22/11/09

Οι διαλεκτικές αντιφάσεις του κ. Σαμαρά

Του Σπύρου Χατζάρα

Ο κ. Σαμαράς αφού διέσχισε «την έρημο του», επέστρεψε, με ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα, που στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να είναι «επαναστατικό»

Ένα από τα βασικά του συνθήματα είναι το: «Είμαστε πολιτικοί και όχι λογιστές»! Το οποίο συνοδεύεται από το σύνθημα: «Είμαστε πολίτες και όχι πελάτες».

Η πολιτική ουσία πίσω από τα συνθήματα αυτά , είναι , η επιστροφή , της εξουσίας , στους εκπροσώπους του λαού. Στους «Αιρετούς». Διότι οι λογιστές που κάνουν «διαχείριση», είναι «αιχμάλωτοι» αποφάσεων, που λαμβάνονται, σε άλλο επίπεδο, πριν απ' αυτούς, για αυτούς. Και «πελάτες», του «συστήματος ρουσφετιστάν», είναι οι καταναλωτές κάτοχοι πιστωτικής κάρτας.
Οι «πελάτες», είναι ανώνυμα «πρόβατα» της παγκόσμιας αγοράς. Οι «πολίτες», έχουν εθνική ταυτότητα και δικαιώματα.

Το ,«δεν είμαστε λογιστές αλλά πολιτικοί», σημαίνει ότι τις αποφάσεις, θα τις λαμβάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση, και όχι η ολιγαρχική ΕΛΙΤ, στο παρασκήνιο.

Η επιστροφή της πραγματικής εξουσίας στους εκλεγμένους, προϋποθέτει ρήξεις και ανατροπές μεγάλης έκτασης, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν, από την «κεντροδεξιά» . Τέτοιες ανατροπές προϋποθέτουν παλλαϊκά κινήματα,που θα ξεκινούν από την Εθνική Λαϊκή Ενότητα.

Ο κ. Σαμαράς, βήμα- βήμα, ξετυλίγει μια επαναστατική ιδεολογική πλατφόρμα, για το κράτος και την κυβέρνηση, που έρχεται σε πλήρη ρήξη ,με τον ολιγαρχικό νεοφιλελευθερισμό, «που επιτρέπει, την ασυδοσία των λίγων» (ιδιωτών), και τον σοσιαλφιλελευθερισμό των αγορών.

Προτείνει ένα κράτος ρυθμιστή-διαιτητή, που θα προστατεύει τους μικρούς, τους μεσαίους και τους καταναλωτές, από τα Ολιγαρχικά Καρτέλ, και θα διασφαλίζει τον πραγματικά ελεύθερο ανταγωνισμό, ώστε να υπάρχει διάχυση του πλούτου, στην κοινωνία.

«Ούτε καρτέλ, ούτε ολιγοπώλια, ούτε στρεβλώσεις της αγοράς. Θέλουμε να υπάρχει διάχυση του πλούτου προς τα κάτω, συμμετοχή όλων στο καινούριο εισόδημα, επιχειρηματικότητα, υγιής ανταγωνισμός», τονίζει στις ομιλίες του.

Μια ελεύθερη κοινωνία , μια οικονομία χωρίς «Καρτέλ, και ολιγοπώλια», προϋποθέτει ίσους όρους πρόσβασης στις πιστώσεις, και το τραπεζικό σύστημα, που θα πρέπει να τους διασφαλίσει το Κράτος Ρυθμιστής.

Η ισότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, και οι ίσοι όροι, πιστώσεων, σημαίνει ότι το Κράτος Ρυθμιστής, θα ανατρέψει , την χούντα το Τραπεζιτών.

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους , σε εφαρμογή της αρχής της γαλλικής επανάστασης, για «ισότητα», μπροστά στο νόμο και το κράτος.

Αυτό, είναι ένα «επαναστατικό πρόγραμμα», γιατί η Δημοκρατία, δηλαδή οι πολλοί, θα πρέπει να εξασφαλίσει ,ελευθερία για όλους , και όχι μόνο για τους «Δυνατούς».

Από το δίκαιο των ισχυρών στο δίκαιο των πολλών. Ώστε ο πλούτος να διαχέεται και να μην συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια.

Το Κράτος ρυθμιστής-διαιτητής θα πρέπει να αναπτύξει και μηχανισμούς προστασίας των αδυνάτων, για να υπάρχει «κοινωνική δικαιοσύνη», και να μην καταλήγει η κοινωνία, στην «διατροφική αβεβαιότητα» και στην «εταιρική κοινωνική ευθύνη». «Απαιτείται κοινωνική δικαιοσύνη και τα σύγχρονα ρεύματα της Κεντροδεξιάς δείχνουν τον δρόμο», τονίζει ο κ.Σαμαράς

Το ότι ονομάζει το πρόγραμμα του « κοινωνικό φιλελευθερισμό» , δεν έχει καμιά σημασία. Θα μπορούσε να το αποκαλεί και « επαναστατικό μανιφέστο».

Το πρόγραμμα του Σαμαρά, είναι «επαναστατικό», με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Οι επαναστάσεις, δεν είναι αναγκαίο να έχουν πάντα αιματηρή μορφή. Οδηγούνται εκεί από την εξέλιξη των πραγμάτων. Μπορεί να είναι και «βελούδινες».
Ωστόσο ο κ. Σαμαράς, υπόσχεται να πραγματοποιήσει την «επανάσταση» του, σε συνεργασία και με ενότητα, με την Ντόρα, η οποία είναι η κατεξοχήν εκφραστής του «πολιτικού Καρτέλ», που νέμεται την εξουσία για λογαριασμό της ολιγαρχικής Ελίτ.

Αυτό είναι εξόχως αντιφατικό!

Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται, για να στηρίξει τις ανατροπές που θέλει να φέρει , ένα παλλαϊκό κίνημα , το οποίο όμως , θέλει να το στηρίξει σε έναν «κεντροδεξιό κομματικό μηχανισμό» , που θα είναι αντίπαλος, του κεντροαριστερού κλπ.

Αυτή είναι μια πολιτικά αδιέξοδη επιλογή,γιατί στηρίζεται σε διχαστική λογική.

Στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, ο πραγματικός ανταγωνισμός, σημαίνει ότι δεν θα μπορούν, αυτοί που χρησιμοποιούν, εργασία, που κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ τον μήνα, να εξαφανίζουν, τον Έλληνα παραγωγό. Αυτό σημαίνει ότι για να υλοποιηθεί ,το όραμα, του κ. Σαμαρά, για μια ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, απαιτούνται και ρήξεις στο διεθνές περιβάλλον, και ειδικότερα στην Ε.Ε

Ένα σχεδόν αυτονόητο, πολιτικό πρόγραμμα, για κάθε οπαδό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, σημαίνει σύγκρουση με την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, την Νέα Τάξη, την Διεθνή των Τραπεζιτών, και την ντόπια Ολιγαρχική Ελίτ.

Για να εφαρμοστεί, χρειάζεται να ευρύ παλλαϊκό κίνημα, που θα σαρώσει την Ολιγαρχία και τους λακέδες της, το παρακράτος των «κατσαπλιάδων» της εξουσίας, και θα στηρίξει στις δύσκολες ώρες, την λαοπρόβλητη, κυβέρνηση.

Και αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της κεντροδεξιάς , ούτε αγκαλιά με την Ντόρα!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λόγια, λόγια, λόγια από τον κο Σαμαρά. Προσεκτικά διατυπωμένα, αλλά λόγια.
Δεν τους πιστεύουμε._

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα Σπύρο δεν μπορεί να γίνει αυτό αγκαλιά με την Ντόρα.

Όμως, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην το παίζει "ενωτικός" γιατί αλλιώς θα δώσει πάσα για "έτοιμο γκολ" στη Ντόρα !!!

Άρα, ας τον βοηθήσουμε να τη συντρίψει ! ώστε να μην την έχει ανάγκη μετά τις 5 Δεκέμβρη !!!!

Και τότε θα κρίνουμε πραγματικά τις προθέσεις και τις πράξεις του.

Σωστά θέτεις ερωτηματικά, αλλά ο άνθρωπος κάπου πρέπει να ελπίζει ! Όπως στις εκλογές αναγκαστικά έπρεπε να διαλέξει όποιος σκεφτόταν εθνικά μεταξύ Καρατζαφέρη - Παπαθεμελή, άσχετα αν ίσως και κανένας από τους 2 δεν τον εξέφραζε πλήρως ή αν ακόμη δεν αξίζουν (ειδικά ο πρώτος που όλο τούμπες και πολιτικαντισμούς είναι), έτσι και τώρα ο μόνος δρόμος ελπίδας είναι ο Σαμαράς. Ας μην τον βαράμε κι εμείς λοιπόν. Φτάνει το καρτέλ της Θεοδώρας !

Ανώνυμος είπε...

ο Σαμαρας δεν ειναι μονος.

Διπλα του ειναι ολοι οι σαπιοι της ΝΔ

Ανώνυμος είπε...

Αλλά εδώ τουλάχιστον κάποιος τα λέει. Οι άλλοι δεν τα λένε καν. Μήπως να χαρούμε πρωτίστως διότι κάποιος μιλάει, διότι κάποιος κατάλαβε τι γίνεται; Πραγματικά είναι επαναστατικη πράξη η εκφορά αυτού του δημόσιου λόγου.

Όμως αν ο Σαμαράς τα έλεγε αυτά έξω από τις δομές ενός κόμματος έξουσίας, κανένας δεν θα έσκυβε να τον ακούσει. Μήπως το "όχι λογιστές, αλλά πολιτικοί" δεν το έχουμε ξαναπεί τόσο και τόσοι; Το επαναστατικό στην περίπτωση Σαμαρά, είναι ότι αυτά λέγονται στα πλαίσια ενός κόμματος εξουσίας. Δεν έχει σημασία αν είναι το "δεξιό".

Η Πολιτική Άνοιξη απέτυχε και δεν είναι τυχαίο. Η "υπέρβαση", όσο δεν υπάρχει ένοπλη επανάσταση αλά μπολσεβίκοι ή, έστω, αλά 17Ν, μπορεί να γίνει μόνον μέσα από τους μηχανισμούς του συστήματος εξουσίας. Η αποτυχία της Πολιτικής Άνοιξης προδιαγράφει την πορεία του Σαμαρά και τους αναγκαίους θεσμικούς συμβιβασμούς σε αυτή την πορεία.

Αν θα καταστούν αχρείαστοι αυτοί οι συμβιβασμοί στην πορεία, αυτό θα εξαρτηθεί από την έκταση που θα πάρει η λαϊκή στήριξη Σαμαρά. Στήριξη όχι εν λευκώ, αλλά με την προϋπόθεση ακριβώς να κάνει τις αναγκαίες ρήξεις.

Μπορεί να κρατήσει τη Μπακογιάννη, αλλά να μην την αφήσει να έχει τις εξουσιαστικές - πελατειακές δομές που τόσο επιτήδεια ανέπτυξε το Μητσοτακαίικο τα τελευταία 25 χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα κυβερνήσει αύριο "αγκαλία με τη Ντόρα". Από πού κι ως πού;

Το βασικό για όλους μας είναι να πείσουμε το Σαμαρά ότι δεν έχει το δικαίωμα να μας προδώσει, όπως τόσοι άλλοι. Ότι δεν χρειάζεται ολέθριους συμβιβασμούς, που έκαναν τόσοι άλλοι. Ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξή μας, αν δεν κάνει τις ρήξεις, όπως αυτή που δώσαμε σε τόσους άλλους.

Όμως εκτός από το Σαμαρά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον ορίζοντα να μας δώσει κάποια ελπίδα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Είναι λοιπόν απόλυτη ανάγκη να κερδίσει αυτή τη μάχη, με τη βοήθεια όλων μας, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.

gryphon είπε...

Σπυρο σε θεωρω εξυπνο ανθρωπο.Πιστευω οτι εχεις καταλαβει οτι ο Σαμαρας ειναι το πιο ακυρο ατομο που υπαρχει στο πολιτικο συστημα.Σωστα μιλας για διαλεκτικες αντιφασεις αλλα αμφιβαλλω αν ο Σαμαρας εχει την παραμικρη ιδεα τι ειναι αυτο.Ο ανθρωπος ειναι εντελως αστοιχειωτος.Αν κανεις αντεχει να τον ακουει να μιλαει θα διαπιστωσει οτι ο λογος του δεν εχει κανενα ειρμο, ειναι τελειως ασυντακτος, πεταει στην τυχη λεξεις και ορους τελειως αντιφατικους την σημασια των οποιων φανερα αγνοει.Χρησιμοποιει γελοιες λεξεις δικης του εμπνευσεως ("ντεφακτοποιηση"!!!,"θα πλαγιοβολησουμε"!!!! κλπ) και γενικα ειμαι σιγουρος οτι και το απολυτηριο δημοτικου με μεσον το πηρε.Ξυλο απελεκητο που ελεγαν παλια οι δασκαλοι. Μαλιστα για να εντυπωσιασει τους αφελεις και αμαθεις εχει υιοθετησει και εναν (ο θεος να τον κανει)"ποιητικο" "αποφθεγματικο" λογο(κατι σαν Καβαφης να πουμε) και αυτο τον κανει ακομα πιο γελοιο. Οσο για το οτι εχει πατριωτικες θεσεις αλλο μεγαλο παραμυθι.Ηδη εδωσε τα "διαπιστευτηρια" του οταν ρωτηθηκε για το θεμα των λαθρομεταναστων.

Ανώνυμος είπε...

Η πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη όταν οδηγείται σε αναγκαστικό μονόδρομο. Η Ντόρα, ο πατέρας της, ο γιος της (που δεν έχει την λεβεντιά του πατέρα του)και οι λοιποί συγγενείς (βλ. Σόρος) δείχνουν ως μοναδική σωτηρία την επιλογή Σαμαρά.
Ο Σαμαράς στην παρούσα φάση της διεκδίκησης της αρχηγίας για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να συγκρουσθεί με κατεστημένες από το δοτό Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο απόψεις.
Θα κριθεί μόνο από τις αποφάσεις και τις πράξεις του μετά την 29/11.
Η αναγκαστική επιλογή ελπίδας είναι νόμος της ζωής, τον οποίον την γνωρίζει και το εν λογω Διευθυντήριο και θα προσπαθήσει να τον αξιοποιήσει.
Με βάση τον νόμο αυτό άλλωστε κέρδισε και το Πασοκ στις πρόσφατες εκλογές.
Επίλογος: Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα (Γ. Παπανδρέου, με τον ΓΑΠ απλή συνωνυμία)

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΔ;

http://diasvsmetatron.blogspot.com/2009/11/blog-post_23.html

ΑΘΩΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ