17/3/20

Ο Διγενής στην Αθήνα

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Διγενής επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα.
Ο Γρίβας αναχώρησε από τη Κύπρο για την Αθήνα, βάσει όρου των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Οι Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να αποχαιρετίσει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ούτε και προσκυνήσει στα φυλακισμένα μνήματα  των παλληκαριών του.
 Οι Αθηναίοι που  πληροφορηθήκαν την άφιξη του Διγενή, αργά το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου από τα παραρτήματα των εφημερίδων και το ραδιόφωνο.
ξεχύθηκαν στους δρόμους,στην λεωφόρο Συγγρού, στην Πύλη του Ανδριανού και στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Στο Ελληνικό, τον περίμεναν η σύζυγος του, η Κική Γρίβα με τον πατέρα της και συγγενείς.
 Λίγο αργότερα, έφθασαν ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος οι υπουργοί Αβέρωφ, Tσάτσος και Θέμελης οι πολιτικοί αρχηγοί Γεώργιος Παπανδρέου και Θεόδωρος Τουρκοβασίλης ο δήμαρχος Αθηναίων Παυσανίας Κατσώτας οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ Σειραδάκης και Μαργαρίτης, κλπ

Στις 14.25 τρία «Ντακότα» διέγραψαν κύκλους στον αττικό ουρανό. Και κατόπιν προσγειώθηκαν. 
Στο αεροδρόμιο απλώθηκε σιγή. Όλα τα μάτια στράφηκαν προς την πόρτα της «Ντακότα», ενώ η σύζυγος του και οι επίσημοι είχαν πλησιάσει προς το αεροπλάνο.

Στην έξοδο του αεροσκάφους εμφανίσθηκε ο θρυλικός Διγενής. Φορούσε το χακί. Ένα μπερέ με κεντημένα τα αρχικά της ΕΟΚΑ. Από τους ώμους του κρεμόταν χιαστή η θήκη με τα κιάλια, το περίστροφο και μια μπαλάσκα με σφαίρες. Ένα μυριόστομο ΖΗΤΩ τον υποδέχθηκε.
Ο Γρίβας πήδηξε στην γη και έπεσε στην αγκαλιά της γυναίκας του, που έκλαιγε με λυγμούς 
Εκείνος με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του, και την κράτησε στοργικά από τους ώμους. Η μπάντα παιάνιζε εμβατήρια, και το απόσπασμα των σμηνιτών παρουσίαζε όπλα.
Ο Διγενής, επιθεώρησε το παρατεταγμένο απόσπασμα, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και ο δήμαρχος Κατσώτας τον προσεφώνησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος τον στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι.
Ύστερα απάντησε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ. Εξέφρασε την λύπη του, γιατί ο Άγγλος δυνάστης δεν του επέτρεψε να γονατίσει στους τάφους των ηρώων του αγώνος, ως προσκυνητής του μεγαλείου της θυσίας των. Κατόπιν, έβγαλε από την τσέπη του λίγο χώμα από την Κύπρο, «χώμα βιωμένο με το αίμα» αυτών που έγραψαν τα νέα Αρκάδια, τις νέες Θερμοπύλες τα νέα Δερβενάκια» και το έδωσε στον δήμαρχο Κατσώτα λεγοντας:
- Φυλάξατε το . Είναι ο δεσμός της Κύπρου, με την μητέρα Ελλάδα.. Επιβιβάσθηκε στην ανοιχτή «Κάντιλλακ» μαζί με την σύζυγο του, τον αντιστράτηγο Παπαρρόδου και τους παλαιούς συνεργάτες του συνταγματάρχες 'Ομηρο Παπαδόπουλο και Μ. Ασημακόπουλο. Η κάθοδος στην Αθήνα ήταν μια ανεπανάληπτη υποδοχή εθνικού ήρωος.
Η Βουλή των Ελλήνων, στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα τον Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του "Αξίου Τέκνου της Πατρίδος", τίτλο που απονεμήθηκε πριν απο αυτόν στον  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H Eλλαδα υποφερει σημερα οχι μονο γιατι δεν εχει Διγενηδες, αλλα αντιθετως την κυβερνουν οι ελληνοφωνοι προδοτες των εβραιων.




Αμετανοητος Χρυσαυγιτης

aviator είπε...

H Eλλαδα υποφερει σημερα μονο γιατι την κυβερνουν οι ελληνοφωνοι προδοτες των εβραιων που 46 χρονια μεταπολίτευσης ψηφίζουν με συντριπτικα ποσοστα οι ελληνόφωνοι ραγιάδες ψηφοφόροι.

Ανώνυμος είπε...

Ειδε ο ιος το υψος του Αδωνιδος.Γελασε.
Ειδε το υφος.Τρομαξε.
Μετα ο ανυπαρκτος ειδε το γκαντεμικο σο'ι του Αλλου.
Εσκασε στα γελια.
Εκει που ο ιος επαθε καταθλιψη ηταν...ηταν με την κυκλοφορια.Oh my God....Σκεφτεται να αυτοκτονησει ο ιος.

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλε Χατζαρα!

Ανώνυμος είπε...

Τα εντομα πεθαινουν,τα ψαρια πεθαινουν,τα πουλια πεθαινουν,μονο οι μ@λακεs βαψωμαλλιαδεs ψευτομπατριοωταισ του Κ@ΛΟΥ ζουν και βασιλευουν!

Ανώνυμος είπε...

aviator Διαβασε το παρακατουλια κειμενο και πε μου με δικα σου λογια ΤΙ καταλαβες;

Αμετανοητος Χρυσαυγιτης

............................

«Ένα Έθνος μπορεί να επιβιώσει με τους αγαθούς του, ακόμα και με τους φιλoδόξους του. Αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει από προδοσία εκ των έσω. Ο εχθρός έξω από τις πύλες (του Έθνους) μας φοβίζει λιγότερο, γιατί φαίνεται και σηκώνει την σημαία του ψηλά. Αλλά ο Προδότης κινείται μεταξύ αυτών (των πολιτών) εντός των πυλών, ελεύθερα, οι πανούργοι ψίθυροι του θροΐζουν μέσα σ’ όλα τα μονοπάτια, και ακούγονται μέχρι στις αίθουσες της ίδιας της Κυβέρνησης.
Ο Προδότης εμφανίζεται όχι σαν Προδότης’ μιλάει με τόνους γνώριμους στα θύματα του, εξομοιώνεται μ’ αυτούς και με τις ανησυχίες τους, κάνει έκκληση στην ανηθικότητα που υπάρχει στο βάθος της ψυχής όλων των ανθρώπων.
Σαπίζει την ψυχή του Έθνους, δουλεύει μυστικά και ανώνυμα την νύχτα για να διαβρώσει τα υποστηρίγματα της πόλης, διαφθείρει τους εκλεγμένους ηγέτες, ώστε να μην μπορούν άλλο πια να αντισταθούν.
Έναν δολοφόνο, πρέπει να τον φοβάσαι πολύ λιγότερο».

Μάρκος Τούλλιος Κικέρων (106-43 πΧ.)

aviator είπε...

Αμετανοητε Χρυσαυγιτη δεν διαφωνώ σε κατι με το κείμενο... εξ άλλου στο στρατευμα γι αυτό λέγαμε για εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό. Το πρόβλημα μας σήμερα ως έθνος είναι αποτελεσμα πολλών 10ετιών εσωτερικής διάβρωσης κυριως απο το νεοφιλελέ συνάφι του εθναρχη βού "η Κύπρος κείται μακράν" που νομιμοποίησε την αμετανόητη μισελληνική αριστερα και τις παραφυάδες της.

Ανώνυμος είπε...

@ aviator,
Εκει φιλε μου, συμφωνουμε 1000%.
Θεωρω απολυτα υπευθυνη την...."δεξια" και ιδιως αυτο το εκ Γαλλιας* καθικι, για το σημερινο χαλι της Πατριδας μας.
Αυτοι που 'καναν σκαλοπατι στην κομμουνιστικη λαιλαπα να αλωσουν οτι υπηρχε ορθιο.


* Αλλα προσεξε ομως.
Τοσα χρονια στην Γαλλια, τον επιασαν παραπερουλια οι αθεατοι τoυ Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF) και τουπαν:
Θα σε ξαναστειλουμε να ξανακυβερνησεις την Ελλαδα αλλα το νου σου. Θα κανεις ΟΤΙ σου λεμε εμεις.
Και παραλληλα οι αλλοι αθεατοι περαν του Ατλαντικου, οι του AIPAC ντε, ετοιμαζαν τον Παπατζη με τις ιδιες εντολες.
Μεχρι και εκπομπη της ΕΡΤ για τον Καζατζιδη εκοψε ο σκατοψυχος στον αερα, κατοπιν διαταγης (αν δεν απατωμαι) του Περεζ που τοτε ηταν "πρωθυπουργος" της τρομογιαφκας.
Καταλαβαινεις ΤΙ κωλο-κρατος και ΤΙ τσιφτετελληνες ειμαστε.

Και διεταξε ο κουφος τον Λαμπρια, να αφησει ΟΛΑ τα ψωμολυσσασμενα κομμουνια να τρυπωσουν στο δημοσιο.


Αλλα γιατι παμε τοσο μακρια;
Εδω προσφατα διεταξαν ενα αλλο καθικι, τον Σαμαρα, να βαλει φυλακη εκλεγμενους Ελληνες βουλευτες. Και δεν κουνηθηκε φυλλο.




Αμετανοητος Χρυσαυγιτης