ερκίν δήλωσε ότι υπάρχει  κοινή πρόθεση για πολλαπλασιασμό των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, αν και «τα μικρά προβλήματα παραμένουν».

1964. Ο Γεώργιος Παπανδρέου απείλησε  με διαγραφή τους 8 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου που συνυπέγραψαν υπόμνημα της Ε.Δ.Α. για ομαδικό προσωρινό επαναπατρισμό παιδιών πολιτικών προσφύγων.  Με νομοθετική ρύθμιση, χορηγήθηκε  αναδρομικά ετήσια σύνταξη 3 εκατομμυρίων δραχμών στη βασίλισσα Φρειδερίκη για το θάνατο του βασιλιά Παύλου. 
Η Κορίνα Τσοπέη εκλέχτηκε  Μις Υφήλιος στο Μαϊάμι. 


1977.Πέθανε ο Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος,  σε ηλικία 64  ετών ο Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. που διετέλεσε και  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αλλά καθαιρέθηκε από την Ιερά Σύνοδο το 1973.
Στη Ρουμανία ο Τσαουσεσκου μίλησε σε  35.000 απεργούς ανθρακωρύχους και τους έπεισε να λύσουν την απεργία


1980 .Το αρκουδάκι Μίσα, η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, δάκρυσε στην τελετή λήξης και στο στάδιο Λουζνικί και έκλεψε τις καρδιές εκατομμυρίων τηλεθεατών. Στους 23ους Ολυμπικούς αγώνες πήραν μέρος 5.326 αθλητές και 1.088 αθλήτριες από 81 χώρες σε 23 αθλήματα


1981. Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας των Η.Π.Α. άρχισαν απεργία διαρκείας. Τα 13.000 μέλη του σωματείου τους απολύθηκαν   σταδιακά από τον  πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, σε δυναμική επίδειξη εφαρμογής της πολιτικής του.

1982. Η Υ.ΕΝ.Ε.Δ. μετονομάστηκε σε Ε.Ρ.Τ.-2, από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1988. Οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν  τον Ματίας Ραστ, τον  Δυτικογερμανό, που το 1987, πέταξε με αεροσκάφος τύπου Τσέσνα, από το Ελσίνκι της Φινλανδίας και προσγειώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας τεστάροντας την σοβιετική αεράμυνα.
 

1989.  Η  Πτήση 545 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας με τοαεροσκάφος «Νήσος Μήλος»,  τύπου Shorts 330-200 ,  με αναχώρηση από το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενδιάμεσο σταθμό τη νήσο Σάμο και τελικό προορισμό τη νήσο Κω, συνετρίβη στο νεφοσκεπές Όρος Κέρκης της Σάμου.  Και οι 34 επιβαίνοντες, (31 επιβάτες και 3 μέλη πληρώματος), έχασαν την ζωή τους. 
1996. Ο αι ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων αρχαιολόγος  Κώστας Σισμανίδης ανακοίνωσε  κατά τη διάρκεια αρχαιολογικού συνεδρίου ότι βρήκε τον  τάφο – ηρώο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα.

2002. 
Κλοπή οπλισμού από στρατόπεδο της Κω. Κλάπηκαν 2 G3 , και πολλά 45άρια. Το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφισε υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής.

2005.Ο Πρόεδρος της Μαυριτανίας ανατράπηκε  με  πραξικόπημα που εκδηλώθηκε  ενώ εκείνος βρισκόταν  στη Σαουδική Αραβία για την κηδεία του Βασιλέως Φαχντ . Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανέλαβε  Πρόεδρος του Ιράν.

2006.Ο Βίκτορ Γιούσενκα διόρισε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρωθυπουργό τηςΟυκρανίας.

2010. Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του λιβανέζικου στρατού και του Ισραηλινού.


2011. Στη Λιβύη, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, εγκρίθηκε η Προσωρινή Συνταγματική Διακήρυξη, η οποία θα ίσχυε  μέχρι την ψήφιση μόνιμου συντάγματος.

2020. Ανακοινώθηκε ότι το ρωσικό εμβόλιο θα βρισκόταν στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία, εγκαινιάστηκε η νεα γέφυρα Γένοβα-Άγιος Γεώργιος, που αντικατέστησε  τη γέφυρα , η κατάρρευση της οποίας είχε προκαλέσει τον θάνατο 43 ανθρώπων, το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Παραμύθι των κομμουνιστών για το σχέδιο ανατίναξης της Μεγάλης Βρετανίας που ματαιώθηκε. Είπαμε ότι η Κόκκινη Φυλή ειναι πρώτα από ΟΛΑ ΨΕΥΤΕΣ.

Όλη η Αλήθεια για την παγίδευση με εκρηκτικά της Μεγάλης Βρετανίας  για να την μάθουν οι χαζοί που πιστεύουν τα ψέματα της Κόκκινης Φυλής Ολ...