13/10/09

Καπέλο μόνο 200 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα «Καλά νέα».

Ήθελαν να πουλήσουν γύρω στα 70 ευρώ, και τους έστρωσε το χαλί ο κ. Κοντοπυράκης αλλά δεν τους βγήκε. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται αν βγει «φτηνότερο» κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρσι στην αγορά την ερχόμενη Πέμπτη.

"Με τα σημερινά δεδομένα η πώληση θα ξεκινήσει από τα 630 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ή 63 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στην επαρχία οι τιμές θα είναι ακριβότερες, ξεκινώντας από τα 650 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ή 65 λεπτά ανά λίτρο", έγραφε το «Εθνος του κ.Μπόμπολα».

Η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή σήμερα είναι 33,7 λεπτά το λίτρο, γεγονός που σημαίνει ότι το περιθώριο κέρδους στην τιμη των 55, είναι 200 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 60% ,αν συνυπολογίσουμε και τον ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όλες οι ενδείξεις από τις προσφορές συγκλίνουν σε τιμές της τάξης των 53 έως 55 λεπτών ανά λίτρο από τους μεταπωλητές – και περί τα 4 λεπτά υψηλότερα από τα πρατήρια - όταν πέρσι στις 15 Οκτωβρίου το καύσιμο είχε κάνει πρεμιέρα στα 68 λεπτά περίπου και όταν είχε αποσυρθεί γύρω στα 50 λεπτά τον Μάιο από την αγορά.
«Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί μία μάλλον ευχάριστη έκπληξη – η Στατιστική Υπηρεσία την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπε τιμές μεταξύ 62 και 65 λεπτών ανά λίτρο – καθώς δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου σε συνδυασμό προς την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου», γράφει το φιλοκυβερνητικό Πρώτο Θέμα.

Πηγές της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη κυρίως στην πίεση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στο πλαίσιο της προσπάθειας των διυλιστηριακών ομίλων και των ελεγχόμενων από αυτούς εμπορικών εταιρειών να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

«Το περιθώριο κερδοφορίας για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών είναι απογοητευτικό στο πετρέλαιο θέρμανσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στο protothema.gr διευθυντικό στέλεχος εγχώριου ομίλου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 13.10.2009

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 0,52 ΤΟ ΛΙΤΡΟ
ΣΤΑ 0,50 ΛΕΠΤΑ Η ΕΥΛΟΓΗ ΤΙΜΗ

Πέρυσι τέτοια εποχή, δηλ. στα μέσα Οκτωβρίου 2008, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα Ελληνικά Διυλιστήρια ήταν 480 και πλέον Ευρώ ο τόνος (0,48 το λίτρο) .
Την ίδια εποχή (μέσα Οκτωβρίου 2008) οι εμπορικές εταιρείες πωλούσαν και παρέδιδαν στον καταναλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης προς 680 Ευρώ τον τόνο (0,68 το λίτρο) .
Υπήρχε δηλαδή προσαύξηση τιμής στο εμπόριο της τάξης του 40%.

Φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα ΕΛΠΕ είναι 355 Ευρώ ο τόνος (0,35 το λίτρο) .

Σε ποια τιμή πρέπει λοιπόν να πωλείται και να παραδίδεται στον καταναλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης;

Το αποτέλεσμα προκύπτει από μία απλή μαθηματική πράξη : 355 Ευρώ ο τόνος + 40 % = 497 Ευρώ ο τόνος ή 0,497 το λίτρο.

Οτιδήποτε συνεπώς πάνω από τα 0,50 ή έστω τα 0,52 λεπτά θα θεωρηθεί ότι αποτελεί ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απόφαση απάτη για τον Μεγαλοεκμετελευτή Δανείων Ανδρέα Πάτση. Δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για το κακούργημα του Πόθεν Αίσχος αλλά "Προστιμάκι" «χάδι», 10950 ευρώ, επειδή ειναι Παλιόπαιδο

  Περιμένουνε την Παρέμγαση  της Τυφλής "Γεωργίας" που πρέπει να ζητήσει τον Πειθαρχικό Έλεγχο του..... Μονομελούς.