16/11/09

Η «Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη» και οι «νέο-ξεβράκωτοι» στο Παρίσι


Ήταν ένα ακόμα «test-drive» του «Μεγάλου Αδελφού» και της «Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης»,(Corporate social responsibility -CSR). Το είχαν δοκιμάσει πριν στις ΗΠΑ. Τώρα έκαναν δοκιμή και στην Ευρώπη.

Η Εταιρίες marketing του διαδικτύου , Mailorama.fr και η μητρική της Rentabiliweb, ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο, με φανφάρες, ότι θα μοίραζαν λεφτά , (40,000 ευρώ), σε 5000 φακέλους που θα περιείχαν από 5 μέχρι 500 ευρώ, και τους οποίους θα πετούσαν στον κόσμο, από ένα διώροφο λονδρέζικο λεωφορείο. Το «ραντεβού» των «νέο-ξεβράκωτων» , («citoyens sans - culottes»), της γαλλικής πρωτεύουσας, με το χρήμα της « Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης», ήταν το Σάββατο το πρωί, μπροστά στον πύργο του ‘Άιφελ.
Περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν, οι περισσότεροι νεαροί και φτωχοί από τα προάστια καθώς και φτωχοί φοιτητές και άστεγοι. Οι «διοργανωτές », που περίμεναν την φτωχή «μεσαία τάξη» και όχι τόσους «sans – culottes»,( όπως είπαν), φοβήθηκαν το πλήθος ,ανέβαλαν την « εκδήλωση», το λεωφορείο δεν φάνηκε, και έγινε «της τρελλής».Έσπασαν βιτρίνες, κάηκαν αυτοκίνητα, έφθασαν τα ΜΑΤ, ξύλο πολύ και 12 συλλήψεις.

« Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τόσο κόσμο», είτε εκ μέρους της εταιρίας ο Stéphane Boukris, στο France Info radio.
Ωστόσο, το να μοιράζεις χρήματα είναι αδίκημα σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία τρίτο πρόσωπο είναι 150 ευρώ, το οποίο η εταιρεία ήταν πρόθυμη να το πληρώσει.
Η γαλλική αστυνομία, είχε εκφράσει τους φόβους της έγκαιρα. Αλλά, η «κοινωνική εταιρική ευθύνη» και η «πολιτική ανευθυνότητα», άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν. (προς χάριν της κοινωνικής επιστήμης;).

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Eric Woerth εκ των υστέρων δήλωσε: «Επειδή κάνουν τέτοια πράγματα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανείς λόγος να τα κάνουν και στη Γαλλία».

Η μητρική Rentabiliweb, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, ανέλαβε την « κοινωνική εταιρική ευθύνη» και ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100.000 ευρώ σε φιλανθρωπίες

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...