15/10/09

Να η λύση:Ο Madoff στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Η πατρίδα σε χρειάζεται, Μπέρνι. Τι λες;

Μια ενδεχόμενη μαζική εγκατάλειψη του δολαρίου από τις ανήσυχες κεντρικές τράπεζες, ιδίως της Ασίας, θα έκανε την χρηματοπιστωτική κρίση να μοιάζει συγκριτικά ως κάτι τετριμμένο

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-madoff-------2009101415626/


Όχι, δεν είναι υπερβολή. Τo λένε πολλοί οικονομολόγοι. καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες γυρίζουν με ενισχυόμενους ρυθμούς την πλάτη τους στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Και προφανώς αυτό μπορεί να έχει πολύ κακό τέλος.

Δεν είναι ότι μειώνονται οι τοποθετήσεις των ξένων σε δολάρια. Είναι ότι οι χώρες που έδωσαν στοιχεία, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο τοποθέτησαν το 63% των νέων διαθεσίμων τους σε ευρώ και γιεν, σύμφωνα με την Barclays Capital. Επρόκειτο για το υψηλότερο ποσοστό σε οποιοδήποτε τρίμηνο, που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω των 80 δις δολαρίων.

Ίσως να βρισκόμαστε στην έναρξη μιας κατάρρευσης που θα κρατήσει τους επενδυτές ξάγρυπνους για χρόνια. Μια ενδεχόμενη μαζική εγκατάλειψη του δολαρίου από τις ανήσυχες κεντρικές τράπεζες, ιδίως της Ασίας, θα έκανε την χρηματοπιστωτική κρίση να μοιάζει συγκριτικά ως κάτι τετριμμένο. Ίσως είναι καιρός για την Αμερική να στραφεί στο βαρύ πυροβολικό της και τα μυστικά της όπλα. Ίσως και στον Μπέρναρντ Μάντοφ.

Ο Κύριος Πυραμίδα αξίας 65 δις δολαρίων έχει πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο – εκτίει ποινή φυλάκισης 150 χρόνων. Στα 71 του ήδη, ο Μάντοφ προφανώς δεν θα ζήσει τόσο πολύ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι μοναδικές ικανότητές του δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Η πρώτη συνάντησή τους θα μπορούσε να έχει ως εξής:

Γκάιτνερ: Μπορώ να σε λέω Μπέρνι; Ευχαριστώ που ήρθες στο υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν είχες επιλογή. Συγνώμη για την κουκούλα που σου φόρεσα και που σε έφερα από την πίσω πόρτα. Απαραίτητα μέτρα, φοβάμαι. Φαντάζεσαι το σκάνδαλο αν ο Τύπος πάρει χαμπάρι ότι είσαι εδώ;

Μάντοφ: Δεν πειράζει, είμαι χαρούμενος που δεν βρίσκομαι στο Γκουαντάναμο. Αλήθεια, για ποιο λόγο είμαι εδώ; Μήπως θα μπορούσα να έχω έναν εσπρέσο; Ο καφές της φυλακής είναι αηδία!..

Γκάιτνερ: Όπως ξέρεις οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου προσβλέπουν σε εμάς – ξέρουν ότι το δολάριο επιβιώνει με προσευχές. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Και θέλω πραγματικά να σε ρωτήσω πώς τα κατάφερες.

Μάντοφ: Πώς κατάφερα τι;

Γκάιτνερ: Έλα τώρα... Πώς κατάφερες να μας κοροϊδεύεις όλους τόσον καιρό; Πώς κατάφερες να πετυχαίνεις διψήφιες αποδόσεις κάθε χρόνο, ό,τι κι αν γινόταν στις αγορές; Πώς κατάφερες να πείσεις τους πάντες ότι όλα είναι μια χαρά: Θέλω να εφαρμόσω τις ίδιες στρατηγικές στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μάντοφ: Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα; Το νόμισμά μας είναι γυμνό;

Γκάιτνερ: Τι να σου πω τώρα, όσο πάει και τα πετάει…Ήμασταν ικανοποιημένοι με ένα ασθενέστερο δολάριο όσο δεν φαινόταν ότι το υποτιμούμε για να βοηθήσουμε τις εξαγωγές. Τώρα όμως που το πράγμα φάνηκε οι πιστωτές μας έχουν τρομοκρατηθεί. Όταν η Κίνα και η Ιαπωνία πανικοβληθούν και αρχίσουν να πουλάνε δολάρια, θα γίνει της κολάσεως! Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες του Κόλπου.

Μάντοφ: Ω, αυτό με ξύπνησε! Κράτα το δεύτερο εσπρέσο, δεν χρειάζομαι άλλη καφεΐνη...

Γκάιτνερ: Και προφανώς χώρες όπως η Κίνα θα κανιβαλίσουν και τη δική τους ανάπτυξη αν πάψουν να αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα. Θυμάσαι τους Lehman Brothers; Θα φαίνονται απλό σπυράκι στην πλάτη του καπιταλισμού σε σύγκριση με ένα κραχ του δολαρίου.

Μάντοφ: Βρε παιδιά, μήπως τα βγάζετε όλα αυτά από το μυαλό σας; Το νέο χρήμα που εισρέει από την Ασία θα σας επιτρέψει να πληρώσετε τα χρέη σας στους παλαιότερους πιστωτές. Αυτό είναι και το βασικό σχήμα της πυραμίδας. Αναρωτιέμαι μήπως εγώ πρέπει να πάρω μαθήματα από σας. Αν ερχόταν ένας εξωγήινος από τον Άρη και κοίταζε τον ισολογισμό σας θα συμπέραινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναπτυσσόμενη χώρα και θα την έκανε για αλλού.

Γκάιτνερ: Μπέρνι, μπορείς ίσως να εξαφανίσεις το χρέος μας...

Μάντοφ: Θα έπρεπε να καλέσεις τον Δαβίδ Κοπερφίλντ!

Γκάιτνερ: Το σημαντικό είναι να φροντίσουμε ώστε ο κόσμος στο Πεκίνο και το Τόκιο να μην το συνειδητοποιήσει. Η διαφοροποίηση από το δολάριο που έχουμε τώρα αποτελεί κόκκινο πανί. Και πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγξουμε τα πράγματα, αλλιώς η οικονομία μας θα συντριβεί. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα για να αποφύγουμε την κατάρρευση του δολαρίου.

Μάντοφ: Δεν είναι και τόσο εύκολο να κοροϊδέψεις τις αγορές! Ξέρουν ότι δεν μπορείς να πληρώσεις τόσο εύκολα την εισβολή στο Ιράκ και όλα αυτά τα εγχειρήματα διάσωσης της Γουόλ Στριτ και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας...

Γκάιτνερ: Κοίτα, πώς νομίζεις πως νιώθω; Λογάριαζα ότι διαδεχόμενος τον Χένρι Πόλσον θα φαινόμουν καλός ό,τι κι αν έκανα. Όμως πώς να θέλω να είμαι υπουργός Οικονομικών σε μια κρίση του δολαρίου; Αχ, νοσταλγώ τις μέρες της ασιατικής κρίσης... Εκείνο τον καιρό το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να αποτρέψουμε την κατάρρευση της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος “πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει” είναι παιχνιδάκι μπροστά στο “πολύ άρρωστο για να σωθεί”. Και τώρα είναι η Ασία που κάνει παιχνίδι!... Πρέπει να δείξουμε ότι το δολάριο είναι μια χαρά – ακόμα κι αν πρόκειται για ψευδαίσθηση.

Μάντοφ: Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Ούτε είναι εύκολο να το καταλάβεις. Δεν πήρες χαμπάρι ότι όλα αυτά τα βιβλία για το πώς τα κατάφερα εγώ δεν πουλάνε; Είναι γιατί κανείς δεν το καταλαβαίνει.... OK, επομένως μου ζητάς να κάνω τη δουλειά σου για σένα – να διαχειριστώ το υπουργείο Οικονομικών από το παρασκήνιο; Αυτή είναι πολύ πιο μεγάλη απάτη από τις δικές μου....

Γκάιτνερ: Η πατρίδα σε χρειάζεται, Μπέρνι. Τι λες;

Μάντοφ: Τελικά θέλω εκείνον τον εσπρέσο... Και κράτα σημειώσεις. Θα σου εξηγήσω

Δεν υπάρχουν σχόλια: