29/10/16

Ο λόγος του Θανάση στη Λαμία και οι σφαγές στην Πελοπόννησο (2)

Ο λόγος του Θανάση, εκφωνήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά το έργο του, το «Ολοκαύτωμα του Μελιγαλά», δηλαδή τις ανθρωποσφαγές Καλαμάτας, Μελιγαλά, Γαργαλιάνων, στις οποίες πρωταγωνίστησε μαζί με την «Κόκκινη Κομματική ηγεσία» του ΕΑΜ/ΚΚΕ (Μπελογιάννης, Μπλάνας, Κουλαμπάς).

Ο λόγος του Θανάση στη Λαμία αποτελεί την πλήρη και ειλικρινή ομολογία των σφαγών. Είπε, ο Θανάσης Κλάρας που ο Τάκης τον έλεγε Άρη: «Η ζωοκλοπή είχε καταργηθεί στην ύπαιθρο και η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας ποτέ δεν ήτανε σ' αυτό το σημείο. Ήτανε θαύμα αυτό; Όχι. Αλλά για πρώτη φορά το χωριό γνώρισε την εξουσία, η οποία βγήκε για να χτυπήσει την εσχάτη προδοσία, το έγκλημα, τη ζωοκλοπή κλπ. και να εμπεδώσει την ασφάλεια. Κι όταν χτυπήσαμε τα εγκλήματα αυτά και πατάξαμε την προδοσία, αυτοί σαν δεσποινίδες της αριστοκρατίας, που δε βλέπουν γύρω τους τη δυστυχία και την κακομοιριά πού βασιλεύει, αλλά συγκινούνται από ένα άρρωστο γατάκι, έμπηξαν τις φωνές και μας κατηγόρησαν ότι σκοτώνουμε. Επί Μεταξά βιάστηκαν γυναίκες, υπέστησαν μαρτύρια χιλιάδες άνθρωποι, σκοτώθηκαν και γκρεμίστηκαν από τα μπαλκόνια της Ασφάλειας γέροι, έγιναν τόσα εγκλήματα, μα κανείς απ' αυτούς δεν είπε τίποτα. Μα τώρα φωνάζουνε ότι ο Άρης σφάζει. Ναι, σφάξαμε κι είμαστε έτοιμοι να ξανασφάξουμε, αν χρειαστεί».

Ο Θανάσης, και οι Κόκκινοι τρομοκράτες, που έσφαξαν το καλοκαίρι του 44, πάνω από 7000 έλληνες, στο Φενεό, τη Στιμάγκα, στο Αγιονόρι, την Επίδαυρο, το Βαλτέτσι, την Καλαμάτα, στον Πύργο, στο Μελιγαλά, τους Γαργαλιάνους, στην Πύλο, στον Αχλαδόκαμπο και αλλού, ομολόγησαν με θράσος τις σφαγές και προανήγειλαν από το μπαλκόνι στη Λαμία, και τη σφαγή του Κιλκίς και τις σφαγές του «Κόκκινου Δεκέμβρη» στην Αθήνα.


-« Μα τώρα φωνάζουνε ότι ο Άρης σφάζει.  Ναι, σφάξαμε κι είμαστε έτοιμοι να ξανασφάξουμε, αν χρειαστεί», είπε, ο «Αρούλης» του Τάκη, που τον έλεγαν Θανάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον

«Δημιούργησα το ιστολόγιο Θέματα Ελληνικής Ιστορίας υπό το ψευδώνυμο "Φιλίστωρ" το 2009, με πρώτο δημοσιευθέν άρθρο για τον σπαρτι...