3/7/24

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 3 Ιουλίου 1922 στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» δημοσιεύτηκε συνέντευξη του στρατηγού Αλέξανδρου Κοντούλη που ήταν ο διοικητής του Μετώπου της Μικράς Ασίας. Ο στρατηγός Κοντούλης 32 ημέρες πριν την αυτοδιάλυση της Στρατιάς δήλωνε ότι η Στρατιωτική Καταστροφή του ΚΕΜΑλ ήταν απολύτως δυνατή και τόνιζε ότι δεν υπήρχε κανένας στρατιωτικός λόγος για την εκκένωση της Μικράς Ασίας


 


Ο Αλέξανδρος Κοντούλης υπήρξε ένθερμος οπαδός της Μεγάλης Ιδέας και υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της υπέρτατης αρχής της Εθνικής Εταιρείας και για μια δεκαετία πρόεδρος της «Σκοπευτικής Εταιρείας» .

 Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 29 Δεκεμβρίου 1858. Καταγόταν από οικογένεια γαιοκτημόνων. 

Ο πάππος του Κωνσταντής Κοντούλης ήταν Δημογέρων το 1805. Υιός της αδελφής του ήταν ο Στρατηγός Χαρίλαος Αναστασίου Κριεκούκης. 

Ο Αλέξανδρος Κοντούλης σε ηλικία 20 ετών μετείχε ως εθελοντής στην επανάσταση της Ηπείρου του 1878. Τότε συνελήφθη από τους Τούρκους και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και αμέσως κατατάχθηκε ως εθελοντής .Εξήλθε ως ανθυπολοχαγός του πεζικού το 1885 από τη Σχολή Υπαξιωματικών .

Το 1886 συμμετείχε στις συμπλοκές που σημειώθηκαν  στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

 Στον  Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπηρέτησε ως υπολοχαγός στην 3η ταξιαρχία του  Κωνσταντίνου Σμολένσκη  Για την ηρωική και σπουδαία δράση του στην καθ΄ όλη διάρκεια του πολέμου προήχθη επ΄ ανδραγαθία σε λοχαγό και του απένειμαν τον Αργυρού Σταυρό του Σωτήρος. 

Το 1904 ως λοχαγός μαζί με τους ανθυπολοχαγούς Π. Μελά, Γ. Κολοκοτρώνη και Α. Παπούλα μετέβη στη Μακεδονία για την οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνα. 

Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο έχοντας τον βαθμό του συνταγματάρχη ανέλαβε διοικητής των ευζωνικών ταγμάτων της Ηπείρου. Κατά την μάχη της Αετοράχης καθώς και στη μάχη του Μπιζανίου τραυματίσθηκε. 

Την περίοδο 1917 – 1920 φέροντας τον βαθμό του υποστράτηγου ανέλαβε Διοικητής της 4ης Μεραρχίας (Ναυπλίου) . 

Δύο μήνες μετά τις εκλογές του 1920, αρχές του 1921, διορίστηκε από την κυβέρνηση Γούναρη διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού στη στρατιά της Μικρασιατικής Εκστρατείας, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1922.

Ο στρατηγός Κοντούλης ήταν αντιβενιζελικός. Ηταν «Γουναρικός». Τον μετέθεσαν για «λόγους υγείας» επειδή δεν δεχόταν την εκκένωση. 

Και τον αντικατέστησαν με τον ΠΡΟΔΟΤΗ Τρικούπη της Οικογενείας των Πρακτόρων και ο οποίος είχε προϊστορία στο να το βάζει στα πόδια. Στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 δεν πολέμησε .Ήταν «επιτελικός»  στο Επιτελείο της 1ης Μεραρχίας που το έβαλε πρώτη στα πόδια.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν έως και 13,500 στρατιώτες στη Ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης σε μια εβδομάδα

  Τις τελευταίες επτά ημέρες, ο ουκρανικός στρατός έχει απώλειες έως και 13.525  στρατιώτες.   Στην περιοχή ευθύνης του Σώματος Στρατού &quo...