5/7/24

Η 5η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 5η Ιουλίου είναι η 187η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 179 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

1294 .Μετά από 27 μήνες άκαρπων συνεδριάσεων του κονκλάβιο εκλέχτηκε ο Πάπας ο μοναχός και ερημίτης Πέτρο Ανγκελάριο που έλαβε το όνομα Κελεστίνος Ε΄ Τα διατάγματά του (edicts) ακυρώθηκαν από τον διάδοχό του Βονιφάτιο Η΄ εκτός από αυτό του δικαιώματος του Πάπα να παραιτείται. Μία εβδομάδα μετά την έκδοση του διατάγματος αυτού ο Κελεστίνος παραιτήθηκε, στι 13 Δεκεμβρίου επιθυμώντας να επιστρέψει στην πρότερη ταπεινή ζωή του. 

1316. Διεξήχθη η μάχη της Μανωλάδας ανάμεσα στον Φερδινάνδο της Μαγιόρκας και τον Δούκα της Βουργουνδίας Λουδοβίκο με έπαθλο το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο Φερδινάνδος έφτασε στο Πριγκηπάτο στα μέσα του 1315, και αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Κυλλήνης και στη συνεχεία κατέλαβε το φρούριο της Γλαρέντζας. Στις 17 Αυγούστου 1315 κατέλαβε την Ανδραβίδα, την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου. 
Ο Λουδοβίκος της Βουργουνδίας βρισκόταν στην Βενετία αλλά επί τόπου έσπευσε η σύζυγος του και νόμιμη κληρονόμος Ματθίλδη του Αινώ, η κόρη της Ιζαμπώ, που εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά όπου την υποδέθηκαν ο Ιωάννης Ορσίνι και ο Βαρώνος της Χαλανδρίτσας. 
Υπέρ της Ματθίλδης ήταν το Φρούριο της Πάτρας. 
Ο δεσπότης του Μυστρά Μιχαήλ Κατακουζηνός συμμάχησε με την Ματθίλδη. Τότε, έφτασε στην Πάτρα ο Λουδοβίκος που εξεστράτευσε μαζί με τους Βυζνατινούς και τον Ορσίνι κατά του Φερδινάνδου, ο οποίος περίμενε ενισχύσεις από την Καταλανική Εταιρεία της Αθήνας και από τη Νάπολη. Η μάχη έγινε πριν φθάσουν οι ενισχύσεις . Οι ΚΑταλανοί της Αθήνας στις 5 Ιουλίου βρισκόντουσαν στο Αιγειο. Ο Φερδινάνδος σκοτώθηκε επί του πεδίου της Μάχης, ενώ από τους «ντόπιους» εκτελέστηκε ως προδότης επί του πεδίου της Μάχης, ο Βαρώνος του Γερακίου Ιωάννης Β΄ ντε Νιβελέ που είχε περάσει στην πλευρά του Φερδινάνδου. Η οικογένεια Νιβελέ ήδη από τη δεκαετία του 1260, είχε φύγει από το Γεράκι που δόθηκε στους Βυζαντινούς μετά την Μάχη της Πελαγονίας, και αποζημιώθηκαν με νέα εδάφη στη Μεσσηνία. Τα εδάφη του, δόθηκαν σε έναν από τους Βουργουνδούς ακόλουθους του Λουδοβίκου, τον Ντραί ντε Σαρνύ. Το κεφάλι του Φερδινάνδου στήθηκε έξω τη Γλαρέντζα, μέχρι που το φρούριο παραδόθηκε στον Λουδοβίκο. Ο Λουδοβίκος πέθανε από υψηλό πυρετό  τέσσερις εβδομάδες μετά τη μάχη, αφίνοντας για δεύτερη φορά χήρα την 23χρονη  Ματθίλδη.

1413. Η Μάχη του Τσαμουρλού, κοντά στην Σόφια  μεταξύ των γιών  του Βαγιαζήτ του Μωυσή (Μουσά) Τσελεμπή και του Μεχμέτ Τσελεμπή. Ήταν η τελευταία μάχη του οθωμανικού εμφυλίου. Το προπύργιο του Μωυσή ήταν η Ρωμυλία. Ο Μεχμέτ συγκέντρωσε τα στρατεύματά του στην Άγκυρα .Στην πορεία του προς την Προύσα, ο Μεχμέτ απέκτησε στρατεύματα από τη δυτική Ανατολία. Φτάνοντας στα στενά, ο στρατός του Μεχμέτ πέρασε στην Ευρώπη  με πλοία του  Μανουήλ Β' Παλαιολόγου , ο οποίος προμήθευε επίσης τον Μεχμέτ με  στρατεύματα. Ο Μεχμέτ βάδισε  με τον στρατό του από την Κωνσταντινούπολη στην Αδριανούπολη. Στη συνέχεια βάδισε στο Κοσσυφοπέδιο για να ενώσει τις δυνάμεις του με τον σύμμαχό του και  θείο του  Σέρβο Στέφαν Λαζάρεβιτς .Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στο Τσαμουρλού, κοντά στη σύγχρονη Σόφια της Βουλγαρίας. Αρχικά, ο Μούσα φάνηκε να κέρδιζε τη μάχη παρά την αποστασία του Πασά Γιγκίτ και του Σινάν Μπέη των Τρικάλων. Ωστόσο, η μάχη κρίθηκε υπέρ του Μεχμέτ, με τη βοήθεια των σερβικών και βυζαντινών στρατευμάτων, και ο Μουσά Τσελεμπή τράπηκε σε φυγή.  Μετά τη μάχη, ο Μουσά Τσελεμπή συνελήφθη και στραγγαλίστηκε. Ο Μεχμέτ βοηθήθηκε επίσης στη μάχη από τα χριστιανικά αποσπάσματα του , Μπάνου Σαντάλι Χράνιτς του  Τζουράτζ Μπράνκοβιτς και Ούγγρων πολεμιστών με επικεφαλής τον Μπανο της Μάτσβα, Γιόβαν Μορόβιτσκι.

1436. Στο προπύργιο των καθολικών Γιχλάβα, στις όχθες του ποταμού Γίχλαβα, στα ιστορικά σύνορα Μοραβίας και Βοημίας υπογράφηκε η συνθήκη με τους «μετριοπαθείς» Χουσίτες που αποδέχτηκαν τον Αυτοκράτορας Σιγισμόνδο φον Λουξεμπούργκ ως βασιλιάς της Βοημίας
.
1439. Συνάντηση του Πάπα Ευγένιου Δ΄ και του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ στη  Φεράρα .

1601. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ολλανδικής ανεξαρτησίας άρχισε η τριετής πολιορκία της Οστάνδης από τους Ισπανούς.

1770. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 στις 24 Ιουνίου / 5 Ιουλίου διεξήχθη στο στενό ανάμεσα στη Χιο και την Μικραιστικη Ακτή η ναυμαχία του τουρκικού στόλου με την Μοίρα των αδελφών Ορλώφ. Ο τουρκικός στόλος είχε 5 πλοία της γραμμής των 80 κανονιών, 10 των 60-70, 6 φρεγάτες, 6 Σεμπέκια, αι άλλα μικρότερα πλοία. Η Ρωσική μοίρα είχε 9 πλοία της γραμμής και τρεις φρεγάτες. Την αυγή της 24ης Ιουνίου/5 Ιουλίου τα Ρωσικά και τα τουρκικά πλοία παρατάχθηκαν για μάχη. Η ρωσική μοίρα αναπτύχθηκε σε τρεις γραμμές. Στην πρώτη γραμμή ήταν ο Ναύαρχος Σπυριντόνοφ με την Ναυαρχίδα «Άγιος Ευστάθιος», το θωρηκτό «Ευρώπη»με τον πλοίαρχο Κλοκασόφ, το θωρηκτό Αγια Τριάδα με τον πλοίαρχο Χμετέφσκι και η Φρεγάτα «Άγιος Νικόλαος». Στις 11:00 το πρωί ο Ορλώφ έδωσε το σήμα στο σύνολο του στόλου για να επιτεθεί στον εχθρό. Οι διοικητές της ρωσικής μοίρας χρησιμοποίησαν τις νέα τακτική και άρχισαν να επιτίθενται σε μια γραμμή κάθετη προς τον εχθρό. Αυτός ο ελιγμός ήταν πολύ επικίνδυνος, καθώς τα ρωσικά πλοία πλησίασαν με τουρκικά σε μια στήλη αλλά η ταχύτητα της κίνησης επέτρεψε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και ο εχθρός δεν ήταν σε θέση να επικεντρώσει στην ρωσική μοίρα όλα της τα όπλα του. Από τις πρώτες αναμετρήσεις το «Ευρώπη» έπαθε σημαντικές ζημιές στα κατάρτια του και αποσυρθηκε ενώ το Αγιος Ευστάθιος συγκρούστηκε με το τουρκικό «μπουρί ου Ζαφέρ» και οι ρώσοι έκαναν ρεσάλτου και κατέλαβαν το τουρκικό αλλά έπεσε φωτιά η πυριτιδαποθήκη του Αγιος Ευστάθιος και ανατινάχτηκε. Χάθηκαν 22 αξιωματικοί και 473 ναύτες. Το θωρηκτό Τρείς Ιεράρχες που διοικούσε ο άγγλος Γκρέγκ κατέστρεψε την τουρκική ναυαρχίδα. Γύρω στις 14.00 οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο κόλπο του Τσεσμέ. Οι δυο στόλοι είχαν χάσει από ένα πλοίο αλλά οι ζημίες του τουρκικού στόλου ήταν τέτοιες και τόσες που δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. 

1792 .Ο Φραγκίσκος Β΄ ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στέφτηκε αυτοκράτορας διαδεχόμενος τον πατέρα του. 

1803. Ο στρατός του Ανοβέρου παραδόθηκε με τη συνθήκη του Άρτλενμπουργκ και 35000 Γάλλοι κατέλαβαν τα Αννόβερο την πατρίδα του Γεωργίου της Αγγλίας.

1809. Άρχισε η διήμερη μάχη του Βάγκραμ στην οποία ενεπλάκησαν 165.000 άνδρες υπό τον Ναπολέοντα με 145.000 Αυστριακούς υπό τον Αρχιδούκα Κάρολο, και η οποία έκρινε την τύχη του  πέμπτου συνασπισμού. 

1811. Η Βενεζουέλα ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ισπανία και ο στρατηγός Φρανσίσκο ντε Μιράντα διορίστηκε ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων με εκτεταμένες εξουσίες.


1821. Ο αρματολός Νικόλαος Στουρνάρης κήρυξε την επανάσταση στο αρματολίκι του Ασπροποτάμου του οποίου τα 67 χωριά κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες. Τη γενική αρχηγία είχε ο Νικόλαος Στουρνάρης και μαζί του συντάχθηκαν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο Γρηγόρης Λιακατάς, και ο Αθανάσιος Μάνταλος από τα Χάσια.
Στη Σάμο  ο Καπετάν Σταμάτης Γεωργιάδης  με τον Λυκούργο Λογοθέτη με 60 περίπου Σαμιώτες και 25 Σφακιανούς  υπό τον Χατζηγιώργη Μουριανό επιτέθηκαν στους Γενιτσάρους  που προσπάθησαν να αποβιβαστούν(αιφνιδιαστικά)  με βάρκες στο Ακρωτήρι της Αγίας Παρασκευής. Οι περισσότεροι από τους 700  Γενιτσάρους πνίγηκαν αλλά όσοι πάτησαν στην ξηρά σκοτώθηκαν.

1824. Έγινε η δεύτερη μάχη του Μαραθώνα. Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου αποβιβάστηκε στον Ωρωπό στις 3/15 Ιουλίου για να επιτεθεί την Αθήνα. Ο φρούραρχος της Ακρόπολης Γκούρας οχυρώθηκε στον Τύμβο με 600 άνδρες. Η μάχη έγινε στις 5/17 Ιουλίου και σε αυτή ενεπλάκη τότε, ο στρατηγός Διονύσιος Ευμορφόπουλος, προερχόμενος από την Κόρινθο . Οι Τούρκοι υποχώρησαν στο Καπανδρίτι  και άφησαν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς, και τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ. 

1830. Η Γαλλία κατέλαβε το  Αλγέρι

1831. Επιδημία χολέρας στην Αγία Πετρούπολη.

1867. Κατά την Κρητική Επανάσταση οι πασάδες Ομέρ Μεχμέτ και Ρεσίτ επιτέθηκαν στην περιοχή των Σφακίων. 

1870. Καταστροφική πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη. 1.200 νεκροί και 60.000 άστεγοι.

1875.Με την επίθεση του Χαϊντούκων σε ένα τουρκικό καραβάνι , στο δρόμο Μόσταρ Mostar – Νεβεσίνιε ξεκίνησε η εξέγερση  κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ερζεγοβίνη.


1879 . Στη Βουλγαρία ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ υπέγραψε το διάταγμα αριθ. 1 για την ίδρυση του Υπουργείου Εσωτερικών και διόρισε τον Τοντόρ Μπούρμοφ ως Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Παιδείας και για πρώτη φορά Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου.

1882. Σχηματίστηκε η έβδομη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Λεονίντ Σομπόλεφ.

1916. Έναρξη της τακτικής κυκλοφορίας  δημοσίευσης της εβδομαδιαίας γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Le Canard enchaîné».

1917 .Οι Βούλγαροι απαγχόνισαν στο Δάτο Φιλίππων τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό Σακελλαρίδη.  Στο  Ντομπόι της Βοσνίας άνοιξε  στρατόπεδο συγκέντρωσης των Σέρβων στο οποίο φυλακίστηκαν  45.000 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν χιλιάδες μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 12 χρόνων,  γυναίκες και ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι κρατούμενοι ήταν από την περιοχή του Σεράγεβο,  την Ποσαβίνα και το Πόντρινιε, 12.000 πέθαναν.

1919. Οι Άγγλοι έθεσαν εκτός νόμου το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία.

1920. Στο Βέλγιο άρχισε, η Διάσκεψη του Σπα μεταξύ των Συμμάχων αφενός και της Γερμανίας και Τουρκίας αφετέρου, για το ζήτημα των αποζημιώσεων στις νικήτριες δυνάμεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Σπα, αποφασίστηκε να δοθεί μερίδιο 1% του συνόλου των γερμανικών αποζημιώσεων στη Ρουμανία και το 10,55% των αποζημιώσεων από την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.

1922. Στην Ολλανδία ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες.


1924 .
¨Άρχισαν  στο Παρίσι οι 8οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμμετείχαν 3.092 αθλητές (συμπεριλαμβανομένων 136 γυναικών εκ των οποίων μία Ελληνίδα) από 44 χώρες. Οι πρωτοεμφανιζόμενες ήταν οι εθνικές ομάδες της Ιρλανδίας, του Μεξικού, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουρουγουάης, των Φιλιππίνων, του Ισημερινού. Οι ομάδες της Γερμανίας και των συμμάχων της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο απουσίαζαν και πάλι από τους Αγώνες. Σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής που την αποτελούσαν 39 αθλητές ήταν ο 30χρονος σφαιροβόλος Χρήστος Βρεττός.

1932 . Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ έγινε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

1937. Στο Σασκάτσουαν του Καναδά καταγράφηκε θερμοκρασία  45 βαθμών κελσίου.


1938. Η Ιταλία, η Ιαπωνία και  το Μαντσουκούο υπέγραψαν στο Τόκιο  εμπορική συμφωνία.

1940 . Η ουδέτερη Σουηδία επέτρεψε στη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το σουηδικό σιδηρόδρομικό δίκτυο για τη μεταφορά στρατιωτών στη Νορβηγία.Tο Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία του Βισύ

 1941. Τα Γερμανικά στρατεύματα έφθασαν στον  Δνείπερο
Οι Γερμανοί έθεσαν υπό περιορισμό, τον επικεφαλής των Ουκρανών εθνικιστών Στεπάν Μπαντέρα. Στο Βελιγράδι, οι γερμανικές αρχές κατοχής ίδρυσαν το στρατόπεδο Μπάνιτσα που ήταν  σε λειτουργία για περισσότερα από τρία χρόνια.

1942Οι Γερμανοί εκτέλεσαν  στη Καισαριανή  εκτελέστηκαν οι Λιμενικοί  Η. Καζάκος και  Γ. Κωτούλας «επειδή διευκόλυναν τη φυγή Ελλήνων στη Μέση Ανατολή». Ο Ίαν Φλέμινγκ αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή κατασκόπων στον Καναδά


1943
.Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στο Κουρσκ, γνωστή και ως Επιχείρηση Ακρόπολη. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. Οι ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες. 
Από την Βόρια Αφρική απέπλευσε το πρώτο «κύμα» των 2,590 πλοίων που μετέφεραν την δύναμη εισβολής στην Σικελία.

1945. Έγιναν οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία αλλά τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 26 Ιουλίου για να φτάσουν και να μετρηθούν οι ψήφοι του Στρατού.

1946, Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας στο Παρίσι, το μοντέλο Μισελίνα Μπερναρντινί ανέβηκε  στην πασαρέλα, φορώντας το μαγιό «μπικίνι» , που σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή μόδας Λουί Ρεάρ.

1950. O 27χρονος θρυλικός Σικελός πολιτικός ληστής και ένοπλος μαχητής για την ανεξαρτησία του νησιού του, Σαλβατόρε Τζουλιάνο, δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουλίου στο Μοντελέπρε Σικελίας από τον υπαρχηγό του Πισκιότα. 


1958. 
Στην Κύπρο στην πλατεία του χωριού Αυγόρου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Σχεδίου ΜακΜίλαν, οι Άγγλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν την Λουκία Παπαγεωργίου 32 ετών που ήταν έγκυος στο έβδομο παιδί της και τον γεωργό Παναή Ζαχαρία, 46 ετών πατέρα πέντε παιδιών.

Οι αγγλικές αρχές δήλωσαν ότι οι φονευθέντες αποπειράθηκαν να απελευθερώσουν συλληφθέντα συγχωριανό τους. 
 Η Λουκία Παπαγεωργίου και άλλοι Αυγορίτες όρμησαν εναντίον των Άγγλων στρατιωτών που κακοποιούσαν νεαρό Αυγορίτη, ο οποίος αρνήθηκε να κατεβάσει από την πλατεία το πανό στο οποίο ήταν γραμμένο σύνθημα εναντίον του Σχεδίου ΜακΜίλαν . Στη Λεμεσό οι Τούρκοι σκότωσαν τον 33χρονο Χριστόδουλο Γιαλλούρη.

1959 .Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουκάρνο διέλυσε το κοινοβούλιο, 
ανέστειλε το Σύνταγμα του 1950 και επέβαλε δικτατορικό καθεστώς.

 
1960 .Η κατανάλωση ύδατος στην περιοχή της Αθήνας έφτασε τα 220.000 κυβικά μέτρα ημερησίως έναντι των 160.000 που εισέρχονταν από την Υλίκη καθημερινά στη λίμνη Μαραθώνα. 

1962 .H Αλγερία έγινε ανεξάρτητη από τη Γαλλία.  Αρχηγός του κράτους ο Αχμέντ Μεν Μπελά.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Μαύρος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, του εμφυλίου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κ.Κ.Ε. 



1964.
 
Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Προέβλεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων .Παραχώρηση ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας Χερσονήσου στην Τουρκία και παραχώρηση στην Τουρκία του Καστελόριζου. Θρίαμβος της Ε.Δ.Α. στις δημοτικές εκλογές. Στην Αθήνα και τον Πειραιά επικράτησαν οι αριστεροί υποψήφιοι Νίκος Κιτσίκης και Γεώργιος Κυριακάκος, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκλέχτηκε ο κοινός υποψήφιος Ε.Δ.Α.-Ένωσης Κέντρου Κωνσταντίνος Τσίρος.

1965. Η Μαρία Κάλλας έκανε την τελευταία εμφάνιση στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, με την «Τόσκα». 

1970. Στη Κύπρο έγιναν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές από την Ανεξαρτησία.15 έδρες κέρδισε  το Eνιαίο Kόμμα της Eθνικόφρονος Παρατάξεως,  που προήλθε από δυνάμεις του Πατριωτικού Μετώπου με επικεφαλής  το Γλαύκο Κληρίδη.
Το ΑΚΕΛ εξέλεξε  9 βουλευτές. Η Προοδευτική Παράταξη με αρχηγό τον Οδυσσέα Ιωαννίδη, ο οποίος προερχόταν από το Πατριωτικό Μέτωπο και στην οποία προσχώρησε και το Προοδευτικό Κόμμα του Νίκου Σαμψών εξασφάλισε 9 έδρες. Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη έβγαλε  2 βουλευτές.
Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στη Βουλή το Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα του Τάκη Ευδόκα.

1975. Το Πράσινο Ακρωτήριο απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Πορτογαλία.

1977 .Στο Πακιστάν στρατιωτικό πραξικόπημα .Ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζία Ουλ Χακ ανέτρεψε  τον Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο.

1978 . Ο Γιούρι Αντρόπωφ κατέστησε την KGB ανεξάρτητη από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΣΣΔ.

 1982. Ο πρώτος ανασχηματισμός του Ανδρέα. Καταργήθηκε το Υπουργείο Συντονισμού και έφυγε ο Λάζαρης. Ο Γεράσιμος Αρσένης ανέλαβε Τσάρος και το θείο βρέφος Υφυπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Οικουργός Οικονομικών ο Κουλουριάνος.  


1986. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο  της Σαραγόσα ο Νίκος Γκάλης σημείωσε 35 πόντους στον νικηφόρο αγώνα της Εθνικής με τον  Παναμά. (110-81).

 1989. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κώστας Κάππος έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση-ράπισμα για τον Χ. Φλωράκη: «Πιστεύω ότι η συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ  είναι ολέθρια για το ΚΚΕ (…) που τείνει να υποταχθεί σε μικροαστικές και αστικές εκσυγχρονιστικές θέσεις» ανέφερε  μεταξύ άλλων.  Στις ΗΠΑ, ο  αντισυνταγματάρχης των Πεζοναυτών Όλιβερ Νορθ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο λαθραίας πωλήσεως όπλων στο Ιράν. Του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 150.000 δολαρίων και προσφορά κοινωφελούς εργασίας 1.200 ωρών.

1990.  Στο Βελιγράδι, η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας ακύρωσε την απόφαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και τη διέλυσε. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την ασφάλεια στο Κόσσοβο  και πήρε τον έλεγχο της τηλεόρασης της  Πρίστινα.

1991. Οι Ρυθμιστικές αρχές έπεισαν το δικαστήριο του Λουξεμβούργου να διατάξει την εκκαθάριση της BCCI με την αιτιολογία ότι ήταν αφερέγγυα. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η BCCI είχε χάσει περισσότερο από το σύνολο του κεφαλαίου της. Οι κεντρικές Τράπεζες εισέβαλαν στο Υποκατάστημα του Λονδίνου στη 1 μ.μ. Ήταν 8 π.μ. στην πόλη της Νέας Υόρκης. Περίπου ένα εκατομμύριο καταθέτες έχασαν τα λεφτά τους
.


1999.
 
Στη Βουλγαρία έγινε η 5η  νομισματική μεταρρύθμιση . Το νέο λεβ ήταν συνδεδεμένο με το γερμανικό μάρκο με ισοτιμία ένα προς ένα Σε σχέση με τα παλιά λεβ  1000 παλιά ήταν ένα νέο. Η Κούβα μήνυσε τις ΗΠΑ για 181 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημιές που προκλήθηκαν από 40ετή οικονομικό αποκλεισμό

2001. Οι Αλβανοί και η κυβέρνηση στα Σκόπια κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία  για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τη δήλωση υπέγραψαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πάντε Πετρόβσκι και ο στρατηγός της αστυνομίας Ρίστο Γκαλέφσκι. Από τους Αλβανούς υπέγραψε ο Αλι Αχμέτι. Η  ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε μήνες μαχών υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου στην Αχρίδα. 

 2003. Η εισαγγελία της Νεαπολέως  εξέδωσε ένταλμα  για τη σύλληψη του τότε Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς για τη συμμετοχή του σε λαθρεμπόριο  τσιγάρων.

2004.Αποθεώθηκε  σε τελετή υποδοχής στο Καλλιμάρμαρο η Εθνική Ποδοσφαίρου, που κατέκτησε στην Πορτογαλία το πρωτάθλημα Ευρώπης.

2005. Tο υπουργικό συμβούλιο, με πρόταση  του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Aν. Παπαληγούρα, επέλεξε  ομοφώνως τον Pωμύλο Kεδίκογλου ως νέο πρόεδρο του Aρείου Πάγου.

2006.O Nίκολα Γκρουέφσκι και ο συνασπισμός του VMRO-DPMNE έλαβαν 303,543 ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές στα Σκόπια, (ποσοστό 32,5%),  και εξέλεξαν 45 βουλευτές. Οι κομμουνιστές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του απερχόμενου πρωθυπουργού  Βλάντο Μπούτσκοφσκι πήραν 23,3% και έβγαλαν 32. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών έβγαλε 11.
Στο Σεράγεβο η Προεδρία  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατέληξε σε απόφαση σχετικά με το μέγεθος, τη δομή και τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.


2009. Κοντά στο Λίτσφιλντ του Στάφορντσαιρ, βρέθηκε θαμμένος ο μεγαλύτερος Αγγλοσαξονικός θησαυρός που αποτελείτο από περισσότερα από 3000 κομμάτια από Χρυσός, ασήμι και σμάλτο. 
Στη Βουλγαρία έγιναν  βουλευτικές εκλογές 


2014
. Οι Νοβορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς εκκένωσαν το Σλαβιάνσκ που περιήλθε στις δυνάμεις του Κιέβου.

 2015. Δημοψήφισμα στην Ελλάδα σχετικά με το μνημόνιο. Το 61.31% απάντησε «όχι» στο μνημόνιο.

2016 . Το  διαστημικό σκάφος «Ήρα» εισήλθε  στην τροχιά του Δία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος από την Γη  πλησίασε το μεγαλύτερος πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

2017. Σχεδόν μετά από τρία χρόνια αγώνα ενάντια σε διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός κατέλαβε την  πόλη της Βεγγάζης.

2018. Η Λιθουανία έγινε το 38° μέλος του ΟΟΣΑ

2020. Στην Κροατία, έγιναν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. O Συνασπισμός της HDZ με επικεφαλής τον Αντρέι Πλενκόβιτς έλαβε       37.26%  και εξέλεξε   66 βουλευτές.


2022. Το ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΤΑΝ  κάηκε  με λίγο αεράκι. Κόλαση στο Πόρτο Γερμανό και στο Πικέρμι. Εκκενώθηκε ο Μύτικας,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γαλλικές Εκλογές

  Ενώ τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ηπειρωτική Γαλλία έκλεισαν στις 6 μ.μ., τα τελευταία που παρέμειναν ανοιχτά σε αρκετές μεγάλες πό...