11/12/17

11 Δεκεμβρίου 1944 .Ο στρατάρχης Αλεξάντερ έφτασε στο Χασάνι και τον εξυπηρέτησε το ΚΚΕ

1944. Λίγο πριν μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Χασάνι, (Έλληνικό), προερχόμενος έξ Ιταλίας, ο νέος ανώτατος διοικητής του θεάτρου επιχειρήσεων Μεσογείου, Στρατάρχης Αλεξάντερ, μετά του υπουργού Χάρολντ Μάκ Μίλλαν και του Στρατηγού Άϊρευ, αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών.
Ο Στρατάρχης Αλεξάντερ όταν προσγειώθηκε , απευθύνθηκε στον ΕΛΑΣ και επικοινώνησε μέσω τους ΕΛΑΣ με το στρατηγείο του Σκόμπυ, ο οποίος έστειλε τεθωρακισμένα για να μεταφέρουν τον στρατηγό και τον υπουργό στην αγγλική πρεσβεία. 
Ο ίδιος έγραψε: «….η μόνη τηλεφωνική έπικοινωνία ήτο δυνατή μέσω ενός σταθμού υπό το έλεγχο του ΕΛΑΣ. Είχαν ωστόσο την ευγένεια να με συνδέσουν με το Στρατηγείο του 3ου Σώματος και έπειτα από κάποιαν καθυστέρηση έφθασε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο δια να με παραλάβη. Μετέβην με αυτό εις την Αγγλική Πρεσβείαν βαλλόμενος κατά την διαδρομή».
Ο Αλεξάντερ καθόταν στην θέση του γεμιστή πολυβολητή ενός τεθωρακισμένο Staghound. Ο Χάρολντ Μακμίλλαν ακολουθούσε σε ένα δεύτερο Staghound. Πάντως, κατά τις 02.00, π.μ οι κομμουνιστές επειδή θα πέρναγε από τις στήλες του Ολυμπίου Διός ο Στρατάρχης Αλεξάντερ, διακόπηκαν τελείως τα πυρά κατά του Μακρυγιάννη .

Στις 11 Δεκεμβρίου, την 7η ημέρα της μάχης του Μακρυγιάννη,εκδηλώθηκε
η τελευταία επίθεση των κομμουνιστών. 
Περίπου στις 15.30', ομάδες κομμουνιστών κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τη νότια πλευρά του περιβόλου, και ανατίναξαν τμήματα του και δημιούργησαν ρήγματα για τη νυκτερινή επίθεση. Τα ρήγματα παιδεύθηκαν αμέσως με νάρκες από τους Άγγλους Αλεξιπτωτιστές.
Την 20.00 μμ  εξεδηλώθη σφοδρά επίθεση των κομμουνιστών διά καταιγιστικού πυρός πυροβολικού και εξόρμηση πεζικού από όλες τις πλευρές.
Ό αγώνας ήταν σκληρότατος και με εναλλασσόμενες δραματικες φάσεις, και συνεχίσθηκε μέχρι της 2ας πρωινής , όποτε μειώθησαν τα πυρά και οεχθρός περιορίστηκε σε παρενοχλητικό πυρ. Οι απώλειες του Συντάγματος ήταν ενας νεκρός οπλίτης και 13 τραυματίες. 7Αξιωματικοί και 6 Οπλίτες. Σκοτώθηκε και ένας Άγγλος.
Τις επόμενες ημέρες 12, 13 και 14ης Δεκεμβρίου, οι κομμουνιστές συνέχισαν τον βομβαρδισμό, διέκοψαν την παροχή νερού και έκαψαν ορισμένα σπίτια εγγύς του Συντάγματος.

Όλα τα γεγονότα της 11ης Δεκεμβρίου θα τα βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/12/11.html

2 σχόλια:

panagos είπε...

Ο Αλεξάντερ ήταν διοικητής του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και είχε υπό την εξουσία του την Soe Μέσης Ανατολής -Καϊρου από όπου ελέγχονταν και διατάσσονταν όλοι οι πράκτορες της εν λόγω υπηρεσίας. Καθόλου παράδοξο επομένως αν κάποιοι δικοί του (εντός του κόμματος)του βρήκαν ένα τηλέφωνο ή έδρασαν για την ασφάλειά του.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ρε Χατζάρα ο ίδιος ο Βρετανός στρατηγός γράφει πως σε όλη τη διαδρομή το τεθωρακισμένο του βαλλόταν, πως τον εξυπηρέτησαν οι ΕΛΑΣίτες; Θα μου πεις εξυπηρέτηση του κάνανε, αφού δεν τον στείλανε αδιάβαστο όταν μπορούσαν...