4/10/16

4 Οκτωβρίου/21 Σεπτεμβρίου. Χασαμε τον Παπάγο,Στοπ!

Αλλά Ελληνικά γεγονότα στις 4 Οκτωβρίου

1941. Στην Κοινότητα των Φιλίππων, οι Βούλαγροι δολοφονούν 25 έλληνες. Στο χωριό Cucer, κοντά στα Σκόπια, συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, με πρόεδρο τον Πέτρο Κράστεβ
1943.Την επομένη, του Ολοκαυτώματος Λιγκιάδων-Μπάρρας έφθασε στο αρχηγείο του Ζέρβα στο Βουργαρέλι, αποστολή υπό τον Ελβετό εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Μπίκελ τον οποίο συνόδευαν οι Δημήτριος Δούμας έμπορος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Βλαχλείδης, ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και ο διερμηνέας του Μπίκελ, Καραβάς. Η επιτροπή αποστέλλονταν από τους Γερμανούς για να ζητήσει ανακωχή με τους αντάρτες . Σαν αντάλλαγμα θα σταματούσαν τα αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού. Η απάντηση του Ζέρβα, σύμφωνα με όσα γράφει στο ημερολόγιό του ήταν η ακόλουθη: «Απήντησα ότι εμείς είμαστε στρατός κράτους νομίμου ως επαναστατήσαντος και επιβληθέντος και ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αντίποινα κατά των αμάχων, αλλά να πολεμήσουν εναντίον μας». Την ίδια ήμερα στο Βόλο μια φάλαγγα Γερμανών ξεκίνησε τα χαράματα για τις Μηλιές. Λίγες ώρες μετά το χωριό άρχισε να καίγεται. Στον Σιδ.σταθμό οι Γερμανοί εκτέλεσαν ανά πεντάδες 29.

1944. Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδόθηκε στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε και ο ΕΛΑΣ μπήκε στην Πάτρα Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μπάνιτσα στο Βελιγράδι, το οποίο οι γερμανικές αρχές κατοχής δημιούργησαν τον Ιούνιο του 1941. Στα 3 και πλέον χρόνια πέρασαν από το στρατόπεδο περίπου 100.000 κρατούμενοι, από τους οποίους 80.000 εκτελέστηκαν.

1946. Οι Σοβιετικοί «συμβούλευσαν» τον Ν. Ζαχαριάδη να φύγει από την Ελλάδα. Θεωρούν «σκόπιμο και απαραίτητο να ταξιδέψει ο σ. Ζαχαριάδης από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία με τη βοήθεια των φίλων του στη Γιουγκοσλαβία» . Ο Ζαχαριάδης απάντησε στους Σοβιετικούς μέσω Ιωαννίδη στις 10 Οκτωβρίου 1946. Συμφωνούσε αλλά με μία προϋπόθεση: Ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, «μετά την έξοδο του Σιάντου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 18 Απριλίου 1922 συνήλθε και πάλι η Εθνοσυνέλευση και συζήτησε το «Εθνικό Θέμα»

Ένα εντελώς λάθος σχόλιο "εγκύρων" "Αθηναϊκών  Κύκλων" από το "ΕΜΠΡΟΣ" που "εξέφραζε" τον  μεταρρυθμ...