23/10/15

Η εργαλειοθήκη της συναγωγής

Τα τανκ των τοκογλύφων περνούν αλλά δεν ξεχνούν

του Σπύρου Χατζάρα

Κάθε ντενεκές, από τον κυρ-Βασίλη και την Ντόρα μέχρι τους Θατσερικούς αριστερούς μας μιλάνε για «μεταρρυθμίσεων που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει» και για «μεγάλες δομικές αλλαγές που θα εξυγιάνουν την οικονομία».

Λοιπόν! Ήταν Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 1985, και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, ανακοίνωσε την εφάπαξ «Περεστρόικα», με την υποτίμηση μαϊμού της δραχμής κατά 15% έναντι του δολαρίου.
Την ίδια ημέρα ο Μιχαλάκης Γκορμπατσόφ παρουσίασε στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, το πρόγραμμα του για την «Περεστρόικα» στην σοβιετική οικονομία.

Αμέσως άρχισαν οι συνεδριάσεις για τα νέα οικονομικά μέτρα και το διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης. Ο Σημίτης έλεγε στις εφημερίδες τα δικά του και ο Αντρέας με τον υπουργό προπαγάνδας Λαλιώτη απάντησε από την ΕΡΤ.
« Δεν πρόκειται να κοπούν το δώρο και οι αποζημιώσεις, και θα εφαρμοσθούν όσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κυρωθεί».

Δηλαδή η εργαλειοθήκη της συναγωγής, πρότεινε ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, την κατάργηση των αποζημειώσεων για τις απολύσεις, και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.Αλλά τότε τους είπε ο Αντρε, Γιόκ!

Αλλά επειδή τα τανκ των τοκογλύφων δεν ξεχνούν ξαναφέρανε τις μεταρρυθμίσεις με το μνημόνιο 26 χρόνια μετα.

Και τη δομική μεταρρύθμιση  "ένα Ταμείο για όλους" την εισηγήθηκε   ο Λουκάς Πάτρας στην επταετία ,(1970), και δεν πέρασε, επειδή τα πήραν στο κρανίο, τα «ρετιρέ» των τραπεζοϋπαλλήλων, και είπε Γιοκ, ο Γιώργος, ο συνταγματάρχης. Το σχέδιο επανήλθε, μετα από 37 χρόνια , το 2007 αλλά χρειάστηκαν άλλες πέντε εκλογές και έξι κυβερνήσεις για να το περάσουν πλήρως, με την Αριστερά, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο Γκούλαγκ.

Η ισραηλινή SUPER PHARM της φιλανθρώπου και επενδυτικής οικογένεια Koffler, προσπαθούσε να μπει στην ελληνική αγορά για να δημιουργήσει αλυσίδες φαρμακείων από το 2001, την εποχή του Κόσερ εκσυχρονιστή Αβρούρι .
Το 2004, επί Νωθρού, με το δικό τους φαλακρό υπουργό υπανάπτυξης, έριξαν το «αναπτυξιακό» σύνθημα , «τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ».
 Αλλά τους δεν βγήκε πέρα η διαρθρωτική μεταρρύθμιση και έκαναν «υπομονή». Το 2010, με το εβραιο-ΠΑΣΟΚ και πάλι η SUPER PHARM σχεδίαζε , την ίδρυση καταστημάτων λιανικής πώλησης στην Αθήνα. (σε πρώτη φάση).
Τότε ο CEO της ισραηλινής Super Pharm , κ. Lior Reitblatt, εξέφραζε την απογοήτευση της εταιρείας διότι το «μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θέτει περιορισμούς στην ελεύθερη ίδρυση φαρμακείων», και εξέφραζε την πρόθεση «να επεκταθεί σε όποια αγορά δεν έχει περιορισμούς ιδιοκτησίας».
Ο κ. Lior Reitblatt τόνιζε ότι η Super Pharm έχει εξετάσει τη δυνατότητα εισόδου της στην Τουρκία και στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά «συνάντησε εμπόδια από το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για το ιδιοκτησιακό». Ούτω πως, έγινε η κρίση ευκαιρία και στην «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», εντάχθηκαν πάλι από τον φαλακρό το 2104, ρυθμίσεις που αλλάζουν του «περιορισμούς ιδιοκτησίας», ώστε να εξυπηρετηθεί η είσοδος της Οικογενείας Koffler και της Super Pharm στην ελληνική αγορά και στην εξαφάνιση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, αλλά δεν τους ήταν αρκετές.
Αφορούσαν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και δεν επέτρεπαν σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία.
Περίμεναν 14 χρόνια. Οτι δεν μπόρεσε ο Κόσερ Αβρούρι το έφερε εις πέρας η Κόσερ Αριστερά και ο Κόσερ Alexis. (Αλλά μετά από σκληρή ….διαπραγμάτευση). Η Ευρω-κοινοπραξία για να σώσει την πατρίδα ψήφισε Κόσερ Σούπερ-Φάρμ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αυτήν την στιγμή η πρώην ελληνική αλλά ελληνόφωνη νοτιο-βαλκάνια μάζα, παρακολουθεί αμέτοχη τα όσα συμβαίνουν, είναι τελείως αποκομμένη από την οιονεί κυβέρνηση αλλά παρακολουθεί από τα κανάλια με απάθεια το πόσα θα τής κλέψει το κράτος και εύχεται να είναι λίγα.

ουσιαστικά η μάζα είναι απονεκρωμένη αππο κάθε είδους ιδέα και ιδανικό οπότε είναι απίθανο να ασκήσει οποιαδήποτε αντίδραση απέναντι στον οποιοδήποτε.

όταν έρθει η ώρα τής θανατικής καταδίκης απλά θα ελπίζει ότι η λεπίδα δεν είναι καλά ακονισμένη και δεν θα της κοπεί το κεφάλι.

δεν πρόκειται να ρισκάρει την ζωή της για να αποφύγει τον αποκεφαλισμό!!!! εξάλλου άυριο μεθαύριο θα έρθει η ανάπτυξις.