20/10/16

Ο δειλός πράκτωρ Παπάγος και οι Παπαγικοί

20 Οκτωβρίου του 1940: Ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη Ιωάννης Πολίτης, με επείγον μήνυμά του ενημέρωσε τον Μεταξά και την ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις της σύσκεψης που συνεκάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια ο Μουσολίνι στις 15 Οκτωβρίου.
Ο Πολίτης ενημέρωσε την Αθήνα ότι αποφασίστηκε να γίνει η εισβολή στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία στις 26 Οκτωβρίου και ότι ο Χίτλερ δεν είχε ενημερωθεί.
Ο Πολίτης συνοπτικά και επιγραμματικά τόνισε: «Επίθεσις εις Ήπειρον, πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.» Άρα ο Παπάγος και οι Επιτελείς του, γνώριζαν ότι αντικειμενικός σκοπός ήταν η ταχεία κατάληψη της Ηπείρου και όταν έδινε εντολή στον Κατσημήτρο για σύμπτυξη εξυπηρετούσε τα Ιταλικά σχέδια. Επίσης γνώριζε από τον Πολίτη, ότι δεν θα γινόταν επίθεση προς Θεσσαλονίκη, και πως όταν δεν επέτρεπε στον Τσολάκογλου να επιτεθεί εξυπηρετούσε την Ιταλική υποχώριση.

Το κρυπτογράφημα του Πολίτη αποκαλύπτει πλήρως το ρόλο του Βασιλιά του Παπάγου και του Μπάλφουρ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον τότε Έλληνα πρέσβη! Ούτε παρών στη σύσκεψη του Ντούτσε να ήταν, δεν θα ήξερε τόσες λεπτομέρειες...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...