14/12/18

Δεκεμβριανά. Στις 14 Δεκεμβρίου 1944, το ΚΚΕ κήρυξε «Παλλαϊκό Πόλεμο»

14 Δεκεμβρίου 1944.  Η ηγεσία του ΚΚΕ, (Σιάντος, Πλουμπίδης, Ιωαννίδης), έδωσε γραπτά απάντηση στην πρόταση των Άγγλων για ειρηνικό διακανονισμό, με βάση το πλαίσιο, που δέχτηκαν λίγες μέρες μετά στην Βάρκιζα.

 Το ΚΚΕ απαιτούσε, απόσυρση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, από την Αθήνα , αφοπλισμό της Χωροφυλακής, και αφοπλισμό και παράδοση στη δικαιοσύνη των ταγματασφαλιτών, ενώ ζητούσε , «να σχηματιστεί κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενώσεως, η οποία θα ρυθμίσει Δημοκρατικώς το όλον Πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόβλημα της Χώρας». 

Ταυτόχρονα, με προκήρυξή της ΚΕ του ΕΛΑΣ προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» μίλαγε , «για αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο», έλεγε ότι «ο αγώνας είναι δίκαιος», ότι «σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου» και θριαμβολογούσε ότι «έξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα». 

Ο ΕΛΑΣ, προσπάθησε να αποκόψει την οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού από όπου περνούσαν οι Βρετανικές εφοδιοπομπές προς το Κέντρο, άνευ αποτελέσματος. Ήταν η πρώτη και μόνη σοβαρή στρατιωτική προσπάθεια των ελασιτών που απέτυχε παταγωδώς. 

Στην Αθήνα, μετά από πληροφορίες για συγκέντρωση 600 ένοπλων κομμουνιών στον προσφυγικό συνοικισμό Κουντουριώτη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ένας λόχος της 3η Ορεινης Ταξιαρχίας υποστηριζόμενος από τρία άρματα επιτέθηκε στις πολυκατοικίες. Ο Αγώνας συνεχίστηκε ως τις 17.00. Στο Κέντρο, στις 1400, έγινε η εκκένωση της Γενικής Ασφάλειας. Κατά την υποχώρηση των αστυφυλάκων , στην οδό Θεμιστοκλέους σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας. Στις 16.00, οι Άγγλοι αποσύρθηκαν από το Πολυτεχνείο και ο λόχος που ήταν εκεί πήγε στο Ζάππειο. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε το εργοστάσιο Πουλοπούλου στο Θησείο, ενώ στο μέτωπο του Μακρυγιάννη και στη σχολή χωροφυλακής ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις. Στον Πειραιά, οι Γκούρκας της 5η Ινδικής Ταξιαρχίας κατέλαβαν το λόφο της Καστέλλας.

 Σαν σήμερα, η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η πυρπόληση της Αγίας Λαύρας από τους Γερμανούς , το Συνέδριο της Βερόνα, οι Δεκεμβριανές , ο μέγας σεισμός της Κωνσταντινούπολης , το σόου του ψευδομάρτυρα Θεοφιλογιαννάκου ενώπιον του στρατοδικείου για τον ΑΣΠΙΔΑ και το ιπτάμενο παπούτσι κατά του Μπούς. 

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 14ης Δεκεμβρίου θα το βρείτε εδώ... https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/12/14.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

“Η τρίτη ελλαδική δημοκρασία ξεκίνησε το 1974 με την εσχάτη προδοσία της Κύπρου και κλείνει τον κύκλο της με τη νέα εσχάτη προδοσία .

Τη συνθηκολόγηση με την Διεθνή Πούντα των Επενδυτών και το ΔΝΤ. Οι υπάλληλοι της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και της Πούντας των Τραπεζιτών, τα κόμματα της.
Όμως τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα οριστικά. Ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αποφασιστική μάχη θα δοθεί στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.

Όλα μπορεί να αλλάξουν, και λαός και η παρτίδα να σωθούν, αν ψηφίσουμε ΟΧΙ στην ξένη κατοχή, όχι στην Κλεφτοκρατία, όχι στη Καυλοκρατία, όχι στη Κωματοκρατία,και ΝΑΙ στην αποκατάσταση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, ΝΑΙ στην κοινωνική απελευθέρωση και τη Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Στα χαρακώματα την ώρα της μάχης υπάρχει θέση για όλους. Τώρα επιβάλλεται, η πανστρατιά των πατριωτικών δημοκρατικών υπερδυνάμεων. Είναι η ώρα της συστράτευσης μονον με τον Λαικό Ορθόδοξο Συναγιερμό και τον Γιώργον Καρατζαφέρη.

Ο Λαός θα ακυρώσει τα σενάρια του σκηνοθέτη της οδού Β.Σοφίας και θα επιβάλει με την ψήφο του Εθνική πατριωτική Ενότητα, για μια Ελεύτερη Ελλάδα, για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες.

Καλώ κάθε πατριώτη , κάθε δημοκράτη, κάθε τίμιο Έλληνα να έρθει μαζί μας.
Ψήφος Νίκης και προοπτικής είναι μονο η Ψήφος στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγιαρμό.

Η Νίκη θα είναι δική μας. "

Ανώνυμος είπε...

Κι εσύ Χατζάρα αν ζούσες τότε, με το ΚΚΕ θα ήσουν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δεχόσουν να παίρνεις εντολές από τον Σκόμπυ και αυτό το μνπανο τον Τσώρτσιλ...

Ανώνυμος είπε...

Μπορει ομως και να μην ζουσε σημερα ρε φιλε.....ο Χατζαρας, εννοω.
Γιατι τολεγε και η τηλεοραση τοτε.
'Η εισαι με μας ή με τους αλλους τους προδοτες, τους ταγματασφαλιτες, τους χιτες.

Ανώνυμος είπε...

χα χα χα χα.....χερι χερι με τον παπαδημοχέρι....
Ο πατριώτης πού από το MEGA χτυπιότανε να εφαρμοστεί το μνημόνιο,
ο μέντορας τού μπουμπούκ "ευχαριστούμε τη γερμανία πού με mizimens-mizforestalh
κατέστρεψαν τήν πατρίδα μας" Ο διορατικός πολιτικός αρχηγός πού δημιουργησε
εθνικό ρεύμα γιά να το σουτάρει στη μασοναυγή τού μιχολολιά τού " εθνικού
κινήματος" πού λατρεύει τούς SSτουρκοτσάμιδες καί SSβουλγαροκομιτατζίδες
πού κατέσφαξαν τούς Ελληνες τής Μακεδονίας καί Ηπείρου....
Η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να λεγεται: O καρατζαφέρ καί μιχαλολιάς
κατέστρεψαν το ελληνικό εθνικό κίνημα καί το περιόρισαν στό 6-9%,
(αντί 20-30% πού έπρεπε να ήταν σήμερα).Σαν να μην έφτανε αυτό εμφανίστηκε
το video τού σατανιστή βουλευτή....οί μαριονέτες τού σαμαρά φαηλο-μπαλτάκοι,
οί τηλεβελόπουλοι ,οι τζημερο-ιαχοβάδες, ακόμη καί στήν ένωση φραπέδων
γίνανε εθνικιστές, μιλάμε γιά τον απόλυτο κατακερματισμό....
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

soulis είπε...

Eτσι εηξγειται Σπυροκαιη εμμονη των συγχρονων κομμουνιστων με τα λεγομενα Προσφυγικα.
Αυτα τα ελεεινα και τρισαθλια ρημαδια της Λ.Αλεξανδρας.
Υπενθυμιζω οτι οταν προ ετων υπηρξε καποια αποφαση κατεδαφισης τους ωστε να ξεβρωμισει λιγο η πολη τα κομμουνια της Αρχιτεκτονικης κατεφυγαν στο Σ.Επικρατειας και πετυχαν τεικα την αναστολη της κατεδαφισης γιατι λεει αποτελουν σπουδαιο αρχιτεκτονικο μνημειο!!!!!!!!!.
Θα τρελλαθουμε.
Ο Λε Κορμπιζιε τα σχεδιασε ;.Ο Ικτινος ; Ο Καλλικρατης
Και η γαιΔουρου εχει αναγαγει την "αναπλαση" αυτων των αποκρουστικων κτιριων σε κεντρικο και κορυφαιο σκοπο της περιβοητης αναπλασης του ιστορικου Κεντρου.
Πρεπει να γινει βασικη προεκλογικη δεσμευση της ΧΑ και οποιου αλλου υποψηφιου Δημαρχου του πατριωτικου εθνικιστικου χωρου η αμεση κατεδαφιση (ει δυνατον με δυναμιτες) αυτου του ελεινου "μνημειου" της κομμουνιστικης επιβολης στην συγχρονη Ελλαδα

avdargor είπε...

ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΕΣ ΧΑΤΖΡΑΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ? ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΥΥΥΥΥ?... "ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" Κ ΑΥΤΟΙ,Ε...... ΑΥΤΟΙ ΔΙΟΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ,ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΛΛΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ...ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... Κ ΕΣΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΕΣΤΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΧΧΧ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΛΕΜΕ. ΧΑΧΑΧΑΧ

Απόψε: Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κρασνοχορέβκα στηνΛΔ Ντόνετσκ

Οι Στρατιωτικοί ανταποκριτές μετέδωσαν ότι   ρωσικός στρατός διέσπασε τις γραμμές   άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταξύ του  ...