13/9/24

13 Σεπτεμβρίου 1973. Το σχέδιο Κίσινγκερ, ΄για την Κύπρο. το Πολυτεχνκαι και το πραξικόπημα Γκιζίκη, Μπονάνου. Αραπάκη, Ιωαννίδη

 Ενα διαδακτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ απο τη Λευκωσία του «Ταχυδρόμου»της Αλεξανδρείας, που μας μιλάει για Μκαρίου και Τούρκων κατα των Αθηνών.

Για να συνδέσετε καλύτερα τα πράγματα,  οι Γενικές Έκλογές του 1973 διεξήχθησαν στην Τουρκία στις 14 Οκτωβρίου . Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)  με επικεφαλής τον μεταρρυθμιστή και «Κεντροαριστερό»  Ετζεβίτ αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα, κερδίζοντας 185 από τις 450 έδρες με 33% των ψήφων, αλλά δεν μποορούσε να κάνει κυβέρνηση.  Ο αμερικανικός δάκτυλός είχε φροντίσει να εξασθενίσει τον Ντεμιρέλ δημιουργώντας δύο δεξιά κόμματα το «Demokratik Parti», (DP) και το  «Millî Selâmet Partisi», (MSP) υπό τον Ερμπακάν που έβγαλε 48 βουλευτές . Ο πολύ δεξιός Ερνπακάν  στις 26 Ιανουαρίου 1974 έκανε τον Ετζεβίτ πρωθυπουργό, για δέκα μήνες. Πριν τον Ετζεβίτ πρωθυπουργός ήταν ο Μεχμέτ Ταλού. Τραπεζίτης. Τον διάλογο  Ταλού-Μαρκεζίνη δεν ήθελαν οι «Φίλοι» του Κίσινγκερ.





ΥΓ. Αυτό το "αποκελιστικό" πολιτικό ρεπορτάζ ο γνωστός "φίλος" μας  θα το χαρακτήριζε "ιστορικό" θέμα!!!!!!😂😂😂😂😂😂😂

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Τυφεκιοφόροι της 114ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας απελευθέρωσαν σήμερα το Ουκραϊνσκ μετά από αγώνα πολλών ημερών και ύψωσαν το λάβαρο της Ταξιαρχίας με το σφυροδρέπανο.

  Ο ρωσικός στρατός ισοπέδωσε  σήμερα την προσωρινή βάση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο χωριό Ζβάνοβκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσ...