21/5/24

Η 21η Μαΐου στην Ιστορία

Η 21η Μαΐου είναι η 142η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 224 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου. 

878. Μετά από πολιορκία οκτώ μηνώνοι Εμίρηδες της Αφρικής (Ιφρικίγιακατέλαβαν τις Συρακούσες από τους Βυζαντινούς.

879 . Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ ευλόγησε τον σφετεριστή της εξουσίας στη Δαλματία Μπράνιμιρ και τον αποκάλεσε πρίγκιπα των Χορβατών. Δώδεκα χρόνια μετά το σχίσμα του 867 μ.Χ., το 879, με τηην υποκίνηση των πρακτόρων του Βατικανού, κάποιος Μπράνιμιρ, δολοφόνησε τον Δούκα των Χορβατών Ζντεσλάβ, που ήταν πιστός στην Κωνσταντινούπολη και επαναστάτησε. Αμέσως ο Δούκας Μπράνιμιρ έγραψε στον Πάπα Ιωάννη VIII και τον ενημέρωσε ότι αποχώρησε από τη βυζαντινή εκκλησία και ότι υποτάσσεται στη Ρώμη Αμέσως μετά, ο Πάπας Ιωάννης κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου έδωσε την ευλογία του στην δολοφονία του Ζντεσλάβ, στην επανάσταση ,στον Δούκα Μπράνιμιρ, και στο σύνολο των Κροατών. Το Βατικανό ενημέρωσε τον Μπράνιμιρ με επιστολές που φέρουν την ημερομηνία 21 Μαΐου, 879. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το «κροατικό κράτος» αναγνωρίστηκε «επίσημα» , αφού ο Πάπας αποτελούσε τη «διεθνή νομιμότητα».
Οι Βενετοί έπρεπε να πληρώνουν φόρους στην Κροατία και στον Μπράνιμιρ για τα πλοία τους που ταξίδευαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αδριατικής, ενώ οι δαλματικές πόλεις που παρέμεναν πιστές στο Βυζάντιο πλήρωναν 710 δουκάτα στον Μπράνιμιρ από τον οποίο το 880, ο Πάπας ζήτησε ένοπλη συνοδεία των εκπροσώπων του για όλη τη νότια Δαλματία. Ο καθολικός επίσκοπος του Κνίν ήταν ο πνευματικός οδηγός των Χορβατών και αργότερα υπήχθη στον Πατριάρχη της Ακουιλείας. 

987. Πέθανε άτεκνος ο εικοσαετής Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας ο Οκνηρός. Ήταν ο τελευταίος βασιλιάς από την Δυναστεία των Καρολιδών. Στην σύντομη διάρκεια της βασιλείας του ακλουθούσε τη γνώμη των ευγενών του.

996 . Ο 16χρονος Όθων Γ' στέφθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

1091. Στο Κίεβο καταγράφηκε έκλειψη του Ήλιου 

1097. Κατά την πολιορκεία της Νίκαιας πολύνεκρη μάχη των Σταυροφόρων με τους Σελτζούκους του Κιλίτζ Αρσλάν. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες.


1349. Σε πανηγυρική συγκέντρωση της αριστοκρατίας και της εκκλησίας στα Σκόπια ο Σέρβος Αυτοκράτορας Στέφανος Δουσάν υπέγραψε τον Κώδικα που καθορίζε τις γενικές αρχές της οργάνωσης του σερβικού κράτους. Το «Σύνταγμα» της μεσαιωνικής Σερβίας. Ο Κώδικας συμπληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 31 του Αυγούστου 1354.


1358. Ξεκίνησε από την Κομπιέν, η εξέγερση των «Ζακ», των αγροτών κατά των ευγενών, που κράτησε μέχρι τις 10 Ιουνίου, και που ονομάστηκε «Ζακερί» από την περιφρονητική ονομασία Ζακ ή Ζακ Μπονόμ, δηλαδή χαζο-Ιάκωβος, που απέδιδαν οι ευγενείς σε κάθε χωρικό . Οι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις αγγαρείες αλλά και την ανικανότητα των Ευγενών να προστατεύσουν τη χώρα από τους Άγγλους εισβολείς. Την ίδια εποχή εμφανίστηκαν στη Γαλλία οι «Ληστές των δασών», που ζούσαν ληστεύοντας ευγενείς και πλούσιους αστούς.

1363 .Η Ελισάβετ της Πομερανίας παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ' στην Κρακοβία.

1388: Ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

1402. Στην Κατάνια έγινε μέσω πληρεξουσίου   ο γάμος του Μαρτίνου Α της Σικελίας και με την Μπιάνκα της Ναβάρας

1403. Ξεκίνησε η Ισπανική πρεσβεία που έστειλε ο Ερρίκος της Καστίλης προς τον Ταμερλάνο για να του προτείνουν συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1420. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Τρουά , μεταξύ του Ερρίκου Β ́ της Αγγλίας και του Καρόλου ΣΤ ́ της Γαλλίας, καθιστώντας τον πρώτο νόμιμο κληρονόμο του τελευταίου και η οποία σηματοδότησε το απόγειο της αγγλικής υπεροχής στον Εκατονταετή Πόλεμο


1453. Οι Τούρκοι μετέφεραν πάνω σε ξύλινο διάδρομο στρωμένο με λιπαρές ουσίες, 70 πλοία από τον Βόσπορο στον Κεράτιο κόλπο και έτσι η Πόλη αποκλείσθηκε και από τη θάλασσα.

1502.  Ο Ισπανός θαλασσοπόρος Ζοάο ντα Νόβα, που ηταν στην υπηρεσία των Πορτογάλων, ανακάλυψε ένα ακατοίκητο νησί στο Νότιο Ατλαντικό  που βρίσκεται 1950 χιλιόμετρα δυτικά της Αφρικής και έχει έκταση 122 τχλμ και το ονόμασε Αγία Ελένη.

1674. Το κονκλάβιο των Ευγενών- εκλεκτόρων ανέδειξε τον νικητή των Τούρκων και στρατάρχη Γιαν Σομπιέσκι, που είχε την 
υποστήριξη της Γαλλίας, ως βασιλιά της Πολωνίας και μέγα δούκα της Λιθουανίας.

1792 . Στην Ιαπωνία εξεράγη το ηφαίστειο Ούνζεν. Ηταν μία από τις πέντε πιο καταστροφικές εκρήξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπινων θυμάτων. Τουλάχιστον  15.000 άνθρωποι. 

1807.Στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου η Ιόνιος Γερουσία διόρισε γενικό επίτροπο για την άμυνα της Λευκάδας τον Καγκελάριο Ιωάννη Καποδίστρια, που μόλις είχε παραιτηθεί, διότι η Γερουσία χειραγωγούμενη από τον αρμοστή του Τσάρου, Μοντσενίγο, δίσταζε να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία.
Η αποστολή του Καποδίστρια επεβλήθη, επειδή δεν μπορούσαν να συνεργασθούν ο Ρώσος στρατηγός Στάτερ και ο Έλληνας πολιτικός διοικητής της Λευκάδας Στυλιανός Βλασσόπουλος

1809.
 Κατά τον πέμπτο συνασπισμό άρχισε η μάχη του Άσπερν-Έσσλινγκ μεταξύ του αυστριακού στρατού με επικεφαλής τον αρχιδούκα Κάρολο που νίκησαν τους Γάλλους που διοικούσε ο Ναπολέοντας.

1813. Έληξε η μάχη του Μπάουτζεν κατά την οποία ο ρωσοπρωσικός στρατός υπό τον φον Μπλύχερ και τον Πιότρ Χριστιάνοβιτς Βίτγκενσταϊν νικήθηκε από τον Ναπολέοντα, αλλά γλίτωσε την ολοκληρωτική καταστροφή επειδή ο στρατάρχης Μισέλ Νεΰ απέτυχε να αποκόψει τον δρόμο της υποχώρησής. Μετά την μάχη οι Σύμμαχοι προσέφεραν στον Ναπολέοντα ανακωχή επτά εβδομάδων και εκείνος τη δέχτηκε.

1821.Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δημιούργησε κέντρο εφοδιασμού στην Ζαράκοβα Αρκαδίας. Ο Δημήτριος Πλαπούτας με τα σώματα του Χρυσοβιτσίου και Πιάνας οχυρώθηκαν στα Τρίκορφα Αρκαδίας. Ο Δημήτριος Μνακής ύψωσε την Σημαία της Επαναστάσεως στο Αιτωλικό. Επαναστάτησε η Σέριφος .
6 Σπετσιώτικα πλοία υπό τον Γκίκα-Μπόταση, καταδίωξαν τουρκικά πλοία στον Κορινθιακό κόλπο. Στην Μολδοβλαχία ο Θεοδώρας Βλαντιμιρέσκου, συνελήφθη στο στρατόπεδο Γκολέστι και παραδόθηκε στον Αλεξάνδρο Υψηλάντη.

1829. Ο Δημήτριος Υψηλάντης, επικεφαλής σώματος 3.000 ανδρών, επιτέθηκε εναντίον των τούρκων στο Πυρί Βοιωτίας. Μετά από δίωρη μάχη οι Τούρκοι υποχώρησαν και οι Έλληνες μπήκαν στην ερειπωμένη Θήβα.

1864.Στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου τα Επτάνησα εντάχθηκαν επισήμως στην Ελλάδα . Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης παρέλαβε τα νησιά από τον Άγγλο αρμοστή Στορκς. Στο Φρούριο της Κέρκυρας έγινε η υποστολή της σημαίας του Ιονίου κράτους και υψώθηκε η Ελληνική σημαία.
1871. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου ο κυβερνητικός στρατός υπό τον στρατηγό Μακ Μαόν εξαπέλυσε την τελική επίθεση στο Παρίσι για να καταστείλει την εξέγερση των Κομμουνάρων.

1894. Ο Σερβος βασιλιάς Αλεξάνταρ Ομπρένοβιτς κατάργησε το «φιλελεύθερο» σύνταγμα του 1888 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του1869.

1920.Στη Βουλγαρία ο Αλεξάνταρ Σταμπολίτσκι σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1924. Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ψήφισμα για την ίδρυση Γερουσίας.

 1930. Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, ξεκινησε την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, που προέβλεπε υποχρεωτικο

1932. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1937. Στην Ιταλική Ανατολική Αφρική έγινε η Σφαγή 449 μοναχών.

1935. Φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του Χίτλερ στη Νυρεμβέργη.

1938. Επίσημη έναρξη των εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών με την εκπομπή “Εδώ Αθήναι” από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου στην Αθήνα.

1940 .Η αντεπίθεση των γαλλοβρετανικών δυνάμεων στη μάχη του Αράς επιβράδυνε τη γερμανική προέλαση στη βορειοανατολική Γαλλία.

1941. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Στο αεροδρόμιο Ρεθύμνου οι συμμαχικές δυνάμεις εκκαθάρισαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που το απειλούσαν. Στο Ρέθυμνο το τάγμα Χωροφυλακής απόκρουσε γερμανική επίθεση και  αντεπιτέθηκε. Το Ηράκλειο βομβαρδίστηκε σφοδρότατα. Οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθηθηκαν.
Έληξε η εκστρατεία βομβαρδισμού των βρετανικών πόλεων από τη Λουφτβάφε. 1.500 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βραζιλίας, το εμπορικό πλοίο SS Robin Moor με αμερικανική σημαία ‘ήταν το πρώτο αμερικανικό πλοίο που βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο.

1945.Η Συρία και ο Λίβανος διέκοψαν  τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και απαίτησαν  πλήρη ανεξαρτησία.

1954. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον Απρίλιο 1941.

1956
Στην Κύπρο,  τρείς Άγγλοι νεκροί και 11 τραυματίες από τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ. Ο Μακάριος στις Σεϋχέλλες άρχισε απεργία Πείνας.Στην Αθήνα άρχισε η συζήτηση της Πρότασης Μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Κωφού. Στο Λονδίνο ο υπουργός εξωτερικών Λόρδος Σέλγουιν-Λόϋντ‎ επανέλαβε την αγγλική αδιαλαξία για το Κυπριακό. 
Η πρώτη αερομεταφερόμενη βόμβα υδρογόνου που δοκιμάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ρίχτηκε στην Ατόλη Μπικίνι στον Ειρηνικό Ωκεανό

1970. Συνάντηση στο Κάσσελ του Βίλλυ Μπράντ με τον αναπληρωτή αρχηγό της ΟΔΓ, ο Βίλλυ Στοφ.

1981. Ο Πιέρ Μορουρά έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας. Εμπρηστές χτύπησαν σε 4 σημεία και έκαψαν το μισό Υμηττό.

1982. Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στα Φώκλαντ.

1989 . Στο Πεκίνο οι φοιτητές, απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης να αποχωρήσουν από την πλατεία.

1991. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονήθηκε με βόμβα κρυμμένη σε ένα μπουκέτο λουλούδια, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωση στο νότιο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, κοντά στην πόλη της Μάντρας. Την ίδια ημέρα στην Αιθιοπία ενώ τα στρατεύματα ανταρτών ήσαν μόνο λίγα χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα, καθαιρέθηκε ο δικτάτορας Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ, μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης και κατέφυγε στη Ζιμπάμπουε.

1992. Οι ΗΠΑ επέβαλαν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Σερβία, για το ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο, που συγκλονίζει τη Γιουγκοσλαβία.

1993. Οι Βρετανοί ψηφίσαν υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στη Βενεζουέλα Καθαιρέθηκε ο Πρόεδρος Κάρλος Αντρές Πέρες και παραπέμφθηκε σε δίκη για διαφθορά.

1994 .Η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης ανακοίνωσε την απόσχιση της από τη Δημοκρατία της Υεμένης.

1996. Ποινή καθείρξεως 21 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χαλκίδας στον βιομήχανο Ιωσήφ Βαγιωνή, για το φόνο της ερωμένης του Νέλλης Πίσχου. Ο συνήγορος του καταδικασθέντος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος διαμαρτυρήθηκε για παρασκήνιο , ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου Χριστοφόρη Μπακατσέλου είπεότι δέχθηκε απειλές από τον Λυκουρέζο.           ---- -Ένα πλοίο της Τανζανίας βυθίζεται στη λίμνη Βικτώρια, στην Ανατολική Αφρική. Από τους 1.000 και πλέον επιβάτες , μόνο οι 114 διασώθηκαν.

1997. Στη Βουλγαρία, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση υπό τον Ιβάν Κοστόφ. Η Πολωνία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης, τερματίζοντας επίσημα αιώνες εχθρότητας.

1998. Στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, στα σύνορα με την Αλβανία, η γιουγκοσλαβική αστυνομία συνέλαβε δύο μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ, τα οποία προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο έδαφος της Σερβίας 200 Καλάσνικοφ  πυρομαχικά και 400 χειροβομβίδες.
Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουχάρτο ανακοινώσε την παραίτησή του.

1999. Κατά την 59η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν στην περιοχή του Πέτς τη φυλακή στο Ιστοκ, στην οποία βρίσκονταν 1000 αλβανοί κρατούμενοι και πολλοί αντάρτες του ΟΥΤΣΕΚΑ, οι οποίοι δραπέτευσαν. Σκοτώθηκαν 19. Το ΝΑΤΟ τουλάχιστον 30 πυραύλους σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο. Βομβαρδίστηκε ξανά το πολιτικό αεροδρόμιο Πονίκβε στην Ούζιτσε, και τα εγοράσια ρεύματος «Kostolac» και «Kolubara» στα οποία έριξαν βόμβες γραφίτη. Βομβαρδίστηκαν στόχοι στην περιοχή του Βελιγραδίου, στη Λίποβιτσα , τη Ράκοβιτσα, το Ρεσνικ, τη Μπαταΐνιτσα τα ¨Αβλα ενώ με δύο πυραύλους χτύπησαν το πρατήριο της «Jugopetrol» στην οδό Radnicka στο Σενιακ, και από το ωστικό κύμα έπαθε μεγάλες ζημιές η Κατοικία του Ελβετού πρέσβη , ο οποίος έδινε δεξίωση με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας του. Βομβαρδίστηκαν ακόμη η βιομηχανικη περιοχή του Σόμπορ, κοντά στα σύνορα με την Κροατία και η Σρέμσκα Μιτρόβιτσα. Στο Σόμπορ βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις της «Naftagas», και σκοτώθηκε ένας φύλακας. Ανακοινωθήκαν και τα αποτελέσματα του νυκτερινού βομβαρδισμού της Κλινικής «Δρ Dragisa Mišović» στο Βελιγράδι. Σκοτώθηκαν τρεις ασθενείς και ένας νοσοκόμος . Καταστράφηκε το Τμήμα Νευρολογίας και από την έκρηξη κατέρρευσε το κτίριο του Κέντρου Νοσημάτων Θώρακος , και η Μαιευτική Κλινική. Έχασαν τη ζωή τους και επτά εθνοφρουροί που ήταν μπροστά από την κλινική. Το ITAR-TASS μετέδωσε μετά τη συνάντηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Στρόμπ Τάλμποτ και τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και παραμένουν.

2001. Το «Εφετείο» στο Κατάρ καταδίκασε σε θάνατο 19 άτομα , ανάμεσά τους και ο εξάδερφος του Εμίρη, για την απόπειρα ανατροπής του Εμίρη Χαλίφα αλ-Θάνι, το 1996. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε  την επαναλειτουργία της ναυσιπλοΐας  στον  ποταμό Κόνγκο μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου. Το κλείσιμο του ποταμού είχε οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων για εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

2003 .Σεισμός έπληξε τη βόρεια Αλγερία με περισσότερα από 2.000 θύματα

2004. Πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εκπροσώπων των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ υπέγραψε δέσμη νόμων για την τροποποίηση του συντάγματος της Τοτρκίας σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.


2006. Το Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία του Μίλο Τζουκλάνοβις.
Η συμμετοχή όπως ανακοινώθηκε ήταν σχεδόν 90% και το 55,4% τάχθηκαν υπέρ του «Βελούδινου Διαζυγίου» από τη Σερβία. Στην Κύπρο νικητής των βουλευτικών εκλογών ήταν το ΑΚΕΛ με «βραχεία κεφαλή» και ποσοστό 31,16%. Δεύτερο κόμμα ο ΔΗΣΥ, με 30,33%.

2014. Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, και ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν τη συμφωνία μαμούθ διάρκειας 30 ετών για την εξαγωγή στην Κίνα ρωσικού αερίου αξίας 400 δισ. δολαρίων.

2015. Στην Συρία οι κατσαπλιάδες του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν τον αρχαιολογικό χώρο της της Παλμύρας. 

2018. Στη Συρία, έληξε η μάχη της Ανατολικής Γούτας,κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Ο Άσσαντ ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας της Δαμασκού.

2023. Έγιναν οι εκλογές στις οποίες συμμετείχε και το Κίνημα 21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο περιθώριο της έβδομης συνόδου κορυφής των BRICS, δήλωσε ότι «η Δύση αποφάσισε τα πλήγματα της Ουκρανίας βαθιά μέσα στη Ρωσία και η Μόσχα το γνωρίζει»,

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριαμπκόφ  τόνισε ότι τα προφορικά σήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις δυτικές χώρες σχετικά με τ...