16/10/23

4/16 Οκτωβρίου 1813. Η Μάχη των Εθνών κοντά στη Λειψία, που άλλαξε την ιστορία της Ευρώπης και στην οποία συμμετείχαν ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο Ενας με το σπαθί και ο άλλος στην διοίκηση

Πίνακας του Ρέσλιν για την επίθεση στη Λειψία των σωματοφυλάκων του Τσάρου με τον Βασίλι Ορλώφ -Ντενίσοφ, στο κέντρο. Σε αυτή την επίθεση έχασε το χέρι του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. 

Στις 4/16 Οκτωβρίου 1813, στο έδαφος της Σαξονίας, κοντά στη Λειψία, ξεκίνησε η μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ με 530.000 στρατιώτες. 200.000 του Ναπολέοντα και 330.000 των Συμμάχων. 

Συγκρούστηκαν ο συνασπισμός του Ναπολέοντα, (Γαλλία, Πολωνία Σαξονία) και ο Έκτος Συνασπισμός ,(Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία και Σουηδία , αλλά και Ισπανία, και Πορτογαλία).

 Η μεγάλη μάχη , ξεκίνησε το πρωί της 4/ 16ης Οκτωβρίου, με επίθεση των συμμάχων. 

 Η Μάχη των Εθνών, τελείωσε μετά από τρεις ημέρες, με 110.000 νεκρούς και τραυματίες και με ήττα του Ναπολέοντα. 

Στο Επιτελείο του Τσάρου στη μάχη της Λειψίας (16 - 19 Οκτωβρίου 1813) ήταν παρών και ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο τσάρος τον παρασημοφόρησε με τον μεγαλόσταυρο της Αγίας Άννας, και μετά τη μάχη του ανέθεσε την αποστολή να αποσπάσει τους Ελβετούς από την επιρροή της Γαλλίας. 

 Σε αυτήν τη μάχη τραυματίστηκε και έχασε το χέρι του ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος πολέμησε ως ανθυπίλαρχος στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: