9/7/24

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΜΠΟΝΑΝΟΥ-ΑΡΑΠΑΚΗ-ΓΚΙΖΙΚΗ . ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, ΕΞΙ ΗΜΈΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΌΠΗΑΜ ΚΑΙ 11 ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ "ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΧΙΥΝΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΙΒΛΕΠΟΜΕΝΑ

Στην Κύπρο οι επικεφαλής του Πραξικοπήματος Ταξίαρχος Γεωργίτσης και Συνταγματάρχης Κομπόκης κάλεσαν στις 9 Ιουλίου 1974 σε σύσκεψη επιτελείς και διοικητές μονάδων της Εθνικής Φρουράς  για τον καθορισμό των λεπτομερειών για την υλοποίηση του πραξικοπήματος. 
Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι Παναγιώτης Γιαννακόδημος, Επιτελάρχης ΓΕΕΦ, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Υποδιοικητής ΕΛΔ.Κ, Γεώργιος Παπαγιάννης, Αντιπλοίαρχος, Διοικητής Ναυτικής Δύναμης Κύπρου, Αντισυνταγματάρχης Λαμπρινός, Επίλαρχος Κορκοντζέλος, Ταγματάρχες Ραυτόπουλος, Δαμασκηνός, Κοντώσης, Ζήνδρος και ο Αντισυνταγματάρχης Λάμπρου με τον Διοικητή της 195 μοίρας ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού. 
Στη σύσκεψη αυτή εκφράστηκε η άποψη των αξιωματικών ότι το πραξικόπημα δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, διότι «υπήρχε κίνδυνος εσωτερικών ταραχών στην Κύπρο», διότι «οι μονάδες της Εθνοφρουράς ήταν ουσιαστικά διαλυμένες» και «υπήρχε κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας».


Όπως βλέπουμε οι αξιωματικοί που πήραν μέρος στην σύσκεψη της 9ης Ιουλίου, είχαν πλήρη επίγνωση της πιθανότητας τουρκικής επέμβασης και ήξεραν ότι το ΑΚΕΛ είχε ουσιαστικά διαλύσει τις μονάδες της Εθνοφρουράς που δεν ήσαν αξιόμαχες πλην των "καταδρομών" στις οποίες δεν επέλεγαν ΑΚΕΛικούς. 

 Ο «ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ» του Καΐρου, που εμφανιζόταν ως ιδιοκτησίας  του κ. Ντίνου Κοτσούμη, ήταν ημιεπίσημο  δημοσιογραφικό όργανο της ελληνικής κυβερνήσεως και τον χρηματοδοτούσαν τα απόρρητα  Κονδύλια του Ελληνικού Υπουργείο των Εξωτερικών και τα άρθρα του είχαν την "υψηλή έγκριση".

Στις 9 Ιουλίου 1974 ο κ. Κοτσούμης έγραψε (κατόπιν εντολών)  για την «τουρκική απειλή» για τα νησιά του Αιγίου , που ανησυχούσε τους πράκτορες  Γκιζίκη,Μπονάνο, Αραπάλη, Γαλατσάνο, Παπανικολάου. Ο κ. Κοτσούμης  με εντολή από την Αθήνα έγραψε και για το πολιτικό υπόβαθρο των ενεργειών του Μακάριου που ήθελε να ρίξει τους αξιωματικούς για να επαναφέρει την δημοκρατία.

Το εάν «Εκείνοι»  που έδιναν τις εντολές στον Ντίνο Κουτσούμη ήταν 100% βλάκες ή 100% πράκτορες δεν έχει καμιά σημασία . 

Σημασία έχει ότι ο Ντίνος Κοτσούμης   ως πιστός προς την κυβέρνηση υπάλληλος δια της υπογραφής του μας αποκαλύπτει το σχέδιο του «κεντήματος». Το κλειδί είναι η φράση ότι «Ο Μακάριος θα διώξει τους Ελληνες αξιωματικούς περί τα τέλη Ιουλίου». Αυτό  ακριβώς που έγινε δηλαδή.

 Πραξικόπημα Μπονάνου, Ντάβου , Αραπάκη μετά το πραξικόπημα Ιωαννίδη «με λύση του Κυπριακού» και επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. 

 Οι Υψηλά Ιστάμενοι που υπαγόρευσαν το άρθρο στον Κοτσούμη μιλούσαν για σύγκρουση της Χούντας με τον Μακάριο, που θα πλήρωνε μαι αίμα τις ακρότητες του. Αυτό ηταν μήνυμα απ ευθείας από τον Ιωαννίδη.

Στις 9 Ιουλίου η «ΗΧΩ των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» την οποία φαντάζομαι έλεγχε ο Μπονάνος απαντούσε στην Τουρκία.  Οι Έλληνες από τις Λογοκριμένες εφημερίδες μάθαιναν ότι έφυγε ο απελαθείς Τούρκος διπλωμάτης και οτι ο Μακάριος συνέχιζε τις συλλήψεις. Κάπου στα βάθος ήταν και τα 12 μίλια στο Αιγαίο.



 


 
lllllllll

Δεν υπάρχουν σχόλια: