3/11/24

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία.H δίκη των Προδοτών δεν απέβλεπε να ρίξει Φως στην Μικρασιατική Προδοσία. Στόχος ήταν μόνο να καταδικαστεί ο «Κωνσταντινισμός». Έτσι συνεχίστηκε ο «μύθος» του Εθνικού διχασμού. Στόχος των Επαναστατών του 1922 δεν ήταν να διαταράξουν τις σχέσεις με την Αγγλία η οποία διέταξε τους Βασιλόφρονες να κάνουν την ταχεία εκκένωση με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Κωνσταντίνου.

 Η συνέχεια της  κατάθεσης του Λοχαγού Κανελλόπουλου που ανήκε στο επιτελείο του Τρικούπη.   και η Προστασία του από την έδρα του Στρατοδικείου ,  δείχνει την θέληση της Επανάστασης  να μην αποκαλυφθεί η μεθόδευση της Προδοσίας. 

Η Κατάθεση του Ταγματάρχη Σπάη που περιέγραψε τους κατά την γνώμη του Προδότες  με επικεφαλής  τον Κωνσταντίνο δείχνει ότι υπήρχε επίγνωση  μεν της Προδοσίας, αλλά δεν ήθελαν  να μιλήσουν για το αφεντικό των Προδοτών. Την Αγγλία.



Η συνεδρίαση άρχισε με την κατ αντιπαράσταση εξέταση των Κοιμίση και Σπυρίδωνος και ερωτήσεις από τον Χατζηανέστη. Ακολούθησε ο Ταγματάρχης Σπαής που μίλησε και για τις Πατάτες για τις οποίες εκτελέστηκε ο Πρωτοπαπαδάκης. Ο Σπαής είπε ότι ο Τρικούπης γνώριζε από 5-6 ημέρες τις συγκεντρώσεις των Τούρκων, είπε ότι αν συγκεντρωνόντουσαν  στο σωστό μερος οι Ελληνικές δυνάμεις θα ειχαν αποκρούσει την επίθεση  και ότι "οι τότε κυβερνώντες επεδίωκαν την κατάρρευση του Μετώπου¨"

Για την κατάρρευση 
Για τους Τρικούπη Δημαρά και Διγενή

Ο Σπαής αναφέρθηκε ονομαστικά στον Συνταγματάρχη Μεγαπάνο που αυτοκτόνησε, στον Συνταγματάρχη Σπυρόπουλο, και τον αντισυνταγματάρχη Χατζηγιάννη




Το δικαστήριο δεν ρώτησε τον Κανελλόπουλο πότε ξεκίνησε το ξήλωμα του Κέντρου Επικοινωνιών. Δεν τον ρώτησε γιατι δεν ενημερώθηκε η 1η Μεραρχία . Δεν τον ρώτησε γιατί φόρτωσαν τον Ασύρματο στο τραίνο για το Εσκί Σεχήρ, και δεν άφησε τον Χατζηανέστη να ερωτά.

Ο Μάρτυρας έλεγε ψέματα για πράγματα που δεν γνώριζε. Το υψώματα του Τοπλού Μπουνάρ δεν ειχαν καταληθεί ακαι εκεί υποχώρησε η Πρώτη Μεραρχία με τα υπολοίματα της 4ης  που δεν ακολουθούσαν τον Μέραρχο. Καί τα δυο Σώματα δεν είχαν περικυκλωθεί  διότι ο Κεμάλ δεν τους καταδίωκε. Μόνο το Ιππικό τους ακολουθούσε.

Ο Αυτόπτης μάρτυς Κανελλόπουλος που θυμίζει  την περιγραφή της Λάρισσας του 1897, ("εγεννήθη πανικός"), δεν αναφέρθηκε σε καμιά μάχη στο Αλή Βεράν και κανείς δεν τον ρώτησε πως έφθασε στις ελληνικές γραμμές.

Η τέταρτη ημερα της δίκης αφορούσε κυρίως τον Πρωτοπαπαδάκη και τις ελλέιψεις στο Μέτωπο  και τον Γούναρη, εναντίον του οποίο κατέθσε ο υιός του Δημητρίου Ράλλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: