6/8/09

Η Χώρα των Καρτέλ

Ζησιμόπυλος και Κοντοπυράκης πάνε για το βραβείο Μινχάουζεν

Του Σπύρου Χατζάρα

Ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αναμένεται σύμφωνα με την Eurostat, να διαμορφωθεί στο 0.6% για τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο, ήταν αρνητικός, -0.1%. Τον Μάιο ήταν 0.0% . Ο πληθωρισμός από μήνα σε μήνα, τον Ιούνιο ήταν 0.2% από 0,1% τον Μάιο. Ο δομικός πληθωρισμός (EU3) σε ετήσια βάση ήταν 0.6% τον Ιούνιο. Από μήνα σε μήνα ο δομικός πληθωρισμός ήταν 0,2% τον Ιούνιο.
Η Ιρλανδία είχε αρνητικό πληθωρισμό (-2.2%), η Πορτογαλία (-1.6%), το Βέλγιο η Ισπανία και το Λουξεμβούργο (-1.0% each), και η Γερμανία 0,0%, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις

Σε εμάς, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν στο 0,5% ,στα επίπεδα του Μαΐου. Αμετάβλητος. Οι αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων και κυρίως της βενζίνης αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στα οπωροκηπευτικά και σε συγκεκριμένα τυποποιημένα τρόφιμα.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη τιμές των καυσίμων είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην πτώση του πληθωρισμού. ( καύσιμα κινήσεις-0.99 και πετρέλαιο θέρμανσης -0.45.

Τον Δεκέμβριο του 2007 ο κ. Αλογοσκούφης (5/12) έλεγε: «Έχουμε επιπτώσεις και στην Ελλαδα στον τομέα του πληθωρισμού. Είναι εισαγόμενος πληθωρισμός και αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι ότι αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός δεν θα μετατραπεί σε εγχώριο πρόβλημα».
Τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατα 0,6%. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 08 – Ιουλίου 09, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 07 – Ιουλίου 08, παρουσίασε αύξηση 2,1%.Αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών η τιμή των ψαριών, και τα ενοίκια. Μειώθηκαν, λέει η στατιστική υπηρεσία, τα νωπά φρούτα και λαχανικά ,το ελαιόλαδο τα είδη ταξιδίου η κατηγορία «Ένδυση και υπόδηση», και τα Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες. (εξαιτίας των γενικών θερινών εκπτώσεων).

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο κ. Καραμανλής έλεγε: (26 Σεπτεμβρίου 2008)
«- Εδώ και ένα χρόνο η παγκόσμια Οικονομία περνά μια βαθιά κρίση, με απρόβλεπτη διάρκεια και σοβαρές επιπτώσεις.
- Παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν με πάταγο.
- Η διεθνής τιμή του πετρελαίου, σε τέσσερα χρόνια, πενταπλασιάστηκε.
- Οι τιμές πρώτων υλών και βασικών τροφίμων, σε ένα χρόνο, αυξήθηκαν πάνω από 50%.»

Τώρα που οι τιμές των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων μειώθηκαν, και η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά 60%, γιατί δεν έχουμε εισαγόμενο αποπληθωρισμό;
Ο κ. Καραμανλής (17/4/2008) έλεγε:
«Ο εισαγόμενος πληθωρισμός επηρεάζει άμεσα τις τιμές βασικών αγαθών. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα. Αντιλαμβανόμαστε ως επιτακτική υποχρέωση τη μετωπική σύγκρουση με κάθε φαινόμενο νοθείας, αισχροκέρδειας, αθέμιτης κερδοσκοπίας. Εντείνουμε τις πολιτικές που αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα χρόνια και προωθούμε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την πληροφόρηση του καταναλωτή, τη συγκράτηση της ακρίβειας. Οι έλεγχοι εντείνονται. Απόπειρες εναρμονισμένων πρακτικών δεν συγχωρούνται. Η εφαρμογή των νόμων παίρνει χαρακτήρα αμείλικτο και τα πρόστιμα αυξάνονται!»

Λόγια του αέρα!
Η απόπειρες εναρμονισμένων πρακτικών (Καρτέλ), που δεν συγχωρούνται απαλλάσσονται . Η εφαρμογή των νόμων δεν «παίρνει χαρακτήρα αμείλικτο» αλλά αμείλικτη είναι η δράση των καρτέλ.

ΥΓ.Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, καταδίκασε τις αντιλήψεις που στρέφονται ενάντια στην επιχειρηματικότητα. (14 Μαΐου 2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: