24/5/24

Η 24η Μαΐου στην Ιστορία

Η 24η Μαΐου είναι η 145η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 221 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

919. Οι ευγενείς της Φραγκονίας και της Σαξονίας εξέλεξαν τον Ερρίκο Α' τον Ορνιθοθήρα ως αυτοκράτορα της Ανατολικής Φραγκίας.

979. Ήττα του στρατηγού Βάρδα Σκληρού από το Βάρδα Φωκά, (στρατηγό του Βασιλείου Β΄), στην πεδιάδα της Παγκάλειας.

1086. Εκλογή του Πάπα Βίκτωρα Γ.

1153. Ο Μάλκολμ Δ΄ έγινε βασιλιάς της Σκωτίας.

1218. Οι Σταυροφόροι της Ε' Σταυροφορίας αναχώρησαν από την Άκρα για την Αίγυπτο.


1276 
. Ο Μάγκνους Λαδούλας στέφτηκε βασιλιάς της Σουηδίας στον καθεδρικό Ναό της Ουψάλα.


1328. Οι στρατιώτες του Ανδρόνικου Γ' μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη και
ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' αποσύρθηκε και εκάρη μοναχός με το όνομα Αντώνιος.

1337. Ο Φίλιππος ΣΤ΄ της Γαλλίας συνεδρίασε στο Παρίσι με το Μεγάλο Συμβούλιό και αποφασίστηκε ότι το Δουκάτο της Ακουιτανίας, και η Γασκώνη, θα περνούσαν πίσω στην Κατοχή του Φιλίππου ΣΤ΄, λόγω του ότι ο Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας είχε παραβεί τις υποχρεώσεις του ως υποτελής του και είχε δώσει καταφύγιο στο «θανάσιμο αντίπαλο» του Γάλλου βασιλιά, Ροβέρτο του Αρτουά.
Ο Εδουάρδος Γ΄ απάντησε στην κατάσχεση της Ακουιτανίας προκαλώντας το δικαίωμα του Φιλίππου ΣΤ΄ στο γαλλικό θρόνο. Έτσι άρχισε ο εκατονταετής Πόλεμος.

1370.
 Υπογράφηκε η συνθήκη του Στράλσουν ανάμεσα στον βασιλιά της Δανίας Βάλντεμαρ Δ΄ και τις 77 πόλεις της «Χάνσα» με την οποία ο Βάλντεμαρ Δ΄ αναγνώρισε τη Χάνσα, της εγγυήθηκε ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς.1487. Ο απατεώνας Λάμπερτ Σιμνέλ στεφτηκε στο Δουβλίνο ως βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ΣΤ.

1565. Οι Οθωμανοί υπό τον Καρά Λαλά Μουσταφά Πασά άρχισαν την πολιορκία της Μάλτας με τον βομβαρδισμό του φρούριο Σανξ Ελμο.

1571. Οι Τάταροι της Κριμαίας υπό τον Ντεβλέτ Γκεράι, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα προάστια της Μόσχας.

1667. Ο γαλλικός στρατός του Λουδοβίκου ΙΔ υπό τις διαταγές του Henri de La Tour D'AUVERGNE διάσχισε τα σύνορα με τις ισπανικές Κάτω Χώρες, αρχίζοντας τον Πόλεμο της Επανάκτησης.


1671 . Στο Παρίσι στο Παλαί Ρουαγιάλ έκανε πρεμιέρα το έργο του Μολιέρου «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου»,

1689 . Tο αγγλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πράξη της Ανοχής, η οποία προστάτευε τους Προτεστάντες αλλά απέκλειε τους Ρωμαιοκαθολικούς.

1798. Εκδηλώθηκε η 
 Εξέγερση, των Ιρλανδών εθνικιστών κατά της Αγγλικής Κατοχής που προετοιμάστηκε από την Ενωμένη Ιρλανδική Εταιρεία .Απόπειρα κατάληψης του Δουβλίνου από τον Θεοβάλδο Γουόλφ. 

1800.  Στην Αγία Πετρούπολη κηδεύτηκε μεγαλοπρεπώς  ο στρατηγός Αλεξάντερ Σουβαρόφ

1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης διόρισε τον αδελφό του Λουδοβίκο Βοναπάρτη, βασιλιά της Ολλανδίας.

1814. Θριαμβευτική είσοδος στη Ρώμη του Πάπα Πίου Ζ ο οποίος ήταν φυλακισμένος Φονταινεμπλώ από τον Ναπολέοντα και απελευθερώθηκε στις 19 Μαρτίου.

1819. Απέπλευσε από την Νέα Υόρκη 
στις 5 π.μ.το τροχοφόρο ατμόπλοιο «Σαβάννα». Το πρώτο ατμόπλοιο που διέσχισε τον Ατλαντικό.

1822. Μετά τη μάχη της Πιτσίντσα ο στρατηγός Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε εξασφάλισε την ανεξαρτησία Εκουαδόρ από την Ισπανία.

1827. Μετά από τις προσπάθειες του Τζώρτζ, του Κόχραν και του Φαβιέρου για παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους υπογράφηκε η Συνθήκη παράδοσης στον Κιουταχή, με την μεσολάβηση των Άγγλων και των Γάλλων. Η εξοδος της φρουράς έγινε την επομένη. 

1829. Ο Τσάρος Νικόλαος Α ́ στέφτηκε  στη Βαρσοβία βασιλεύς της Πολωνίας

1854. Η Αγγλογαλλική κατάληψη των Αθηνών.

1873. Ο Στρατάρχης Πατρίς Μορίς Μακ Μαόν, μετά την πτώση του Αδόλφου Τιέρς ,εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από τις δυνάμεις της Δεξιάς που επεδίωκαν να προετοιμάσουν την παλινόρθωση της μοναρχίας.


1881. Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Άρτα και η Θεσσαλία -εκτός από την επαρχία της Ελασσόνας- παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

1886 . Έληξε ο αποκλεισμός των ελληνικών λιμένων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου, λόγω της άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

1900 . Στη Ρωσία έγινε η καθέλκυση του  καταδρομικού «Αουρόρα» , το οποίο αργότερα έγινε σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

1915. Το Βασίλειο της Ιταλίας κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία και μπήκε στη σύγκρουση στο πλευρό της Γαλλίας, της Βρετανίας των συμμάχων. Το Ιταλικό πυροβολικό έβαλε κατά των Αυστριακών στην πεδιάδα της Βετσένα ενώ το πεζικό του βασιλικού στρατού που διέσχισε τα σύνορα.

1917 .Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ, έφτασε στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ. Οι Σύμμαχοι αποβίβασαν αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα. Εξόρισαν στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαίτησαν την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχθηκε να μεταβεί στην Ελβετία.

1923.Λήξη του ιρλανδικού Εμφυλίου Πολέμου με τη νίκη του Εθνικού Στρατού.

1926. Στο Βελιγράδι, εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1921. Ήταν το πρώτο κτίριο στη Σερβία που σχεδιάστηκε για βιβλιοθήκη.

1931.Εγιναν τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της «Δουκίσσης Πλακεντίας».

1934. Ο (πράκτωρ) Τόμας Μάζαρικ εξελέγη για τέταρτη φορά Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.

1937. Στις 24 Μαΐου 1937 οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των ελληνικών αστικών κομμάτων υπέγραψαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας και πρότειναν στον Βασιλιά να απομακρύνει τον Μεταξά.

1941. Στην Κρήτη οι Γερμανοί κατέλαβαν το Καστέλλι Κισσάμου. Το Γερμανικά θωρηκτό «Βίσμαρκ» βύθισε το βρετανικό θωρηκτό καταδρομικό «Χούντ». Από τα 1.422 μέλη του πληρώματος μόνο τρείς διασώθηκαν. Κοντά στην ακτή των Συρακουσών βρετανικό υποβρύχιο με δύο τορπίλες βύθισε το ιταλικό πλοίο "Conte Rosso". 2.300 νεκροί.

1942. Οι Σοβιετικοί μετά από αντίσταση 15 ημερών εκκένωσαν τη χερσόνησο Κερτς.

1943. Ο ναύαρχος Καρλ Ντένιτζ διέταξε την διακοπή των επιχειρήσεων γερμανικών των υποβρυχίων στο βόρειο Ατλαντικό λόγω των απωλειών 56 υποβρυχίων στο διάστημα Μαρτίου Απριλίου. Στη Γερμανία, η ΡΑΦ βομβάρδισε το Μουλχάιμ στο Ρουρ.

1945. Οι Βρετανοί συνέλαβαν στο Φλένσμποργκ στο βόρειο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν το Ναύαρχο Ντένιτζ και τα μέλη της κυβέρνησής του. Οι βρετανικές δυνάμεις έφτασαν στο Βερολίνο. Ο τελευταίος  διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν-Γκούσεν, Φραντς Τσίραϊς πέθανε από τις σφαίρες που ειχε δεχθεί στο στομάχι κατά τη σύλληψη του από αμερικανούς στρατιώτες.
Η βιομηχανική περιοχή του Τόκιο βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς με εκατοντάδες B-29.
1948. Η Μόσχα συνέστησε στο  Βελιγράδι, τα Τίρανα. και την Σόφια να περιορίσουν την παρερχομένη στρατιωτική βοήθεια προς το ΚΚΕ.


1956. Στην Αθήνα η κυβέρνηση της ΕΡΕ έλαβε ψηφο εμπιστοσύνη από 162 βουλευτές. Στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι εξαπέλυσαν επιθέσεις εις βάρος των Ελλήνων στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Πάφο, Βιαιοπραγίες, βανδαλισμοί και καταστροφές. Με διαταγή του Άγγλου στρατιωτικού διοικητή Λευκωσίας έκλεισαν για τρεις ημέρες σχολεία, θρησκευτικά ιδρύματα, και γραφεία.
 Στο Λουγκάνο της Ελβετίας  έγινε ο πρώτος τηλεοπτικός διαγωνισμός τραγουδιού, της Eurovision.

1957. Ο Χάρτινγκ στην Κύπρο εξαπέλυσε νέες έρευνες για την σύλληψη του Διγενή. Στην Αθήνα η κυβέρνηση της ΕΡΕ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές.

1964 .Σε έναν αγώνα ποδοσφαιρικό αγώνα στην πρωτεύουσα του Περού, ανάμεσα στις Εθνικές Περού και Αργεντινής για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ της ομάδας του Περού, άρχισαν επεισόδια που επεκτάθηκαν και εκτός γηπέδου. Σκοτώθηκαν 320 άνθρωποι και άλλοι 1.000 τραυματίστηκαν.

1967. Η Αίγυπτος έκλεισε τα Στενά του Τιράν και απέκλεισε για την ισραηλινή ναυτιλία το λιμάνι του Εϊλάτ στο βόρειο άκρο του κόλπου της Άκαμπα.

1968 . Κατά τη διάρκεια τoυ πραξικοπήματος της Cia στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ πρότεινε δημοψήφισμα. Οι «φοιτητές» έκαψαν το χρηματιστήριο του Παρισιού.

1969. Τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου της ΔΕΗ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ισχύος 80.000 κιλοβάτ

1970. 
Στη βορειοδυτική Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε στη χερσόνησο Κόλα η  γεώτρηση στο πλαίσιο ενός επιστημονικού εγχειρήματος για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο φλοιό της Γης. Η γεώτρηση σταμάτησε το 1992, αφού έφτασε στα 12.262 μέτρα όταν τα τρυπάνια συνάντησαν  θερμοκρασίες 180 °C. Δραματική εξέλιξη στην Κύπρο. 100 αντιμακαριακοί μασκοφόροι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς στη Λεμεσό και λεηλάτησαν αποθήκες οπλισμού. Αιχμαλώτισαν περί τα εξήντα άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αστυνομικοί.

1975 .Μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας εγκαινιάστηκε το μνημείο των  Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου.

1976 . Η πρώτη τακτική πτήση του Κονκόρντ μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

1977. Η  ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ ενέκρινε το σχέδιο του νέου Συντάγματος της ΕΣΣΔ και συνέστησε να υποβληθεί για εθνική συζήτηση

1980. Η Κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

1981. Στην Ελεύθερη Κύπρο έγιναν βουλευτικές εκλογές. Έλαβαν: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%.
Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Τζέιμι Ρόλντος και άλλοι επτά σκοτώθηκαν όταν στο αεροπλάνο που επέβαιναν εξερράγη βόμβα.  Οι αστρονόμοι  Χάρολντ Ρέτσεμα, Γουίλιαμ Χάμπαρτ, Λάρι Λεμπόφσκι, Ντέιβιντ Θόλεν ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν  , δορυφόρο του Ποσειδώνα που τον ονόμασαν «Πρωτέα»

1982. Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ο στρατός του Ιράν ανακατέλαβε το λιμάνι του Χοραμσάρ, στο νότιο Ιράν, το οποίο είχαν καταλάβει οι Ιρακινοί πριν από 20 μήνες. 

1992. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσαν γενικές εκλογές. Οι αρχές της Σερβίας κήρυξαν τις εκλογές παράνομες, αλλά δεν τις παρεμπόδισαν.
Στο Σεράγεβο, στο Δήμο Χατζίτστι οι μουσουλμάνοι σκότωσαν την Σερβική οικογένεια Μιλόσεβιτς (Γιοβάνκα, Ίλια, Ντέγιαν, Άκο και Σερτζαν) καθώς και τον Γκόραν Τοντόροβιτς, όλα ήταν άοπλοι πολίτες. Τα μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, (JNA) αποσύρθηκαν από τους στρατώνες «Βίκτορ Μπουμπάνι» που μετατράπηκαν αμέσως από τους μουσουλμάνους σε στρατόπεδο, βασανιστηρίων των Σέρβων. Στην Αυστρία ο Τόμας Κλεστιλ εξελέγη πρόεδρος και διαδέχτηκε τον Κούρτ Βαλντχάϊμ.

1993 . Η Ερυθραία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία μετά από 30 χρόνια πολέμου. Στο Θιβέτ ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις κατά της κινεζικής κυριαρχίας.

1995. Στο Βουκουρέστι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Χάρτη του ΟΗΕ, υπέβαλαν αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την άμεση αποζημίωση τους για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη διάρκεια της τρία χρόνια. Στο Σεράγεβο, μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν την οκτάχρονη Ζόριτσα Ντίβτσιτς στην οδό Όζρενσκα.

1998 .Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.
O ΠΑΟ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια νικώντας τον ΠΑΟΚ με 68-58 στον 5ο τελικό .

1999. 
Κατά την 62η ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νις, το Νόβι Σαντ και το Κόστολατς, όπου που ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Από το βομβαρδισμό της Σρέμσκα Μιτρόβιτσα υπέστη σοβαρές ζημιές το υδρευτικό δίκτυο και απέμειναν χωρίς νερό περίπου 10.000 σε πέντε χωριά. Βόμβες έπεσαν σε ένα χωριό του δήμου Γκρότσκα, είκοσι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου. Καταστράφηκαν περίπου δώδεκα σπίτια. Βόμβες διασποράς έπεσαν στον Φεριζάι στο Κόσσοβο και σκοτώθηκαν επτά Αλβανοί.
Ο διοικητής της Σώματος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού της Πρίστινα υποστράτηγος Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, δήλωσε ότι μέσα σε δύο μήνες το ΝΑΤΟ έχει καταφέρει να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στο σύνολο της χώρας , για να κάνει πρωτοφανή εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού, κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας.


2000. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τις τελευταίες θέσεις του στα σύνορα στα νότια του Λιβάνου, μετά από 22 χρόνια κατοχής.

2002 . Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν στη Μόσχα συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

2003. Η σερβική Εκκλησία αγιοποίησε στο Βελιγράδι, τον Επίσκοπο Νικολάι Βελιμίροβιτς.

2004. Στο Ζάγκρεμπ, πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στην Κροατία , ο Πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

2008
 .Μετά από 240 χρόνια μοναρχίας στο Νεπάλ ανακηρύχτηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία .Στο Βελιγράδι ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Σερβικής Διασποράς, για τη διατήρηση της γλώσσας και της ταυτότητας των Σέρβων στον κόσμο.

2017. Ο Λένιν Μορένο ανέλαβε την Προεδρία του Εκουαδόρ.

2022. Οι μαυραγορίτες στις ΗΠΑ ανέβασαν την τιμή της βενζίνηςσε ιστορικό ρεκόρ. Το κόστος της βενζίνης στα βενζινάδικα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκε  σε ιστορικό μέγιστο. Κατά μέσο όρο 4.598 δολάρια ανά γαλόνι Regular . Την πιο ακριβή βενζίνη αγόραζαν  οι οδηγοί στην Καλιφόρνια. Το γαλόνι έκανε κατά μέσο όρο 6.069 δολάρια.Η τιμή του  ντίζελ ήταν 5.549 δολάρια. Στη Βουλγαρία, όπου την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer έκανε μόνο το 13%, το 38% των νέων κρουσμάτων ήσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Στο Μαυροβούνιο , στο Κόσσοβο. στη Σεβερνοματσεντόνιγια, στη Σκιπερία, και στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν πέθανε κανείς από ΚΟΒΙΝΤ. Στη Ρουμανία των 22 εκατομμυρίων πέθαναν 2. Ο ένας στους δυο ήταν «πλήρως». Άρα εμβολιασμένος- ανεμβολίαστος δεν έκανε καμιά διαφορά. Στη Σερβία πέθαναν 3.Εδώ, στο Ψωρογραικυλιστάν ανακοίνωσαν 21 θανάτους
Στο Μαυροβούνιο ,στη Σεβερνοματσεντόνιγια ,στη Βουλγαρία ,στη Σερβία, στη Σκιπερία, στη Ρουμανία, στην Ομοσπονδία  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  και το Κόσσοβο,δηλαδή σε 50 ελ κατοίκους εντοπίστηκαν 1065 νέα κρούσματα. Στο Ψωρογραικυλιστάν ο ΕΟΔΥ "βρήκε"  2235.

Δεν υπάρχουν σχόλια: