16/10/16

Ο σ. Νίκος εξήγησε το όπλο παρά πόδα

Σαν σήμερα στις 16 Οκτωβρίου 1949 ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι εξήγησε στους Έλληνες κομμουνιστές την απόφαση της 6ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για προσωρινή υποχώρηση, στο πλαίσιο της οποίας , τέθηκε «το όπλο παρά πόδα» και η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του Παρτσαλίδη ανακοίνωσε προσωρινή εκεχειρία.
Η 6η Ολομέλεια συνήλθε στις 9 Οκτωβρίου στο Μπουρέλι της Αλβανίας. Πριν, ο σ.Ν. Ζαχαριάδης συναντήθηκε με τον Στάλιν κοντά στη λίμνη Ρίτσα, στην Αμπχαζία, στις 16 Σεπτέμβρη 1949. Από τη συνάντηση προέκυψαν οι αποφάσεις που ψήφισε η 6η Ολομέλεια και τις οποίες τις «πέρασε» από Συνδιάσκεψη 325 «αντιπροσώπων», των Κομματικών Οργανώσεων των ΔΣΕ σε Βίτσι – Γράμμο που έγινε στις 29 και 30 Σεπτέμβρη 1949.
Ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης απέδωσε την ήττα του ΔΣΕ στον αμερικανικό παράγοντα,την προδοσία του Τίτο, και στα λάθη των μαχητών κατά την υλοποίηση των καθηκόντων τους. Είπε μάλιστα ότι, «αν το 1946 γνώριζαν, (οι Σοβιετικοί) την προδοσία του Τίτο για την οποία ήταν σίγουρος ότι από τότε εξυφαινόταν, δεν θα έπαιρνε την απόφαση για έναρξη ένοπλου αγώνα, γιατί, «βασίστηκε στην αναμενόμενη γιουγκοσλαβική βοήθεια».
Την βασική εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΔΚ και στρατηγός του ΔΣΕ, Βασίλης Μπαρτζιώτας, (σ. Φάνης), που ανέπτυξε την πολιτική, «για προσωρινή υποχώρηση για ανασύνταξη» και για πρώτη φορά διατυπώθηκε μομφή για τη συμφωνία της Βάρκιζας.
Στην 6η Ολομέλεια, μίλησαν, ο υπουργός Γεωργίας της ΠΔΚ σ. Δημήτρης Βλαντάς, ο σ. Γεώργης Βοντίσιος (Γούσιας), ο σ. Γιώτης (Χ.Φλωράκης), ο σ. Κώστας Θέος, ο σ. Ζήσης Ζωγράφος, ο σ Κώστας Καραγιώργης, ο σ. Κώστας Κολιγιάννης (Αρβανίτης), ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΔΚ ,σ. Μιλτιάδης Πορφυρογένης , ο Πολύδωρος Δανιηλίδης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Επισιτισμού σ. Λεωνίδας Στρίγγος, ο σ.Κώστας Λουλές, ο σ.Απόστολος Γκρόζος, και ο Γ.Ερυθριάδης (Πετρής).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επιλογή της ηγεσίας του ΔΣΕ να αντιπαρατεθεί ως τακτικός στρατός σε οχυρωμένη τοποθεσία ήταν εξ αρχής λανθασμένη. Καμμία οχυρωμένη τοποθεσία δεν μπορεί να αντέξει βομβαρδισμούς από πυροβολικό και από αέρος με βόμβες ναπάλμ... Η μόνη τύχη του ΚΚΕ θα ήταν η συνέχιση του ανταρτοπολέμου με έναν ικανό ηγήτορα σαν τον Βελουχιώτη. Αυτόν όμως φρόντισε η προδοτική ηγεσία του να τον διαγράψει και να τον εξοντώσει, γιατί ήταν "εθνικιστής"!

Ανώνυμος είπε...

https://is.gd/lE1kwH

http://bit.ly/2em1ZwC

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΟΥΡΩΝ ΝΥΚΤΕΡΙΔΟΣ

  Φώς Ελληνικόν εις όλους τους Έλληνας καί όλας τας Ελληνίδας. Νεφελώδης εις τούς 8°C παρά τάς Ουψάλας σήμερον.  O Π.Ο.Υ. χαρακτηρίζει του...