8/10/16

8 Οκτωβρίου /26 Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1856 . Η Μεγάλη Βρετανία άρχισε το δεύτερο πόλεμο οπίου κατά της Κίνας 1879. Διορίστηκε ο Γαβριήλ Αλμοζνίνο (Almoznino) ως πρώτος αρχιραβίνος στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας . Ο Γκούλα Αντράσι παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστροουγγαρίας

1912.Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο.
1914. Η Τουρκία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων έκλεισε τα Δαρδανέλια στα πλοία των χωρών της Αντάντ.
1918. Ο συνταγματάρχης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστός και ως Λόρενς της Αραβίας, κατέλαβε τη Δαμασκό.

1926. Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Ήταν το ματς Σλάβια Πράγα -MTK Βουδαπέστης.
1939: Ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε το διάταγμα προσάρτησης το Τρίτο Ράιχ της δυτικής και τη βόρειας Πολωνίας.
1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μαριούπολη.
1944. Ενώ οι Γερμανοί δεν έχουν φύγει από τη ν Αθήνα τρια βουλγαρικά Σώματα μπήκαν στο Γιουγκοσλαβικό έδαφος με στόχο να αποκόψουν την «ομάδα "Ε"» που υποχωρεί από την Ελλάδα. Η ταξιαρχία Σκοπίων- Μαυροβούνιου των Παρτιζάνων που προσπαθηκε να αποκόψει την οδό Σκόπια – Κατσάνικ δέχθηκε επίθεση των «Λευκών».(Μπαλίστες).

1953. Αρχισε η Ιταλο- Γιουγκοσλαβική κρίση για την Τεργέστη μόλις η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τα στρατεύματά τους από την ελεύθερης ζώνης της Τεργέστης του ρυθμίστηκε τελικά με τη συμφωνία του Λονδίνου στις 5 Οκτωβρίου 1955.
1954 .Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Βιετ-Μίνχ εισήλθαν στο Ανόι.

1962: Ο Τίτο κατόπιν αμερικανικής ενθάρρυνσης εξέφρασε με συνέντευξη του την επιθυμία του για τη βελτίωση των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων και την αποφυγή κάθε αφορμής, η οποία θα επανέφερε στο προσκήνιο το Μακεδονικό ζήτημα . Το επόμενο βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων, έγινε με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, που τελικά υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Κότσα Πόποβιτς, μιας κοινή δήλωση το Δεκέμβριος του 1962 που έμεινε γνωστή ως «συμφωνία κυρίων Αβέρωφ – Πόποβιτς, που προέβλεπε την αποφυγή κάθε δραστηριότητας και εκδήλωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις. Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η συνέντευξη Τίτο, στην Αμερική δημοσιευτηκαν αποσπάσματα της έκθεσης του συμβούλου του προέδρου Κένεντι Τσέστερ Μπόουλς, που επιημαίνει την ελληνική κλεπτοκρατία και την κακοδιαχείριση της αμερικανικής βοήθειας προς στην Ελλάδα.

1965. Η Κυβέρνηση των αποστατών του Στεφανόπουλου, η Τζασμάκ, τα Ανάκτορα Και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Σταύρος Κωστόπουλος συμφωνούν σε ευρύτατες αλλαγές στο στράτευμα. Αρχηγός Γ.Ε.Σ. αναλαμβάνει ο μετέπειτα αντιπρόεδρος της χούντας αντιστρατηγός Σπαντιδάκης, ενώ προάγεται και αναλαμβάνει διοικητής του Α' Σώματος Στρατού ο μετέπειτα αντιβασιλιάς της χούντας Γεώργιος Ζωιτάκης.

1967. Πιάστηκε στη Βολιβία ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Οι ρέιντζερς της Βολιβίας που εκπαίδευαν οι Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισαν τους αντάρτες του Γκεβάρα τα χαράματα της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου κοντά στο χωριό Λα Ιγκέρα, (La Higuera), στην περιοχή της χαράδρας Γιούρο και ακολούθησε μικρή μάχη. Το όπλο του Τσε εξαιτίας εμπλοκής είχε αχρηστευτεί και ο ίδιος δυσκολευόταν στο περπάτημα. Υποβασταζόμενος από τον εργάτη από τα ορυχεία του Χουανίνι Σιμόν Κούμπα , έπεσε τελικά στα χέρια τριών στρατιωτών. Μεταφέρθηκε στο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα και εκτελέστηκε την επομένη 9η Οκτωβρίου, με περίστροφο, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν.

1970: Ανακοινώθηκε η απονομη του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον κέρδισε Αλεξάντερ Ησαίγιεβιτς Σολζενίτσιν.

1980: Η τελευταία συναυλία του Μπόμπ Μάρλει, κατά την οποία έπεσε αναίσθητος. Η γιατροί διέγνωσαν ότι είχε καρκίνο. Επτά μήνες αργότερα πέθανε 1991: Η Σλοβενία και η Κροατίας επιβεβαίωσαν την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία.
1993 : Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ήρε τις κυρώσεις κατά της Νότιας Αφρικής που της είχαν επιβληθεί το 1960 λόγω της πολιτικής του απαρτχάιντ. 1998 : Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ ενέκρινε «ένα λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο για αεροπορικές επιδρομές κατά στάδια» στο Κοσσυφοπέδιο, και δόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να το αποδεχθεί τις απαιτήσεις του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της Σερβίας υιοθέτησε ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επίθεσης του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...