17/10/16

Τα γεγονότα σαν σήμερα 4/17 Οκτωβρίου

1244. Η καταστροφική για τους Σταυροφόρους μάχη της Γάζας. Από τους 11.000 σκοτώθηκαν οι 7500.

1346. Ο βασιλιάς Δαυίδ Β΄ της Σκωτίας αιχμαλωτίστηκε από τους Άγγλους κοντά στο Ντέραμ μετά τη Μάχη του Νέβιλ Κρος και φυλακίστηκε για 11 χρόνια.
1448. Η δεύτερη μαχη του Κοσσυφοπεδίου .

1483.Ο ομοφυλόφιλος Πάπας Σίξτος Δ΄ ( Φραντσέσκο ντε λα Ρόβερε), αφόρισε τη Βενετία.
1659 . Ο 17χρονος Γιούρι Χμελνίτσκι, γιος του Μπογκντάν Χμελνίτσκι, υπέγραψε τη συμφωνία συμμαχίας με τη Τσαρική Ρωσία ,στο Μπρεσλάου, (Βρότσλαβ),
1662. Ο Κάρολος Β της Αγγλίας πούλησε τη Δουνκέρκη στη Γαλλία αντί 40.000 λιρών

1723. Ο Μέγας Πέτρος θεμελίωσε το φρούριο της Κρονστάνδης, την κύρια βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.

1777 . Στη Σαρατόγκα, παραδόθηκε στους Αμερικανούς ο βρετανός Αντιστράτηγος Μπουργκόιν (John Burgoyne), μαζί με το εκστρατευτικό του Σώμα.

1797. Μονογραφήθηκε η συμφωνία ειρήνης Γαλλίας-Αυστρίας

1810 . Σερβική επανάσταση. Η νικηφόρα για τους Σέρβους μάχη στη Λόζνιτσα 5/17 Οκτωβρίου. Τους σέρβους επαναστάτες διοικούσαν, ο Αντώνιε Μπογκίσεβιτς, ο Λούκα Λαζάρεβιτς και ο Ιακωβ Νενάντοβιτς.

1854. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου στις 5/17 Οκτωβρίου άρχισε πολιορκία της Σεβαστούπολης από τις βρετανικές, γαλλικές και τουρκικές δυνάμεις .
1878. Το βουλγαρικό Ενωτικό Κομιτάτο του Τάρνοβο , (Καραβέλοφ,Σταμπούλοφ, Ιβανόφ), διεκδικώντας τα βουλγαρικά εδάφη στη Μακεδονία που το Συνέδριο του Βερολίνου παραχώρησε στην Τουρκία οργάνωσε την «εξέγερση της Κρέσνας» που εκδηλώθηκε στις 5/17 Οκτωβρίου με την επίθεση στο στρατόπεδο του τουρκικού στρατού περίπου 400 ανταρτών με επικεφαλής τον Ντιμίταρ Ποπ Γκεοργκίεφ και τον Στόγιαν Καραστοίλοφ. Η εξέγερση καταστάθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 1879.

1889.Έναρξη του Πολέμου των χιλίων ημερών στην Κολομβία
1896. Δόθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου του Τσέχοφ «ο Γλάρος» στο θέατρο Αλεξανντρόφσκι, που χαρακτηρίστηκε τότε ως αποτυχία.

1905. Ο Νικόλαος Β της Ρωσίας υπέγραψε το διάταγμα της 17ης Οκτωβρίου του 1905, το οποίο επέτρεπε την ελευθερία συνείδησης, λόγου, επέτρεπε τη δημιουργία ενώσεων και τις δημόσιες συνεδριάσεις και ενώσεων. Επίσης δημιουργήθηκε η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με νομοθετικές αρμοδιότητες.

1909. Στις 4/16 εκδηλώθηκε στάση στο ναυτικό. Οι στασιαστές κατέλαβαν τον Ναυσταθμό. Στις 5/17 Οκτωβρίου έγινε «Ναυμαχία» μέσα στον Ναύσταθμο ανάμεσα στα ελαφρά αντιτορπιλικά (Δόξα-Βέλος -Σφενδόνη-Ασπίς -Νίκη) που στασίασαν υπό τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνος Αλφονσάτος -Τυπάλδος με τα «πίστα εις τον «στρατιωτικό Σύνδεσμον» θωρηκτά "Ύδρα", "Σπέτσες", "Ψαρά". Τελικα οι στασιαστές εγκατέλειψαν τα σκάφη και τα πληρώματα και διέφυγαν στην ξηρά. Τους δόθηκε αμνηστία τον επόμενο χρόνο.
1915 . Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Κρίβολακ

1918. Η Ουγγαρία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυστρία. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Μαλίνοφ. Ιδρύθηκε το Βασιλείο Σέρβων, Κροάτων και Σλοβένων που αργότερα ονομάστηκε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας

1922. Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην Ίμβρο

1931. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος κήρυξε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε σε 11 χρόνια στη φυλακή για φοροδιαφυγή.

1937. Έκαναν πρεμιέρα σε κόμικς των ΗΠΑ τα 3 ανίψια του Ντόναλντ Ντακ. Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1938 . Ο Ατατούρκ έπεσε σε κώμα.

1941. Η σφαγή των Κερδυλίων. Δύο Λόχοι του Γερμανικού Στρατού εκτέλεσαν 250 κατοίκους των χωριών Aνω και Κάτω Κερδύλια του Νομού Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη από τους κομμουνιστές της SOE 
1945. Η δεκαπενθήμερη  Κυβέρνηση Δαμασκηνού  (17 Οκτωβρίου 1945 – 1 Νοεμβρίου 1945) Σχηματίστηκε από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Πέτρου Βούλγαρη. Ο Βούλγαρης είχε ήδη ανακοινώσει την παραίτησή του από τις 9 Οκτωβρίου. Ο Δαμασκηνός έδωσε διαδοχικά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στον Θ. Σοφούλη, στο Λαϊκό Κόμμα , στον Εμμ. Τσουδερό και τέλος στον συνατξιούχο δικαστικό Στ. Δημητρακάκη. Τέλος, ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός όρισε στις 17 Οκτωβρίου 1945 κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο.Στην κυβέρνηση διατηρήθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησης Βούλγαρη.
-Μεγάλη συγκέντρωση στην Πλάσα ντε Μάγιο του Μπουένος Άιρες για την απελευθέρωση του Χουάν Περόν. Η 17η Οκτωβρίου θεωρείται η ημερομηνία γέννησης του Περονισμού.

1951.Υπεγράφηκε  στο Λονδίνο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

1958. Η Σοβιετική Ένωση άρχισε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού υποβρυχίου της του Κ-19.

1961 .Άνοιξε το ΧΧΙΙ Συνέδριο του ΚΚΣΕ , που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, με την έγκριση του προγράμματος του ΚΚΣΕ και τη διακήρυξη ότι το πέρασμα στην κομμουνιστική κοινωνία θα αρχίσει από το από το 1980. Την ίδια ημέρα έγινε η «Σφαγή στο Παρίσι» με την επίθεση της γαλλικής αστυνομίας με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Μορίς Παπόν σε χιλιάδες Αλγερινούς που ζούσαν στο Παρίσι και που μετείχαν σε διαδήλωση που είχε απαγορευτεί για την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμα και σήμερα γνωστός. Οι Αλγερινοί τους ανεβάζουν σε 200.

1962.Στην Τουρκία ο Πρόεδρος Τζεμάλ Γκιουρσέλ υπέγραψε το νόμο περί Αμνηστίας.
1963. Αιματηρά επεισόδια, με τραυματίες, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της Ε.Δ.Α. στην οδό Σταδίου.
1967. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύθηκε ο νόμος για τις εκτρώσεις που ξεκίνησε τη νομιμοποίηση τους στη Δυτική Ευρώπη

1970. Το Μέτωπο για το Ελεύθερο Κεμπέκ (FLQ) εκτέλεσε τον υπουργό εργασίας Πιέρ Λαπόρτ τον οποό ειχαν απαγάγει στις 10 Οκτωβρίου 1970 από το σπίτι του ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο με τον ανιψιό του , απαιτώντας την απελευθέρωση 23 «πολιτικών κρατουμένων» σε αντάλλαγμα για απελευθέρωση του.

1973. Άρχισε οικονομική κρίση του Πετρελάιου με το «εμπάργκο» πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά των χωρών που βοήθησαν το Ισραήλ στην αραβο-ισραηλινή διένεξη. Οι Άραβες παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου και αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές

1979. Το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στην καθολική Μητέρα Τερέζα.
1988. Μαζικές διαδηλώσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που διεκδικούσαν καθεστώς «Δημοκρατίας» για το Αυτόνομο Κοσσυφοπεδίο. (Republika e Kosovës).
1989. Ισχυρότατος σεισμός 7,1 Ρίχτερ από το επίκεντρο του Αγίου Ανδρέα χτύπησε το Σαν Φρανσίσκο . 67 νεκροί , 2.500 τραυματίες ,και τεράστιες καταστροφές.

1990. Παραιτήθηκε ο (αρουραίος) Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, από αναπληρωτής πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για την οικονομική μεταρρύθμιση.

1994. Η κυβέρνηση της Αγκόλα και οι αντάρτες της Cia (UNITA) υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, που είχε διάρκεια 20 χρόνια. Την ίδια ημέρα η Ιορδανία και το Ισραήλ υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους εμπόλεμη κατάσταση από το 1948.

1997. Ενταφιάστηκαν στη Σάντα Κλάρα στην Κούβα,, τα οστά του Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

1998. Περισσότεροι από 800 νεκροί στην πόλη Γουόρι της Νιγηρίας, από ανάφλεξη πετρελαίου σε σπασμένο αγωγό μεταφοράς. Τα θύματα προσπαθούσαν με κουβάδες να μαζέψουν το πετρέλαιο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H αντιδραση του "αγανακτισμενου" πληθους των προσφυγων ως γκρουπ ομαδικου μισους και βιας κατα της χωρας ,κατεδειξε ξανα την αντιδημοκρατικη νεοαυταρχικη εισαγωγης,αντιμαρξιστικη και εθνοφυλετικη-θρησκευτικη τους κουλτουρα.

Η συμπεριφορα τους ηταν αποδειξη οτι δεν εχουν ταξικη αλληλεγγυη,αλλα μονον εθνοφυλετικη και θρησκευτικη,ενω σαφως παραβιαζουν το συνταγμα και τους νομους ανοιχτα με την πολιτεια να διωκει... τους ελληνες αντι αυτων.

Ερωταται,μηπως αν στην θεση των θυματων του ατυχηματος ηταν ελληνες ,θα υπηρχε αραγε καμια αντιδραση μισους και πογκρομ κατα παντος εμπλεκομενου,εκ των "αγανακτισμενων" προσφυγων;

Δεν θα πρεπει να διωχθουν για ιδιωνυμo με ελατηριο αντιδρασης τους φυλετικα και θρησκευτικα ενστικτα;

Και σε καθε περιπτωση ,οφειλει η πολιτεια να τιμωρει τους προσφυγες που παραβιαζουν τους νομους της ναι η οχι;


Αν ο οδηγος ηταν προσφυγας και θυματα ελληνες πολιτες,θα υπηρχε η αντιδημοκρατικη αυτη σταση του πληθους;


Ασφαλως οχι,γιατι τα κινητρα των στασιαστων ηταν και ειναι εθνοτικα και θρησκευτικα ως προς την αλληλεγγυη τους στα ατυχη θυματα του περιστατικου ,ως εθνοφυλετικα και θρησκευτικα ομοτροπους τους θρηνησαν με μισος και βια αλληλεγγυα.


Αυτα ας τα βλεπουν οσοι θεωρουν τους προσφυγες ταξικα αλληλεγγυους,ενω αυτοι οχι.
Aν ο οχλος που παραβιασε τους νομους με την συμπεριφορα του ηταν ελληνες ,θα οδηγουνταν στη δικαιοσυνη με κατηγοριες ναι η οχι;

Και παλιν λοιπον βλεπουμε οτι καποιες αντιδημοκρατικες ομαδες ,οπως οι προσφυγες,οι χουλιγκαν και αλλοι τυγχανουν ασυλιας ενω οι ελληνες καταπιεζονται και διωκονται απο το καθεστως !

Επισης αν ηταν ταξικα αλληλεγγυοι ,δεν θα εκαναν μια καθαρα θρησκευτικη και εθνοτικη εξεγερση αλληλεγγυης στα θυματα κατα της χωρας που τους φιλοξενει και μαλιστα διχως την θεληση του απλου λαου της αλλα με κρατικο καπριτσιο και μονον,αλλα θα εδειχναν μαλιστα και αλληλεγγυη ταξικη στον προλεταριο οδηγο που ειχε αυτη την ατυχια να αφαιρεσει τις ζωες των ατυχων αδελφων του προσφυγων .

Ομως αυτοι με φυλετικο θρησκευτικο και αντιταξικο μισος αρχισαν να καταστρεφουν και να επιτιθενται με φονικη προθεση σε ελληνες διασωστες και τον οδηγο δραστη απο αμελεια.


Οι φορολογουμενοι ,υποχρεωνονται απο ενα καταπιεστικο καθεστως να φοροδοτουν τις δωρεαν διακοπες αοριστου χρονου στην ελλαδα πληθους προσφυγων και αυθαιρετων μεταναστων ,καταπιεζονται για να εχουν αυτοι δωρεαν φαγητο, ξαπλες,υποδομες παιδεια και υγεια εις βαρος των οικονομικων τους,της υγειας,ασφαλειας κοινωνικης και ευημεριας τους.


Και το ευχαριστω των προσφυγων ειναι αντιδημοκρατικες εκρηξεις βιας μισους και εθνοθρησκευτικης συνειδησης παλης σε φιλοξενουσα χωρα με προθεσεις φονικες κατα των πολιτων της.


Η ελλειψη παιδειας,τα ενστικτα βιας και μισους και απουσιας δημοκρατικης κουλτουρας ειναι εμφανης,επιβεβαιωνει οτι οι προσφυγες δεν ειναι ενταξιμοι στην κοινωνια παρα στο περιθωριο της ως προβλημα.


Ας τα βλεπουν αυτα και οι φορολογουμενοι πολιτες και ψηφοφοροι.

Ανώνυμος είπε...

Ξυπνάτε!

https://is.gd/O2z6ma

Ειδικά, μετά το έδβομο λεπτό (7:00/15:00).