18/2/09

Πιέζει για έκδοση νέου χρήματος η Τράπεζα της Αγγλίας


Παμψηφεί υπέρ της έκδοσης νέου χρήματος τάσσονται οι οικονομικοί επιτελείς της κεντρικής τράπεζας της Μ. Βρετανίας, οι οποίοι συμφώνησαν να ζητήσουν την εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση της χώρας για να προχωρήσουν στο «κόψιμο» χρημάτων για την τόνωση της οικονομίας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι περεταίρω περικοπές των επιτοκίων ενδέχεται να βλάψουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη Μέρβιν Κινγκ, ψήφισε 8 προς 1 για τη μείωση των βασικών επιτοκίων στο 1%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο στην ιστορία του οργανισμού, με έτος ίδρυσης το 1694.
Η επιτροπή πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα δεν θα παράσχει επαρκή κίνητρα, και γι' αυτό απαιτούνται «πρωτοφανή μέτρα νομισματικής πολιτικής». Έτσι, τα μέλη της συμφώνησαν ο διοικητής να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, Αλιστέρ Ντάρλινγκ, και να ζητήσει το πράσινο φως για να μπορέσει η κεντρική τράπεζα να προβεί σε αγορές κρατικών και εταιρικών τίτλων, ενέργεια που θα χρηματοδοτηθεί από νέο χρήμα που θα εκδώσει η κεντρική τράπεζα.
Οι πρόσφατες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι ότι η οικονομία της Μ. Βρετανίας θα παρουσιάσει συρρίκνωση με ετήσιο ρυθμό 4% έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009, ενώ ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 0,5% έως τα τέλη του επόμενου έτους.


πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: