24/4/24

Η 24η Απριλίου στην Ιστορία

Η 24η Απριλίου είναι η 115η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 251 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

 Σύμφωνα με την παράδοση, στις 24 Απριλίου 1184 π.Χ. οι Τρώες έβαλαν μέσα  στην Τροία τον Δούρειο Ίππο.


1512. Ο Οθωμανός Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β' παραιτήθηκε παραχωρώντας τον θρόνο  στον  γιό του Σελήμ Α .

1515. Ο Φραγκίσκος Α', της Γαλλίας τέθηκε επικεφαλής του Στρατού του και συνοδευόμενος από την έγκυο βασίλισσα  Μητέρα Λουίζα της Σαβοίας βγήκε από το  Παρίσι για μια νέα  εκστρατεία στην Ιταλία.

1530. Ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε παραχώρησε τη Μάλτα ως φέουδο, στο «κυρίαρχο Τάγμα των Ιωαννίτων Ιπποτών». 


1547
. Η Μάχη του Μύλμπεργκ της Σαξονίας. Ο δούκας της Άλμπα, διοικητής του  Ισπανο-Αυτοκρατορικού στρατού του Καρόλου Α ́ της Ισπανίας, νίκησε τα στρατεύματα της Σμαλκαλδικής Ένωσης υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Φρειδερίκου, Εκλέκτορα της Σαξονίας. Ο δούκας της Άλμπα που είχε σαφή αριθμητική υπεροχή και χάρη στα τακτικά λάθη που διέπραξε ο Σάξονας διοικητής, κατατρόπωσε τα στρατεύματα της Προτεσταντικής Ένωσης και ο ίδιος ο εκλέκτορας της Σαξονίας πιάστηκε αιχμάλωτος. Η μάχη ουσιαστικά τερμάτισε τον Πόλεμο της Σμαλκαλδικής Ένωσης.

1558 .Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύτηκε στην Παναγία των Παρισίων. 


1574. 
Ο Ιωάννης Γ ο τρομερός της Μολδαβίας συνέτριψε τους Τούρκους στην μάχη της Γίλιστε κοντά στην Φωσκάνη. 

 1671.  Ο Ρώσος ηγέτης των Κοζάκων Στεπάν Ράζιν και ο αδελφός του Φρόλ συνελήφθησαν εντός του φρουρίου Καγκάλνικ από υπαξιωματικούς του στρατού τους και παραδόθηκαν στους Τσαρικούς.

 1715. Κατά το μεγάλο βόρειο πόλεμο έγινε ναυμαχία μεταξύ των στόλων της Δανίας και της Σουηδίας στην Βαλτική Θάλασσα ανάμεσα στη νήσο Φέμαρν και το δανικό νησί Λόλλαντ. 

1748. Στην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη του Άαχεν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής. 

1793. Το Επαναστατικό Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε τον Μαρά. Στη Ρωσική Αυτοκρατορία εκδόθηκε το Ουκάζιο για τη δημιουργία ορθόδοξης επισκοπής στη Δεξιά Όχθη της Ουκρανίας

1803. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α ́ υπέγραψε Ουκάζιο στο οποίο χαρακτήρισε  τα Μεταλλικά Νερά του Καυκάσου ως θεραπευτική περιοχή εθνικής σημασίας. Έτσι άρχισε η λουτροθεραπεία στο Πιατιγκόρσκ


 1814. Αποβιβάστηκε στο Καλαί ο αδελφός του εκτελεσθέντος Λουδοβίκου, Λουδοβίκος Στανισλάς Ξαβιέρ. 

1815. Σε συνέλευση στο Τάκοβο αποφασίστηκε η ανάθεση της αρχηγίας της δεύτερης σερβική εξέγερσης κατά των Τούρκων στον Μίλος Ομπρένοβιτς. 

1821. Ο πληγωμένος στον δεξί ώμο Αθανάσιος Διάκος που συνελήφθη αιχμάλωτος στην Αλαμάνα εκτελέστηκε με ανασκολοπισμό στη Λαμία με εντολή του Ομέρ Βρυώνη. Το Σώμα των 3.500 Αλβανών που έστειλε στην Τρίπολη υπό τον Κεχαγιάμπεη ο Χουρσίτ Πασάς εξήλθε από την Τρίπολη και επιτέθηκε στο στρατόπεδο των Επαναστατών στο Βαλτέτσι. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης με τους Μανιάτες είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Σε βοήθειά του έσπευσαν ο Δημήτρης Πλαπούτας και ο Νικηταράς χτυπώντας τους Τούρκους από τα νώτα. Οι Τούρκοι βρέθηκαν ανάμεσα σε 2 πυρά και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και ο Κολοκοτρώνης τους κυνήγησε μέχρι το χωριό Μάκρη. 

 1827. Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη, έγινε η καταστροφική για τους Έλληνες μάχη στην περιοχή του Αναλάτου, το σημερινό Νέο Κόσμο. Οι Λαλαίοι της Ηλείας επιτέθηκαν ανεπιτυχώς εναντίον της Αγουλινίτσας .

1877. Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1884 . Ο Γερμανός καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ κήρυξε τη γερμανική κυριαρχία στη σημερινή Ναμίμπια, κάνοντας την αρχή της γερμανικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

 1897. Κατάληψη των Φαρσάλων από τους Τούρκους. Ο Κωνσταντίνος υποχώρησε στον Δομοκό. Ο Βόλος κηρυχθηκε ελεύθερο Λιμάνι για να μην τον καταλάβουν οι Τούρκοι. 

1898. Οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στην Κούβα. Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 1915. Ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων. Με εντολή του Ταλαάτ Πασά συνελήφθησαν περίπου 400 μέλη της Αρμενικής ελίτ στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια ο διωγμός επεκτάθηκε σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 1916. Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, άρχισε «η εξέγερση του Πάσχα» κατά των Άγγλων, οργανωμένη από το Σιν Φέιν. 

 1918 .Υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου μεταξύ της Ρουμανίας, αφενός, και της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας-Ουγγαρίας, της Τουρκίας, αφετέρου. 

 1921.Το 98,5% των κατοίκων στο Τιρόλο ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο γερμανικό Ράιχ. Το δημοψήφισμα δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. 

 1926. Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Ράπαλο υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης η Συνθήκη φιλίας του Βερολίνου, διάρκειας 25 ετών. Η Γερμανία εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, Γκούσταβ Στρέσμαν και η ΕΣΣΔ εκπροσωπήθηκε από τον ιουδαίο πληρεξούσιο εκπρόσωπο της Ένωσης στη Γερμανία,Νικολάϊ Κρεστίνσκι.


1927. Στις εθνικές εκλογές στην Αυστρία, ο Συνασπισμός των Χριστιανοκοινωνιστών με το Λαϊκό Κόμμα της Μεγάλης Γερμανίας κέρδισε το 48,2% και έβγαλε 85 από τους 165 βουλευτές. Η συμμετοχή ήταν 89,3%. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 42,3%. 

 1933. Οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές έκλεισαν τα γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μαγδεμβούργο.  

1935. Τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης του 1935 εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού οι αντιστράτηγοι Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο με πρόεδρο τον πραξικοπηματία αντιπτέραρχο Ρέππα, για τη συμμετοχή τους στο Βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Ο Παπούλας ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και ο Κοιμήσης μέλος του δικαστηρίου. Ο Παπούλας στους στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος που είχαν παραταχθεί μπροστά του, με φωνή σταθερή και επιβλητική είπε τα εξής: «Παιδιά μου, δεν έχω κανένα παράπονο μαζί σας, διότι γνωρίζω ότι εκτελείτε διαταγές. Θέλω όμως να γνωρίζετε ποιους στρατηγούς έχετε απέναντί σας. Μπροστά σας είναι δύο στρατηγοί των οποίων την εθνική δράση γνωρίζουν καλά και ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός στρατός και οι αξιωματικοί που παρευρίσκονται κατά τη στιγμή αυτή της εκτέλεσής μας, διότι έχουν υπηρετήσει υπό τις διαταγές μας. Τα όπλα αυτά που έχετε στρέψει εναντίον μου δεν με φοβίζουν! Τα γνωρίζω διότι τα έχω δοξάσει ! … Θέλω μόνο να διακηρύξω την τελευταία αυτή στιγμή της ζωής μου την πικρία και το παράπονο που αισθάνομαι, διότι το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, παρασυρόμενο από κακή αντίληψη, εξέδωσε την λανθασμένη αυτή απόφαση που πρόκειται να εκτελέσετε. Με κατηγόρησαν ως προδότη της Πατρίδας! Η Ιστορία θα αποδείξει ότι δεν υπήρξα προδότης! Αν έπραξα κάτι στη ζωή μου, αυτό ήταν το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα και αγωνίσθηκα για την τιμή της. Ζήτω η Πατρίδα»! 

1941. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη 19η Αυστραλιανή και την 6η Νεοζηλανδική ταξιαρχία που υπεράσπιζαν τη διάβαση των Θερμοπυλών στις 11.30 πμ από την πλευρά του Μπράλου και από την παραλιακή ζώνη. Οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί κράτησαν όλη τη μέρα καταστρέφοντας και 15 γερμανικά άρματα και τη νύχτα υποχώρησαν προς την κατεύθυνση των λιμένων εκκένωσης και έστησαν μία οπισθοφυλακή στη Θήβα. Το βρετανικό εκστρατευτικό Σώμα προσπαθούσε να διαφύγει στα λιμάνια και να επιβιβαστεί στα πλοία . Στις 24 Απριλίου το οχηματαγωγό «Phoebe», μαζί με τα καταδρομικά «Stuart» και «Voyager», την κορβέτα «Hyacinth» και τα μεταγωγικά «Glencarn» και «Ulster Prince», έφθασαν στον κόλπο του Ναυπλίου. Το «Ulster Prince» κόλλησε στα αβαθή και εγκαταλείφθηκε. Με ψαρόβαρκες και καΐκια 1.130 άτομα μεταφέρθηκαν στο «Phoebe» και με το πλοίο αυτό στην Κρήτη. Το καταδρομικό «Stuart» μετέφερε 109 άτομα από το Τολό στον κόλπο της Σούδας. Νωρίτερα την ίδια νύχτα το «Stuart» μετέφερε 600 άτομα από το Τολό στο Ναύπλιο και από εκεί επιβιβάσθηκαν στο «Orion». 300 Ευέλπιδες της 1ης και 2ας τάξεως, αναχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία για την Κρήτη, για να συνεχίσουν να μάχονται. 
Το ελληνικό περιπολικό καταδιωκτικό Α4 βυθίστηκε μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.

1944. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 327 κατοίκους του χωριού Καστράνιτσα Κοζάνης, (Πύργοι Εορδαίας), σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τα 180 από τα θύματα κάηκαν ζωντανά στους αχυρώνες του χωριού. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα των Ναζί στην Ελλάδα μετά από αυτό των Καλαβρύτων. 

1945 . Μάχες εντός του Βερολίνου, Κατελήφθη η Βρέμη, Περικυκλώθηκε το Αννόβερο. Ανακοινώθηκε ότι από την 1η Απριλίου οι Γερμανοι αιχμάλωτοι ξεπρερασαν τι 1 εκ. Οι Παρτιζάνοι στην Ιταλία άρχισαν τις επιθέσεις για την κατάληψη  των πόλεων του βορρά που κατείχε το  CLN (Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης). Στη Γιουγκοσλαβία απελευθερωθηκε από τους Παρτιζάνους η Μποσάνσκα Γκράντισκα

1946.Η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε τις πρώτες πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών  MiG-9 και Yak-15.


 1949. Στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικύκλωσαν τη Σαγκάη. 

 1950. Η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύτηκαν σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία. 

1955. Ολοκληρώθηκε  η Διάσκεψη της Μπαντούνγκ των 29 «αδέσμευτων» κρατών, με την υιοθέτηση δήλωσης  η οποία καταδίκαζε την αποικιοκρατία, τον ρατσισμό και τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ.


1956.
 Στη Λευκωσία Καννιβαλισμοί των Τούρκων κατά των Ελλήνων.  Οι Τουρκοκύρπιοι εβαλαν φωτιά σε 9 ελληνικά καταστήματα και ανατίναξαν με βόμβα ελληνικό καπνεργοστάσιο. Η 
 Εθναρχία ζήτησε από τον Κων. Καραμανλή την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Θεοτόκη ως επιβλαβή στην κυπριακή υπόθεση.

 1957. Τετάρτη 24 Απριλίου .Ώρα: 21:12. Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ έπληξε τη Ρόδο. 2.084 σπίτια υπέστησαν ζημιές, O σεισμός συνοδευόταν από «υπόκωφον κρότον» και είχε διάρκεια 35 δευτερόλεπτα. Στην Παλιά Πόλη σκοτώθηκε ένα νήπιο. Την ίδια ημέρα επαναλειτούργησε η διώρυγα του Σουέζ. Δήλωση Χάρτινγκ ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για υποστήριξη της πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαγδάτης. 

 1960 .Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε το φράγμα του Νέστου. 

 1963 .Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ παντρεύτηκε τον Άνγκους Όγκιλβι. Στον γάμο αυτό ήταν καλεσμένη η Φρειδερίκη. Η Αθήνα, απάντησε στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την τουρκική αλιευτική ζώνη των 12 μιλίων γιατί θίγονται ζωτικά της συμφέροντα.

  1965. Επέμβαση Αμερικανικών δυνάμεων στη Δομινικανή Δημοκρατία για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Χουάν Εμίλιο Μπος. 

1967 .Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συνετρίβη στο έδαφος κατά την επιστροφή του στη Γη, επειδή δεν άνοιξε το αλεξίπτωτό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ. 
Στο Βελιγράδι, άνοιξε η πρώτη ντισκοτέκ στη Γιουγκοσλαβία και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη.

 1968 .Ο Άγιος Μαυρίκιος έγινε  μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 

1970 .Η Κίνα εκτόξευσε  τον πρώτο της τεχνητό δορυφόρο.

1974. Συνελήφθησαν στην Βόννη με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Λαοκρατικής Γερμανίας, ο προσωπικός γραμματέας του Βίλλυ Μπραντ Γκίντερ Γκιγιώμ και η σύζυγος του Κριστέλ. 

1975. Εξι μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) κατέλαβαν τη γερμανική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους ενώ σκότωσαν δύο διπλωμάτες.  


1980
. Η αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ να απελευθερώσουν ομήρους που κρατούνταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη. .1 ελικόπτερο και 1 μεταγωγικό αεροσκάφος καταστράφηκαν.5 ελικόπτερα  εγκαταλείφθηκαν. 8 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν


1987. Κατέβηκε από το Βελιγράδι στο Κόσσοβο, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Σέρβων που διαμαρτύρονταν για τις απειλές και τις διώξεις που υφίσταντο από αλβανούς που ήθελαν να τους διώξουν. Η συνάντηση έγινε στο πολιτιστικό Κέντρο στο Κόσσοβο Πόλιε, όπου βρίσκεται και το μνημείο της ιστορικής μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Στο Κόσοβο Πόλιε χτίστηκε ο θρύλος του Μιλόσεβιτς με τη μυθική φράση: «Κανείς δεν μπορεί να σας νικήσει». Οι σέρβοι ακτιβιστές με επικεφαλής έναν τεχνικό της τηλεόρασης της Πρίστινα τον Μίροσλαβ Σόλεβιτς , ζητούσαν μια απευθείας συνάντηση με το Σερβικό Κράτος χωρίς τη μεσολάβηση του Κομμουνιστικού Κόμματος που το έλεγχαν οι Αλβανοί, και του οποίου "γραμματέας" ήταν τότε ο Αζέμ Βλάσι.(1986-1988). Έτσι είχαν απευθυνθεί στις κρατικές δομές και είχαν προσκαλέσει τον πρόεδρο της Σερβίας Ιβαν Στάμπολιτς που δεν θέλησε να φορτωθεί το πρόβλημα και τους επανέφερε στον σωστό κομματικό δρόμο και τους έστειλε τον Σλομπόνταν από το Κόμμα. Ο Ιβαν Στάμπολιτς, γιός του Πέταρ Στάμπολιτς , ακoλουθώντας τα βήματα του πατέρα του, τον Απρίλιο του 1984 είχε προαχθεί από πρόεδρος της Κ.Ο Βελιγραδίου σε πρόεδρο της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας και έβαλε στη θέση του τον φίλο και κουμπάρο του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς. Τον Ιανουάριο του 1986 ο Στάμπολιτς πέρασε στο Κράτος και έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, και για να ελέγχει το Κόμμα έκανε πρόεδρο της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας τον Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο έστειλε αντ αυτού στο Κόσσοβο Πόλιε στις 24 Απριλίου 1987. Πολιτικά η περίοδος αυτή προσδιορίστηκε από το Μνημόνιο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, («SANU Memorandum») που δεν δημοσιεύτηκε επίσημα ποτέ, αλλά αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τη Novosti Vecernje σε δύο συνέχεις τον Σεπτέμβριο του 1986. Το μνημόνιο αποκάλυπτε την αντισερβική πολιτική του Τίτο και των κομμουνιστών και υποστήριζε ότι η Σερβία σκόπιμα διαμελίστηκε από τον Τίτο που δημιούργησε στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ως ξεχωριστές δημοκρατίες τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βοσνία και παραχώρησε στην Κροατία περιοχές με αμιγή σερβικό πληθυσμό όπως η Κράινα και η δυτική και ανατολική Σλαβονία και για να αποδυναμωθεί περαιτέρω η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας ο Τίτο δημιούργησε στο έδαφος της τις αυτόνομες επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοντίνας. Τα προβλήματα στο Κόσσοβο είχαν κορυφωθεί από το 1981 όταν οι Αλβανοί ξεκίνησαν τη διεκδίκηση του καθεστώτος της Δημοκρατίας και συνέχισαν τον διωγμό τον Σέρβων όπως έκαναν στα χρόνια της Γερμανοιταλικής Κατοχής, όταν είχαν υποχρεώσει 200-240.000 Σέρβους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το βασικό αίτημα των Σέρβων ήταν να υπάρχουν σέρβοι αστυνομικοί και όχι αλβανοί στα σερβικά χωριά. Οι οδηγίες του Στάμπολιτς προς τον Μιλόσεβιτς ήταν να μεσολαβήσει μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως ο Σλόμπονταν πήγε προετοιμασμένος και αποφασισμένος. Όταν είδε από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου ότι η αστυνομία, (οι Αλβανοί) χτυπούσαν με τα γκλομπ το ετερόκλητο πλήθος των συγκεντρωμένων Σέρβων που προσπαθούσαν να πλησιάσουν, κατέβηκε κάτω, πήρε μια ντουντούκα και απευθύνθηκε στο πλήθος και τους είπε, «... Πρέπει να μείνετε. Το οφείλεται στους προγόνους σας και στα παιδιά σας. Δεν θα ντροπιάσετε τους πρόγονους μας και δεν θα απογοητεύσετε την επόμενη γενιά….. η Γιουγκοσλαβία και η Σερβία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Κοσσυφοπέδιο». Από τους συγκεντρωμένους άλλοι φώναζαν στους Αλβανούς δολοφόνοι, άλλοι (κομμουνιστές) φώναζαν «ο Τιτο είναι δικός μας»,( Ми смо Титови, Тито је наш). Και κάποιος φώναξε «μας δέρνουν». Και ο Σλομπόνταν είπε το ιστορικό, «Κανείς δεν μπορεί να σας νικήσει», που έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων και όλες τις εφημερίδες. «Нико не сме да вас бије!». Ένας από τους δημοσιογράφους που φρόντισαν για αυτό ηταν και ο πολιτικός συντάκτης της «Μπόμπα» Σλάβκο Τσουρούβια. Αυτό ήταν. Ο Μιλόσεβιτς κατέβηκε στο Κόσοβο Πόλιε σαν ορντινάτσα του Στάμπολιτς και γύρισε ως εθνικός ηγέτης. Ακολούθησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1987 η σφαγή στο στρατόπεδο JNA στο Πάρατσιν όταν ένας αλβανός οπλίτης από το Κοσσυφοπέδιο , από την φάρα των Κελμέντι, , λίγο μετά τις 3 γυρνώντας από την σκοπιά στο θάλαμο, πυροβόλησε και σκότωσε 4 στρατιώτες και τραυμάτισε πέντε άλλους , για να αναγκάσει τους «γιουγκοσλάβους» να δεχτούν οι αλβανοί να υπηρετούν μόνο στο Κόσσοβο σε μονάδες με αλβανούς. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε το σύνολο SFR Γιουγκοσλαβίας. Ένας από τους νεκρούς στρατιώτες ο Σέρτζαν Σίμιτς ήταν από το Βελιγράδι. Στη Κηδεία του πήγαν χιλι΄δες και ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Косово је Србија». Το Κόσσοβο είναι η Σερβία. Ακολούθησε η όγδοη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας που στις 24 του Σεπτέμβρη 1987. Εκεί αναμετρήθηκαν μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες οι Μιλοσεβικοί με τους Σταμπολιτσικούς . Ο Μιλόσεβιτς κέρδισε την πλειοψηφία. Ο Στάμπολιτς κάτω από την πίεση των κομματικών εφημερίδων και την τεράστια πίεση της κοινής γνώμης, παραιτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1987. Στις 28 Ιουνίου του 1989, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξαναπήγε στο Κόσοβο Πόλιε και εκφώνησε την ομιλία Γκαζιμεστάν μπροστά σε 500.000 Σέρβους στην επέτειο των 600 χρόνων από τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου 

1991.Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων μέχρι τις 30 Απριλίου 1991.



1992. Η Τουρκία αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι ηγέτες των (αντικαθεστοτικών) ανταρτών στο Αφγανιστάν συμφώνησαν ότι ενα 50μελές Συμβούλιο θα αναλάβει την εξουσία μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νατζιμπουλάχ.

1993.Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανατίναξε  στο Μπίσοπσγκεϊτ του Λονδίνου, ενα φορτηγό προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές,άνω του 1 δισεκατομμυρίου λιρών και 2 θανάτους.

1995.Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατονόμασε τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του ως υπόπτους για εγκλήματα πολέμου. 

1996. Το εξόριστο παλαιστινιακό κοινοβούλιο αφαίρεσε από το καταστατικό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης την καταστροφή του Ισραήλ. Στο Πεκίνο, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Μπόρις Γέλτσιν και Ζιάνγκ Ζεμίν, συμφώνησαν σε νέες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

1998Ενθρονίστηκε ο Μακαριστός Χριστόδουλος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Ο Σεργκέι Κιριένκο, ο ανθρωπος της υποτίμησης , διορίστηκε από τον Γιέλτσιν πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 
 
1999.Την επομένη του βομβαρδισμού της τηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ έριξε 16 πυραύλους, στο Κέντρο της Νις. Στόχος ήταν και η γέφυρα δίπλα από το ελληνικό προξενείο που υπέστη ζημιές από το ωστικό κύμα. Χτυπήθηκε ακόμα το Λέσκοβατς όπου υπέστησαν ζημιές 500 σπίτια. Στην κοιλάδα του ποταμού Γιάνταρ και στο βουνό Γκούτσεβο εξαπολύθηκαν 24 πύραυλοι με στόχο τα τηλεοπτικά ρελέ και ένα μεγάλο πύργο με κεραίες. Κατέστρεψαν και ένα σπίτι. Στην Πριζνένη έπεσαν βόμβες στον καταυλισμό των Ρομά δίπλα στους εκκενωμένους στρατώνες και σκοτώθηκαν 4 ενώ τραυματίστηκαν 20 Ρομά. Στο Κατσάνικ στο Κόσσοβο το ΝΑΤΟ χτύπησε βόμβες διασποράς το χωριό Ντογκάνοβιτς . 4 αγόρια έχασαν τη ζωή τους. Στο Λουτσάνι χτυπήθηκε το εργοστάσιο "Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς". Βομβαρδίστηκαν επίσης το Νόβι Παζάρ και τα διυλιστήρια στο Νόβι Σαντ. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία. 

2003. Ο Γάλλος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων ‎‎Φρανσουά Φιγιόν‎‎ ανακοίνωσε το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τον ιδιωτικό τομέα από το ‎‎2008,‎‎με ‎‎42 ‎‎έτη από το 2020. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών άσκησε ποινική δίωξη στην Περιφερειακή Εισαγγελία του Βελιγραδίου κατά του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και οκτώ άλλων υπόπτων για συμμετοχή στη δολοφονία του πρώην προέδρου της σερβικής προεδρίας Ιβάν Στάμπολιτς. Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής καταδίκασε την ηρωίδα κατά του απαρτχάιντ Winnie Madikizela-Mandela, πρώην σύζυγο του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα, σε έξι χρόνια φυλάκισης για απάτη και κλοπή. Μετά από έφεση, η ποινή της μειώθηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης.


 2004. Οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 75,8% απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην Ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα, το 64,91% των εποίκων και Τουρκοκυπρίων, ψήφισε Ναι. Οι ΗΠΑ ήραν τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη 18 χρόνια νωρίτερα.

2006.Δεκαοκτώ νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση  στο θέρετρο Νταχάμπ της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο.

 2016.Ο Εβραίος φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος βιομήχανος και Επενδυτής Κάρολος Κοχ, (Το τσάι πάρτυ), δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ABC, ότι η Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε να γίνει καλύτερη πρόεδρος από όλους τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Στη Σερβία το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξανταρ Βούτσιτς ελαβε το 48,25% στις βουλευτικές έδρες και εξέλεξε 131 από τους 250 αντιπροσώπους.Ο Συνασπισμός των Σοσιαλιστών έλαβε 10,95 % και ο Βόισλαβ Σεσελι 8,10 %

2017. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Πουστρόν έλαβε 23,75%, η Μαρίν Λε Πεν 21,53%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. 

2019. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία χορήγησης ρωσικής υπηκοότητας στους κατοίκους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Την ίδια ημέρα, η Ουκρανία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εισαγωγή της  απλοποιημένης διαδικασίας για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων σε κατοίκους των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

2020. Η Ρουμανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο για τη χορήγηση σύνταξης στην σύζυγο και τα παιδιά των μελών του ιατρικού προσωπικού που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του Κορωνοϊού. Οι βουλευτές αποφάσισαν επίσης ότι οι πολίτες με τραπεζικά δάνεια θα επωφεληθούν από το δεκαοκτάμηνο «μορατόριουμ» είτε τα εισοδήματά τους έχουν επηρεαστεί από την πανδημία είτε όχι.
 Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που επιτρέπει στους πολίτες άλλων χωρών να αποκτήσουν την ρωσική υπηκοότητα χωρίς να παραιτηθούν από την προηγούμενη υπηκοότητά τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι αιτούντες τη ρωσική υπηκοότητα απαλλάσσονται από την απαίτηση να ζουν στη Ρωσία για τρία χρόνια.

2021. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπινές  υπέγραψε διάταγμα που αναγνωρίζει τις μαζικές θηριωδίες κατά των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: