18/12/18

Η απάτη με την «Ιστορική» και «Γεωγραφική» Μακεδονία

Η ουσία του «μακεδονικού τεχνάσματος» το οποίο δημιούργησαν, για διαφορετικούς λόγους, τόσο η ρωσική εξωτερική πολιτική όσο και η Αυστροουγγρική, βρίσκεται αφενός μεν στην αυθαίρετη χρησιμοποίηση, του «γεωγραφικού όρου» Μακεδονία για το σύνολο των διεκδικούμενων ευρωπαϊκών εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετά το συνέδριο του Βερολίνου, και αφετέρου στην χρησιμοποίηση του όρου «λαοί της Μακεδονίας» και «μακεδονικός λαός» αργότερα , για να περιγράψουν το σύνολο των κατοίκων, ανεξάρτητα από θρήσκευμα, γλώσσα και εθνική καταγωγή. 

Ο λόγος για τον οποίο οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί εφηύραν την «γεωγραφική Μακεδονία» την οποία διαχώρισαν από την «ιστορική» Μακεδονία ήταν η επιθυμία να διατηρηθούν ως ενιαίο πολυεθνικό κράτος, τα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 
Για το λόγο αυτό, εισήγαγαν τους πολιτικούς όρους , «Μακεδονία» και «Λαοί της Μακεδονίας», και μετά την ίδρυση της βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870, για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους, έβαλαν την Μακεδονία στην κλίνη του Προκρούστη, και την «τράβηξαν» για να περιλάβει την Θράκη και την Παλαιά Σερβία .

 Από το Παραμύθι της γεωγραφικής Μακεδονίας γεννήθηκε το «Μέγα προπαγανδιστικό Ψέμα» για τον «διαμελισμό» σε τρία εθνικά τμήματα της ενιαίας Μακεδονίας, με την συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913,τον οποίο υιοθέτησε η κομμουνιστική Διεθνής και επαναλαμβάνουν έκτοτε, όλοι οι αστοιχείωτοι «προοδευτικοί», «πεφωτισμένοι», «αριστεροί»,είτε ανήκουν στον ροζ πολτό, είτε στην πράσινη γλίτσα, είτε στο ΚΚΕ.
 Ταυτόχρονα, γεννήθηκαν από την κομμουνιστική Διεθνή, οι απολύτως αστήρικτοι, «γεωγραφικά» και ιστορικά, όροι της Αιγαιατικής Μακεδονίας, της Μακεδονίας του Βαρδάρη, και της Μακεδονίας του Πιρίν. 

Στην συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν γίνεται καμιά άμεση ή έμμεση αναφορά στην γεωγραφική Μακεδονία η την «ιστορική» και ούτε αναφέρονται ποσοστά διανομής του Μακεδονικού χώρου. Η Ρωσία, επιθυμούσε να γίνει η «αυτόνομη Μακεδονία» εξάρτημα της Βουλγαρίας με όπλο την ταύτιση των «Μακεδόνων» με τους Βούλγαρους. 
Ταυτόχρονα, η Αυστρουουγγαρία, της οποίας η διοίκηση ήταν γεμάτη από Εβραίους Φρανκιστές που είχαν «μεταλλαχθεί» σε καθολικούς, προσέβλεπε στην «εβραϊκή Θεσσαλονίκη» και επιθυμούσε μια πολυεθνική «αυτόνομη Μακεδονία» στην οποία θα κυριαρχούσε και θα διοικούσε το μεταλλαγμένο Ιουδαϊκό στοιχείο,και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οι Εσκενάζι της Κεντρικής Ευρώπης.

Τό σχέδιο υποστήριζαν και οι «σιωνιστές»,που στράφηκαν στην Μακεδονία πρώτα, καιμετά στην Κύπρο,και την Ουγκάντα πριν καταλήξουν στο σχέδιο «Παλαιστίνη». Στο παιχνίδι ,μπήκε μέσω των Βουλγάρων και των Αυστριακών και το Βατικανό, που θεώρησε την ενιαία, «Αυτόνομη Μακεδονία» ως ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη της Ουνίας.

 Οι Βούλγαροι εθνικιστές μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου « Μακεδονία» από την Τσαρική Ρωσία, συνέχισαν την προπαγάνδα και την συνεχίζουν ακόμη και σήμερα διαπληκτιζόμενοι με τα Σκόπια.

 Η προπαγάνδα του Βατικανού, των Εβραίων, και των Αυστριακών πέτυχε στην καθολική δυτική Ευρώπη να δημιουργήσει την εικόνα των «κακών εθνικιστών» Ελλήνων και Σέρβων, που κατέστρεψαν «την πολυεθνική Μακεδονία».

 Για κάποιο περίεργο λόγο, η βουλγαρική εθνικιστική προσπάθεια, έχει καταγραφεί περισσότερο σαν αντίσταση στην επιθετική πολιτική Αθήνας και Βελιγραδίου. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε η προπαγάνδα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η οποία κληρονόμησε την ρωσική προπαγάνδα αλλά και την εβραϊκή προπαγάνδα που είχε διαδοθεί μέσω του σοσιαλιστικού κινήματος. Η αλήθεια είναι, ότι «γεωγραφική Μακεδονία» , ανεξάρτητη και διαφορετική από την «ιστορική Μακεδονία» , δεν υφίστατο το 1878, δεν υφίσταται σήμερα, και δεν υπήρξε ουδέποτε. 

Τα όρια ,της ιστορικής και γεωγραφικής Μακεδονίας, της μόνης Μακεδονίας, συμπίπτουν στην γραμμή Αχρίδας-Μοναστηρίου- Κρούσοβου -Γευγελής- Στρώμνιτσας-Πρίλαπου-Μελενίκου.

 Η Μακεδονία ήταν το βασίλειο των Μακεδόνων. Και οι Μακεδόνες ήσαν αρχαίοι Έλληνες

Αλλά, μετά από  χρόνια επαναλαμβανόμενης προπαγάνδας, το τρικ της διαφοροποίησης των όρων «γεωγραφική » και «ιστορική » Μακεδονία ,έχει εδραιωθεί και οι περισσότεροι στην Ευρώπη αλλά και στα Σκόπια, πιστεύουν ότι 
ο ήλιος ανατέλλει από την Δύση. 

Σπυρίδων Χατζάρας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Σπύρο. Στείλ' το και στην Ακαδημία και στον Πρόεδρό Πάκη, γιατί έχουν ιστορικό κενό.

dimostzor είπε...

Για μια ακόμη φορά, με οικονομία λόγου, σαφήνεια και ιστορική/χρονική ακρίβεια δίνεις σε πλήρη έκταση το θέμα της Μακεδονίας αγαπητέ Σπύρο και σε ευχαριστώ γι΄ αυτό!

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

H 20η Απριλίου είναι η 111η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 255 ημέρες μέχρι τη λήξη του έτους.   491 ....