3/7/24

Ημέρες του 1974. Στις 3 Ιουλίου , δώδεκα ημέρες πριν το πραξικόπημα, στην Λευκωσία. ο Ετσεβίτ διατύπωσε επίσημα από το Βήμα της Τουρκικής Βουλής την απαίτηση για την πολιτική "ισότητα" των Τούρκων της Κύπρου που δεν ήταν "μειονότητα" αλλά Συστατικός Λαός. Ο Προδότης Μακάριος το γνώριζε όταν καλούσε τον Αττίλα.

Το 50%-50% που είναι η βάση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό από το 1974, παρουσιάστηκε πριν το πραξικόπημα της Εθνικής Φρουράς και απευθυνόταν στο Μακάριο με την έγκριση του συμμαχικού παράγοντα


 50 χρόνια μετά την Προδοσία της Κύπρου, δεν είναι σαφές εάν οι διπλωμάτες ενημέρωσαν τους στρατιωτικούς για την δήλωση του Ετσεβίτ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την πολιτική ισότητα των Τούρκων με τους Έλληνες στην Κύπρο  και για το ΟΧΙ στην "Ένωση"
 και ΟΧΙ στην Διχοτόμηση.

Από τις δηλώσεις Γκιουνές στις 2 Ιουλίου στο Βουκουρέστι,  και        του Ετσεβίτ στις 3 Ιουλίου ήταν σαφές ότι  οι Αμερικανοί δεν θα επανέφεραν το σχέδιο Άτσεσον και ότι οι πληροφορίες που μετέφερε  ο Γκας Αβράκωτος  προς τον Ιωαννίδη ήσαν αέρας Κοπανιστός.

Οι διπλωμάτες όμως, ενημέρωσαν τους στρατιωτικούς για την ανακοίνωση Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας που έδειχνε πως        έβλεπαν οι Τούρκοι το καθεστώς των Αθηνών και    απέλασαν τον καημένο τον Σύμβουλο Τύπου.


Στην Λευκωσία, στις 3 Ιουλίου οι Πραιτωριανοί του Μούσκου 
επιτέθηκαν σε στρατιώτες που φώναζαν συνθήματα εναντίον του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για να μανθάνετε αυτά που δεν σας είπαν

Όταν οι Παλαιολόγοι και οι Σέρβοι πολέμησαν μαζί με τον Μεχμέτ στις 5 Ιούλιου  1413. Η Μάχη του Τσαμουρλού, κοντά στην Σόφια   μεταξύ των γι...