10/10/16

10 Οκτωβρίου 1935. ΟΠαπάγος κάνει πραξικόπημα

Στις 10 Οκτωβρίου 1935 εκδηλώθηκε το φιλοβασιλικό κίνημα του Παπάγου,
που είχε ως πολιτικό εκπρόσωπο τον Γεώργιο Κονδύλη, που επικράτησε αμέσως αναίμακτα.
Συγκεκριμένα, ο Παπάγος ως αρχηγός ΓΕΣ, μαζί με τον υποναύαρχο Δ. Οικονόμου (αρχηγο ΓΕΝ) και τον υποστράτηγο αεροπορίας Γ. Ρέππα (αρχηγο ΓΕΑ) επικεφαλής αγήματος σταμάτησαν το όχημα του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη (ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές της 9ης Ιουνίου του 1935), επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Γηροκομείου και του επέδωσαν έντονο τελεσίγραφο απαιτώντας την επίσπευση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την βασιλεία, το οποίο είχε υποσχεθεί ο Τσαλδάρης, επικαλούμενοι την ανάγκη εξόδου από τη χαοτική πολιτκή κατάσταση.
Αποτέλεσμα του πραξικοπήματος ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης Τσαλδάρη και το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου 1935 εμφανίστηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ε΄ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης (μετά τις θερινές διακοπές), κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεώργιο Κονδύλη και υπουργό Στρατιωτικών τον Αλέξανδρο Παπάγο, ο οποίος παρέμεινε και αρχηγός ΓΕΣ.
Οι 165 βουλευτές του κόμματός του Τσαλδάρη σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» τους γυρισαν την πλάτη και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Οι 82 βουλευτές που έμειναν, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κονδύλη, ενέκριναν Ψήφισμα της Κυβέρνησης Κονδύλη, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας και επαναφέρθηκε προσωρινά σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911.
Ο Κονδύλης έγινε αντιβασιλιάς, διατηρώντας ταυτόχρονα το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Οι 82 προκήρυξαν και Δημοψήφισμα για τη βασιλεία, (ΦΕΚ Α΄ 456), το οποίο διενεργήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στο οποίο εγκρίθηκε η αλλαγή του πολιτεύματος, κάτω από τη σκιά του στρατιωτικού νόμου, με αποχή της βενιζελικής παράταξης, και με απίστευτη Νοθεία.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα πήγαινε από πραξικόπημα σε πραξικόπημα, με πιό γνωστά τα πραξικοπήματα του Πάγκαλου, του Κονδύλη, του Μεταξά, του Παπαδόπουλου, του Ιωαννίδη... Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι δικτάτορες αυτοί ισχυρίζονταν ότι μια κομμουνιστική δικτατορία του προλεταριάτου θα περιόριζε τις ελευθερίες! Στην πραγματικότητα αυτό που φοβόντουσαν ήταν ότι οι πλούσιοι θα έχαναν τις περιουσίες και τον πλούτο τους, γιατί οι φτωχοί δεν είχαν να χάσουν τίποτα... Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα;

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=MO2A_7nisXo

Ανώνυμος είπε...

https://is.gd/O2z6ma

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....