17/10/16

Στις 26 του Τρυγητή μονογραφήθηκε η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο

Ένας ιστορικός σταθμός που άλλαξε και τη δική μας εθνική Πορεία. Στις 26 του Βαντεμιαίρ του έτους VI, (17 Οκτωβρίου 1797) κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Βίλα του Δόγη Μαρίν στη Βενετία και μονογραφήθηκε από τον Ναπολέοντα η συμφωνία που υπογράφηκε την επομένη σε ένα χωριό της Βενέτσια Τζούλια, το Κάμπο Φόρμιο.
Με τη Συνθήκη ειρήνης έπαυσε να υπάρχει μετά από 11 αιώνες η «Γαληνοτάτη», «Serenissima Repubblica di Venezia»), και οι Αβράκωτοι πάτησαν στο Επτάνησα. Εκτός από τα Επτάνησα η Γαλλία ανέλαβε τις ενετικές κτήσεις στον ελλαδικό χώρο, μεταξύ των οποίων το Βουθρωτό, την Πάργα, τη Πρέβεζα και την Άρτα.

Η γαλλική απειλή στον ελληνικό χώρο άνοιξε τον δρόμο στον Μέγα Δραγουμάνο Κωνσταντίνο Υψηλάντη να προτείνει στους Τούρκους τη συμμαχία με τους Ρώσους. Η Ρωσοτουρκική συμμαχία του 1799 για την κατάληψη των Ιονίων Νήσων, που οδήγησε στην Επτ΄νησο Πολιτεία και την Απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα της Συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η παραμονή του Παπάγου στην Αθήνα ήταν δική του απόφαση

Από τα Πρακτικά της Συσκέψεως στα Ανάκτορα  Τατοίου στις 11 το πρωί  της 18ης Απριλίου 1941 . Παρόντες: Γεώργιος Β', Βασιλεύς των Ελλήνω...