7/12/09

Διπλή μάχη στις Βρυξέλλες, με χαμηλές προσδοκίες


Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε., ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες «η μάχη» για τα ευρωτουρκικά αλλά και το θέμα των Σκοπίων, η οποία θα λήξει την Παρασκευή με τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. Εκ προοιμίου, δύο πράγματα μπορούν ήδη να θεωρούνται σίγουρα:

1) Οι Βρυξέλλες του 2009 δεν θα είναι το Βουκουρέστι του 2008 για το θέμα των Σκοπίων.

2) Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν θα ανακοπεί επειδή δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ε.Ε. Δεν θα υποστεί ούτε κυρώσεις, με εξαίρεση τις μονομερείς κυρώσεις της Λευκωσίας, οι οποίες και αυτές βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Αναλυτικότερα:

Μπροστά στο ισχυρό και πολυάριθμο φιλοτουρκικό μπλοκ, που έχουν σχηματίσει κυρίως η Βρετανία, μαζί με τη σουηδική προεδρία και τη Φινλανδία, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε ατέρμονες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Με «οδηγό» τα σχέδια συμπερασμάτων της σουηδικής προεδρίας, η σκέψη και μόνον διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι ανύπαρκτη, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια την υποχρέωσή της να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο για την Κύπρο, ανοίγοντας σ' αυτήν λιμένες και αεροδρόμια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη διαπραγμάτευση των ενταξιακών κεφαλαίων της (σ.σ. πέραν των 8 που έχουν ήδη παγώσει εξ αρχής).

Το αμέσως κατώτερο στάδιο αντίδρασης των «27» απέναντι στην «απείθαρχη» Τουρκία -δηλαδή οι κυρώσεις σε βάρος της- αντιμετωπίζεται και αυτό με εχθρότητα από την πλειονότητα των εταίρων. Στόχος τους η «απρόσκοπτη» ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Το βάρος, επομένως, πέφτει πρωτίστως στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα για το πώς θα περάσουν απλώς με «αξιοπρέπεια» μια εκ των προτέρων κριθείσα «μάχη».

Η Λευκωσία (βοηθούσης και της Αθήνας) έχει προ πολλού εγκαταλείψει τον στόχο της «τιμωρίας» της Τουρκίας, με αναστολή διαπραγματεύσεων. Επιδιώκει τώρα να «κατοχυρώσει» το δικαίωμά της να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, να επιδιώξει το πάγωμα πέντε ακόμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με πρώτο -και από μόνο του ιδιαιτέρως σοβαρό για την Αγκυρα και το σύνολο της Ε.Ε.- το κεφάλαιο της ενέργειας.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι θα κρίνει «αυστηρά και δίκαια» (;) την Τουρκία, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τίποτα το συγκεκριμένο για τη στάση της, πέραν της πεποίθησής της ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας.
Μόνον προχθές, η Αθήνα επανέλαβε την «εκ καθήκοντος» πάγια και σταθερή θέση της ότι «θα στηρίξει τη Λευκωσία».

Στο προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο να προσεγγίσει παρασκηνιακώς (πλην Βρετανίας) τους Ευρωπαίους εταίρους, για μια πιθανή μεταβολή των σκέψεών τους και πολύ περισσότερο «να δώσει μάχη» για τη διαμόρφωση και διατύπωση του σχεδίου συμπερασμάτων της σουηδικής προεδρίας.

Αντιθέτως, η Αθήνα έκανε ό,τι μπορούσε να δείξει ότι επείγεται για μια διμερή προσέγγιση με την Τουρκία, η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επικυρώθηκε με τη συνάντηση Παπανδρέου-Νταβούτογλου στην Αθήνα στο περιθώριο του ΟΑΣΕ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κλείσει ακόμα και σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Οι «27» θα επαινέσουν την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στα ευρωπαϊκά, αλλά δεν θα ορίσουν τώρα την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα δεν θα αναγκαστεί τώρα να επαναλάβει την κίνηση του Βουκουρεστίου, αφήνοντας την τελική κίνηση για «αργότερα», αφού στο μεσοδιάστημα επιχειρηθεί η λύση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΜΑΡΑ
ουδεν κρυπτον υπο τον ηλιον

θυμισου τις πατριωτικες θεσεις που ειχες το 1993

οχι συμβιβασμοι στα εθνικα θεματα

MAKEΔONAΣ

Καλλιτέχνες, Παπαγάλοι, Πανελίστες, πρώην αθλητές, και γόνοι .ΟΛΟΙ στα ψηφοδέλτια

  «Επώνυμοι» και «διάσημοι» επιλέγονται από τα κόμματα και διεκδικούν την χρυσοφόρο είσοδό τους στην Ευρωβουλή την ώρα που η Ε.Ε έχει να αντ...