23/10/16

Τα γεγονότα σαν σήμερα 10/ 23 Οκτωβρίου

23 Οκτωβρίου 42 π.Χ. Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός νικούν το στρατό του Βρούτου. Ο Βρούτος αυτοκτονεί. 23 Οκτωβρίου

23 Οκτωβρίου 1798. (12 Οκτωβρίου κατά το παλαιό). Ο χαλασμός της Πρέβεζας. Οι Τουρκαλβανοί του Αλή Πασά νίκησαν στη Μάχη της Νικοπόλεως, τους Γάλλους Γρεναδιέρους που αποτελούσαν τη φρουρά Πρέβεζας , και την επομένη άρχισε ο «Χαλασμός της Πρέβεζας», και η ανελέητη σφαγή των κατοίκων.

23 Οκτωβρίου 1940. Ο Αδόλφος Χίτλερ συνάντησε τον στρατηγό Φράνκο την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 1940 στο Χενταγιέ στα γάλλο- ισπανικά σύνορα. Ο Χίτλερ την προηγουμένη είχε συναντήσει κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τούρ τον Πιέρ Λαβάλ και κατά την επιστροφή του την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στο Μοντουάρ.με τον Πετέν.

23 Οκτωβρίου 1941.Το χωριό Μεσόβουνο του νομού Κοζάνης περικυκλώθηκε τα ξημερώματα της 23.10.1941, από τη Βέρμαχτ που μετέφερε στρατιωτες με 40 καμιόνια, από τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη, και εκτέλεσαν 135 άνδρες ηλικίας 16-69 ετών, (σύμφωνα με την αναφορά του νομάρχη Κοζάνης), ενώ η γερμανική διοίκηση ανέφερε 142 και οι συγγενείς που επέζησαν 165. Μεταξύ των εκτελεσθέντων δεν ήταν ο βουλγαροκομμουνιστής δημοδιδάσκαλος Χατζητάσσος, και ο δολοφόνος του Κοινοτάρχη Μεσόβουνου Ιγνατιάδης που προκάλεσαν τη σφαγή. Το χωριό κάηκε «δι' εμπρηστικών βομβών», «εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης. Η νομαρχία Κοζάνης μπόρεσε να τους διανείμει ένα «χρηματικόν βοήθημα 200 δρχ. κατ' άτομον» μαζί με «άρτον και τρόφιμα αναγκαιούντα διά την πορείαν των».

23 Οκτωβρίου 1942 . Ήταν 9 το βράδυ, όταν χίλια αγγλικά κανόνια σφυροκόπησαν τις γερμανικές θέσεις. Έτσι άρχισε η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Μία από τις πιο αποφασιστικές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που έληξε 12 ημέρες αργότερα με τη νίκη των βρετανών.

23 Οκτωβρίου 1943.Απόσπασμα της γερμανικής Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις πυρπόλησε τα χωριά Μανασσής και Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου. Παράλληλα, 30 γερμανοί των Ες-Ες, προερχόμενοι από την Καλαμπάκα, που καταδιώκαν τους Ελασίτες, μπήκαν τις απογευματινές ώρες, (στις 6 μ.μ.), στην Πολυθέα Ασπροποτάμου, και αφού εκτέλεσαν τρεις βαριά τραυματισμένους αντάρτες που βρίσκονταν στο σπίτι της Αμαλίας Σιδοπούλου και αφού εκτέλεσαν και εκείνη και τον νεαρό Τάσο Αναστασίου καθώς και τρείς αγωγιάτες που βρίσκονταν στην Πλατεία, έκαψαν τα 75 από τα 150 σπίτια του χωριού.

23 Οκτωβρίου 1944 . Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος», με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου , που αποφάσισε την αποστράτευση των αντάρτικων ομάδων και των αντιστασιακών οργανώσεων της Κατοχής μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 1944 , και κάλεσε την κλάση του 1936 στον στρατό για τον σχηματισμό της «προσωρινής εθνοφυλακής». Στην Άπω Ανατολή άρχισε η ναυμαχία του Κόλπου της Λέιτε των Φιλιππίνων, που κράτησε | 4 ημέρες και έληξε με νίκη των αμερικανων. Στις μάχες έκαναν την εμφάνιση τους και οι καμικάζε. Θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία της Ιστορίας. Την ίδια ημέρα ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε στην Ουγγαρία, και ο ΕΛΑΣ μπήκε στη Λάρισα.

23 Οκτωβρίου 1945. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη μετά από μήνυση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και του προέδρου της Χαΐμ Σαλτιέλ η δίκη 17 δημοσιογράφων και εκδοτών των εφημερίδων Νέα Ευρώπη» και «Απογευματινή» Με την κατηγορία ότι «συνεργάστηκαν με τους κατακτητές». Καταδικάστηκαν οι επτά από τους 17.

23 Οκτωβρίου 1949: Δημοσιεύτηκε ο Ν. 1049/49 για την ενιαία οργάνωση των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας με τον οποίο ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Κατά την ίδρυση του ΟΤΕ η τηλεφωνική πυκνότητα ήταν 1 τηλέφωνο ανά 100 κατοίκους.

23 Οκτωβρίου 1956. 22 χρόνια μετά τη σοβιετική κατάληψη άρχισε η αντικομουνιστική, αντι-σοβιετική εξέγερση της Βουδαπέστης που την κατέστειλαν τα σοβιετικά τανκ στις 4 Νοεμβρίου.

23 Οκτωβρίου 2002. Στις 21:15 το βράδυ , ενώ ο Παναθηναικός έπαιζε με την Τσε-Σε –Κα, Τσετσένοι τρομοκράτες υπό τον Μοβσάρ Μπαράγιεφ, κατέλαβαν το θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα της Μόσχας , όπου παιζόταν το μιούζικαλ «Νόρντ-οστ» , και τοποθέτησαν εκρηκτικά απειλώντας να το τινάξουν, μαζί με τους 700 θεατές που κρατούσαν ομήρους. Οι Τσετσένοι ζητούσαν την αποχώρηση του ρωσικού Στρατού από την Τσετσενία. Η κατάληψη έληξε στις 26 Οκτωβρίου 2002 με επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Το πλήρες χρονολόγιο της 10/23ης Οκτωβρίου θα το βρείτε εδώ... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/10/23_23.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ήξερες εσύ Χατζάρα ότι το πραγματικό επίθετο της Σοφίας Βέμπο ήταν Μπέμπο; Δεν μου ακούγεται πολύ ελληνικό...

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα μου θυμίζεις μία παλιά φιλενάδα που της είπα κάποτε να ανάψει τα φώτα του αυτοκινήτου ενώ οδηγούσε γιατί είχε σχεδόν νυχτώσει. Αυτή για να μου τη σπάσει γιατί να της κάνω υποδείξεις, αυτή που είναι καλή οδηγός και δεν χρειάζεται υποδείξεις, άφησε τα φώτα σβηστά μέχρι που νύχτωσε τελείως.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι και η ΕΥΠ κινητοποιήθηκε για να εντοπιστεί ηλεκτρονικά το iPhone της μητέρας του πρωθυπουργού, που περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικογενειακές φωτογραφίες κλπ... Εξαιτίας της οκνηρίας του Ρομά που το σούφρωσε, χάθηκε μοναδική ευκαιρία Χατζάρα...