2/7/24

ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 74. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.Ο ΡΟΛΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

-Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΟΥΣΚΟΥ ΚΑΙ Cia. 
-Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΣΟΒΙΕΤ. -ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 
2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974. ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ Η ΧΟΥΝΤΑ ΓΚΙΖΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΚΟΥ».
 Ο ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΟΟΥΣΕ ΜΟΝΟΝ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΓΚΑΣ ΑΒΡΑΚΩΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΤΣΕΝΣΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΝΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ.
 ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟ "ΤΣΑΝΑΤΑΡΛΙ" 


 Το πρωί της 2ας Ιουλίου 1974 επιδόθηκε 
 στον Γκιζίκη η Επιστολή του Μακάριου  
για την οποία ρωτούσε με αγωνία την προηγουμένη 
ο ανταποκριτής του Ρώυτερ  .  
Ο  Μακάριος με την επιστολή του, κατηγόρησε την 
ελληνική κυβέρνηση για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες και αξίωνε να ανακληθούν στην Ελλάδα 650 ελλαδίτες αξιωματικοί, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, και τόνιζε:

«…Θλίβομαι κύριε πρόεδρε, διότι ευρέθην εις την ανάγκην να είπω       πολλά δυσάρεστα δια να περιγράψω εις αδράς γραμμάς με γλώσσα   ωμής ειλικρινείας την από μακρού εν Κύπρω υφιστάμενην         κατάστασιν . Τούτο όμως επιβάλλει το εθνικόν συμφέρον , το          οποίον έχω πάντοτε γνώμονα όλων των ενεργειών και δεν επιθυμώ διακοπήν της συνεργασίας μου μετά της ελληνικής κυβερνήσεως.        Δέον, όμως, να ληφθεί υπόψιν, ότι δεν είμαι διορισμένος νομάρχης             ή τοποτηρητής εν Κύπρω της ελληνικής κυβερνήσεως αλλά      εκλεγμένος ηγέτης μεγάλου τμήματος του ελληνισμού και                   απαιτώ ανάλογον προς εμέ συμπεριφοράν του εθνικού κέντρου…»

Αργότερα την ίδια ημέρα, σε σύσκεψη στο       γραφείο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μπονάνου, με τη συμμετοχή του    Ιωαννίδη, αποφασίστηκε ότι το πραξικόπημα εναντίον του  Μακαρίου θα γινόταν τη Δευτέρα        15 Ιουλίου 1974. 

Ο Μπονάνος ανέθεσε την αρχηγία του πραξικοπήματος στον ταξίαρχο       Μιχαήλ Γεωργίτση, με υπαρχηγό       τον καταδρομέα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη.

Ο Μπονάνος ήταν ο υπεύθυνος.

 Και με δική του εντολή υπήρξε το «κενό» στην περικύκλωση του Προεδρικού από όπου διέφυγε        ο Μακάριος κατά το πραξικόπημα.

Στο Βουκουρέστι, ο Γκιουνές εξέφρασε την υποστήριξη του στην  Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εδαφική Ακεραιότητα τη Κυπριακής              Δημοκρατίας παρέχοντας εγγυήσεις Ασφαλείας  στον Μακάριο, ότι η διάλυση της Εθνικής Φρουράς  την οποία αποφάσισε με εισήγηση των Αμερικανών δεν θα είχε συνέπειες.

 Η Τουρκία ήδη είχε έτοιμη και την θέση της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας. 

Οι Τούρκοι  στην Κύπρο ήταν ισότιμος συστατικός  λαός και όχι μειονότητα.



Στη Λευκωσία , ο εκπρόσωπος του Μακαρίου είπε ότι ενημερώθηκε
 μόνο ο Ντενίσης για την διάλυση της Εθνικής Φρουράς ,
 ότι οι αποφάσεις «θα επιβληθούν» και ότι δεν χρειαζόταν να επικυρωθούν από τη Βουλή .
Τι μετέδωσε το Ρώϋτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: