25/12/17

Χριστούγεννα στην ιστορία

-Μιας βάπτισης και μιας στέψης μύριες έπονται .Τα Χριστούγεννα του 496, ο βασιλιάς των Φράγκων, Χλωδοβίκος Α΄, βαπτίστηκε στη Ρενς και τα Χριστούγεννα του 800, ο Πάπας Λέων Γ’ , έστεψε στη Ρώμη τον Καρλομάγνο αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έκτοτε ακλούθησαν εκατοντάδες «χριστουγεννιάτικες στέψεις». Ο Κάρολος ο φαλακρός, ο Όθων, ο Σβεν,ο Στέφανος , ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής , ο Βαλδουίνος, κλπ κλπ

-Τα Χριστούγεννα του 1683, (στις 6 Μουχαράμ του1095), μετά την αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης, ο κατακτητής της Κρήτης,ο αλβανός Βεζύρης Καρα Μουσταφά, ο γαμπρός των Κιουπρουλού, που ειχε γεννηθεί στη Μυρσυφώνα του Πόντου, εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού με εντολή του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ , του Κυνηγού, στο Καλεμεγκτάν στο Βελιγράδι. Τάφηκε στο Βελιγράδι και το κεφάλι του στάλθηκε στην Αδριανούπολη. Ο τάφος του έχει χαθεί.

Χριστουγεννιάτικες δολοφονίες.Τα χαράματα των Χριστουγέννων του 820, συνωμότες φίλοι του Μιχαήλ του Τραυλού μεταμφιεσμένοι σε μοναχούς, μπήκαν στην εκκλησία του παλατιού στην Κωνσταντινούπολη, όπου έψελνε ο αυτοκράτορας Λέων Ε ο Αρμένιος και του επιτέθηκαν με μαχαίρια. Ο Λέων αμύνθηκε με ένα μεγάλο βαρύ σταυρό. Οι δολοφόνοι όμως ήταν πολλοί και τελικά τον σκότωσαν. Στην συνέχεια απελευθέρωσαν τον Μιχαήλ και τον ανακήρυξαν ως αυτοκράτορα Μιχαήλ Β' και εξόρισαν την οικογένεια του Λέοντα στο νησί Πρώτη. Στην Πρώτη παίχτηκε η τελευταία σκηνή του δράματος. Όπως έγινε και με τα παιδιά του προκατόχου του Μιχαήλ Α', οι τέσσερις γιοί του Λέοντα, μεταξύ αυτών και ο πρώην συναυτοκράτορας Συμβάτιος, ευνουχίστηκαν για να μη μπορέσουν να διεκδικήσουν, μελλοντικά, το θρόνο (το νεότερο από αυτά πέθανε από το τραύμα). Όλη η οικογένεια, συμπεριλαμβανόμενης της δεύτερης γυναίκας του Λέοντα, Θεοδοσίας, κλείστηκε σε μοναστήρια των νησιών Πρώτη και Χάλκη.

1261.Ο ανήλικος αυτοκράτορας Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης καθαιρέθηκε και τυφλώθηκε από τον συναυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο.

1944. Ενώ οι Σοβιετικοί περικύκλωσαν τη Βουδαπέστη, στην Αθήνα έφτασε ο Τσώρτσιλ.

1947. Ξημερώματα των Χριστουγέννων ο Δημοκρατικός Στρατός επιτέθηκε στην Κόνιτσα που την υπεράσπιζαν δυο τάγματα της 75ης Ταξιαρχίας και άνδρες ΜΑΥ. Η μάχη της Κόνιτσας κράτησε επτά ημέρες.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επίσης: Σαν σήμερα το 1989, εκτελέστηκε το ζεύγος Τσαουσέσκου, το οποίο έπινε επί δεκαετίες το αίμα του ρουμανικού λαού!
Είχε προηγηθεί η λαϊκή εξέγερση, η πτώση του λαομίσητου κομμουνιστικού καθεστώτος και η απαγόρευση του κομμουνιστικού κόμματος. Οι τύραννοι επιχείρησαν να την κοπανήσουν στις 23 Δεκεμβρίου, για να μη δώσουν λόγο για τα φρικαλέα εγκλήματά τους, αλλά δεν πρόλαβαν!
Η δίκη του απεχθούς ζεύγους έγινε στα γρήγορα, μέσα σ’ ένα στρατόπεδο, και η εκτέλεσή τους ακόμα πιο γρήγορα, στον προαύλιο χώρο.

Έτσι, έμειναν ορφανά τα συριζάκια, που τα τάϊζε και τα πότιζε ο δικτάτορας…

ΥΓ: Ορφανά τύπου Κοντονέσκου προσοχή, διότι όπως είπε κι ο… παππούς σας, ο Μαρξ, η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να έχεις δίκιο ότι ο Τσαουσέσκου ήταν δικτάτορας, εγώ όμως θα σε ρωτήσω ένα πράγμα: Πότε ήταν η Ρουμανία πιό σεβαστή σαν χώρα, με τον Τσαουσέσκου ή με τα σημερινά απολειφάδια που την κυβερνάνε;

Ανώνυμος είπε...

Για γελια....
Τα καρακωλια της συναγωγης, οι ρουβικωΛες, επιτεθησαν στον ....εαυτον τους, ντε και καλα με.....μπογιες.
Ορσε μαλακες να μη σας τα χρωσταω.


@

Ανώνυμος είπε...

@ Δεκ. 25 05:55
Αν και η ερωτηση ειναι λιγο "παρδαλη" θα σου πω το εξης. Ουτε τοτε, ουτε τωρα. Γιατι τοτε κυβρνουσαν οι κονσερβοκουταδες. Τωρα κυβερνουν την Ρουμανια τα οβριοσκυλα οπως καλη ωρα και την ψωροκωσταινα.
Οποτε;

Ανώνυμος είπε...

@ Δεκ. 25 05:55
Αν και η ερωτηση ειναι λιγο "παρδαλη" θα σου πω το εξης. Ουτε τοτε, ουτε τωρα. Γιατι τοτε κυβρνουσαν οι κονσερβοκουταδες. Τωρα κυβερνουν την Ρουμανια τα οβριοσκυλα οπως καλη ωρα και την ψωροκωσταινα.
Οποτε;ο