31/3/25

. 31 Μαρτίου1999. Η 8η Ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία. Το 30% των στόχων που χτυπήθηκαν ήσαν σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών. Το ρωσικό Πατριαρχείο ζήτησε την διακοπή των βομβαρδισμών για το Πάσχα των Ορθοδόξων. Στοιχεία από το ημερολόγιο που κρατούσα στο Βελιγράδι.

 

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες συνελήφθηκαν στα σύνορα μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια  και της ΟΔ  Γιουγκοσλαβίας. 

Πηγές από αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους δήλωσαν στο Reuters ότι ο συνεργάτης του Ρουγκόβα Φάχμι Αγκάνι και ο δημοσιογράφος Μπατόν Χατζίου των οποίων την εκτέλεση από τους Σέρβους είχε ανακοινωσει ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, " ήσαν ζωντανοί". Ο Αγκάνι εκτελέστηκε από τον ΟΥΤΣΕΚΑ στις 6 Μαΐου και ο Χατζίου εμφανίστηκε ολοζώντανος στα Σκόπια.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η αποστολή του Ρώσου πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ στο Βελιγράδι και στη Βόννη, απέτυχε και ανακοίνωσαν ότι θα «επεκτείνουν και θα εντείνουν» τις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. 

Ο Ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλαρκ έλαβε την άδεια να διευρύνει τον αριθμό των στόχων. 

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε βόμβες διασποράς.

 Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ θα σταματήσουν μόνο εάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, και αποσύρει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την επαρχία και διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων υπό την προστασία των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. 

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνονται αλλού, και όχι στα Ηνωμένα Έθνη, και είπε ότι «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Γενικός Γραμματέας είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις» . 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Αλβανία κατέφυγαν 85.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. 

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας ζήτησε βοήθεια από την UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γιουγκοσλαβίας από βομβαρδισμούς, προειδοποιώντας ότι εννέα μνημεία πολιτιστικής σημασίας έχουν ήδη καταστραφεί από τις επιδρομές. 

Ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος τέλεσε θεία λειτουργία για τη σωτηρία του σερβικού λαού στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ ενώπιον της Εικόνας της Θεοτόκου του Καζάν, την οποία μετέφερε στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας την προηγούμενη ημέρα. 
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού για δωρεές προς «τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και όλους τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας που υπέφεραν από τους βομβαρδισμούς».

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου , 28 Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και άλλοι 90  είχαν τραυματιστεί. Ο Σεργκέγιεφ είπε ότι ότι το 30% των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν σχολεία, νοσοκομεία και  κτίρια κατοικιών.ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν βόμβες διασποράς. και τόνισε  ότι υπήρχαν περισσότερα από χίλια θύματα ματαξύ των αμάχων.

Ο Μιλόσεβιτς προήδρευσε Συνεδρίασης  ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, κατά την οποία ανακοίνωσε την επιτυχή εφαρμογή των αμυντικών σχεδίων της χώρας. Ο Μιλόσεβιτς προήγαγε τον Νεμπόϊσα Πάβκοβιτς σε Στρατηγό.
Ο Μιλόσεβιτς ευχαρίστησε εξ ονόματος της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και του λαού, τον ηγέτη της Λιβυκής Τζαμαχιρίας, Μουαμάρ Καντάφι, για την υποστήριξή του και την καταδίκη της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αποδυθεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή και έκανε έκκληση προς όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και θεσμούς, και τις κυβερνήσεις να «συμβάλουν στο να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου», και κάλεσε τους Κοσοβάρους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι «Γκοράνι» από το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι. 
Στις  12.00 στο Βελιγράδι, άρχισε η τέταρτη αντιΝΑΤΟ συναυλία .

Οι Βομβαρδισμοί


Βομβαρδίστηκε σφοδρά το όρος Γάστρεμπατς που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σερβίας, στην περιοχή μεταξύ Νις, Αλέξινατς, Κρούσεβατς, Μπλάτσε και Προκούπλιε.. Στις 00.40. Στο  Βελιγράδι και τη Νις, συναγερμός αεροπορικής επιδρομής. Στη 01.00, στην Πρίστινα: επτά ρουκέτες έπεσαν νοτιοανατολικά της πόλης. Τρεις ακόμη ρουκέτες έπεσαν μισό χιλιόμετρο από το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα. Τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στα χωριά Νόβι Μπάντοβατς, Σούσιτσα και Λιβάτζα. Στις 02.45 δύο ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Μπόρτσα έξω από το Βελιγράδι. Η RTS ανέφερε επίσης ότι αρκετές ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή του Βόζντοβατς. Εκρήξεις στο Νόβι Σαντ και την Φρούσκα Γκόρα. Εκτόξευση πυραύλων Tomahawk από το καταδρομικό «Gonzales». Στις 12.00, βομβαρδίστηκε ενα σερβικό χωριό στην περιοχή του Πετς. 14.32 Νέα αεροπορική επιδρομή στη Νις. 17.00 έξι εκρήξεις στα βορειοδυτικά του Νόβι Σαντ. Στις 21.30 έξι ρουκέτες έπεσαν σε περιοχές των Δήμων Πετς και Λίπιαν στο Κόσσοβο. Στις 22.00  δύο εκρήξεις στην Γκνιλάνε. 22.20 τρεις βόμβες  στην Γκρατσάνιστσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: